Lamine Yamal

 LLUIS GENE Afp
BIVŠI IZBORNIK

Zaludio je cijeli nogometni svijet, ali ne i trenersku legendu: ‘Ja ga ne bih vodio na Euro‘

Javier Clemente smatra da je Lamine Yamal još uvijek premlad za kontinentalnu nogometnu smotru
Piše: HinaObjavljeno: 14. lipanj 2024. 14:17

Bivši izbornik španjolske nogometne reprezentacije Javier Clemente rekao je da ne bi na Europsko prvenstvo vodio 16-godišnjeg Barceloninog tinejdžera Lamina Yamala jer je fizički premlad za takvu vrstu nogometa pa mu prijeti ozljeda.

Yamal, koji je tek godinu dana u seniorskom nogometu, mogao bi u subotu istrčati protiv Hrvatske u prvoj utakmici Europskog prvenstva.

- Iskreno, nisam za to. To je moje osobno mišljenje. Ne želim se miješati u kriterij izbornika Luisa de la Fuentea, ali ja to ne bih učinio - izjavio je 74-godišnji Clemente u noćnom razgovoru za španjolsku postaju Radio Marca.

- On ga je pozvao pa će ga i staviti u igru. Ja tako nešto ne bih napravio sa 16-godišnjim igračem - dodao je.

Clemente, koji je vodio Španjolsku od 1992. do 1998., rekao je da bi on pitao liječnika može li garantirati da će tako mladi igrač izdržati oštrije startove i da je fizički sposoban za ovakve utakmice.

- Kada bi mi potvrdno odgovorio, odobrio bih to - izjavio je.

Clemente upozorava da se mladići koji još rastu izlažu teškim ozljedama prilikom startova s fizičkim snažnijim i starijim igračima, pri čemu im mogu stradati koljena.

- Dogodi li mu se nešto, nitko neće moći ‘oprati ruke‘ od toga. Greška će biti na liječniku ili onome tko mu je dao igrati - naglasio je.

Španjolska će nakon Hrvatske igrati s europskim prvakom Italijom te Albanijom. Španjolski mediji procjenjuju da će 178 centimetara visoki Yamal biti u početnom sastavu. Clemente je rekao da je tijekom svog izborničkog mandata imao sličan slučaj s mladim Realovim napadačem Raulom Gonzalezom, koji je kvalitetom odskakao od vršnjaka.

- Raul je, međutim, otišao u mladu U-21 reprezentaciju jer je napor ondje manji nego u seniorskoj reprezentaciji. Stasao je, ojačao i stekao iskustvo. Mnogi su me kritizirali što ga nisam odmah pozvao u seniorsku reprezentaciju i hvala Bogu da nisam. Raul je igračku karijeru završio u 34. godini bez ikakvih ozljeda - dodao je.

Clemente je tijekom karijere vodio klubove poput Betisa, Athletic Bilbaa, Marseillea, Real Sociedada te reprezentacije Srbije, Kameruna i Libije.

Lamine Yamal, rođen u katalonskom mjestu Esplugues de Llobregat, prije godinu dana je iz podmlatka Barcelone ušao u njenu prvu momčad. Uopće nije igrao za Španjolsku U-21 reprezentaciju nego ga je izbornik De la Fuente u rujnu pozvao u seniorsku reprezentaciju. Od tada je upisao 7 nastupa i postigao 2 gola te se uklapa u izbornikovu viziju okomitog napada na vrata protivnika.

Za Barcelonu, koja je sezonu završila na drugom mjestu u španjolskom prvenstvu, upisao je 50 nastupa ove sezone. Pritom je upisao 10 asistencija i 7 pogodaka. Yamal, koji ima korijene iz Ekvatorijalne Gvineje, nekadašnje španjolske kolonije u Africi, rekao je ovaj tjedan da se dobro nosi s medijskim pritiskom i očekivanjima.

- Vrijeme provodim s roditeljima, s prijateljima... Miran sam. Nastojim živjeti na isti način kao prije, a to mi pomaže da ostanem čvrsto na zemlji - rekao je za novine Mundo Deportivo.

Za mjesec dana napunit će 17 godina.

Linker
15. lipanj 2024 05:05