ANTE CIZMIC Cropix
DNEVNIK NAVIJAČA BY POLI

Vojska Hrvata u Berlinu jednoglasna uoči nezapamćenog spektakla: ‘Njih čeka 90 minuta pravog pakla‘

Službeni kapacitet Olimpijskog stadiona iznosi 74.475, a Hrvata bi na samom stadionu trebalo biti čak 50 tisuća
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 15. lipanj 2024. 06:47

Jesmo li u Berlinu ili negdje u Hrvatskoj? Tu i tamo naletiš na Nijemca, koji će u pravilu izgledati dosta začuđeno gledajući naše kako već u petak popodne i navečer pjevaju i slave. Znali su da će nas biti puno i da ćemo biti grlati, ali nisu mogli zamisliti da će biti tako. davno je bila 2006. i Svjetsko prvenstvo, zaboravili su tko su hrvatski navijači.

U subotu je stanje još luđe, po nekim procjenama oko 100.000 hrvatskih navijača preplavit će berlinske ulice. Tko bi ih mogao prebrojati? I gdje god zakoračiš oko tebe su samo navijači u prepoznatljivim kockastim dresovima. Naletiš i na raspjevane Španjolce, ali daleko je to od štimunga koji vlada u većini kafića, terasa i trgova na kojima dominiraju hrvatske pjesme.

image


Navijaci Hrvatske okupljaju se u Berlinu uoci utakmice Hrvatska - Spanjolska.

ROBERT FAJT Cropix

Naši će se već od 12 sati počeli okupljati na Breitscheidplatzu, gdje će krenuti "zagrijavanje." Sretnici s ulaznicama moći će se popodne zaputiti prema stadionu, dok će ostali utakmicu gledati preko malih ekrana ili preko onog velikog u fan zoni kraj Brandenburških vrata.

Što se samih ulaznica tiče, one se i dalje mogu nabaviti na crnom tržištu, ali se za njih mora izdvojiti pravo bogatstvo. Najjeftinije se kreću oko 300 eura, dok se one najskuplje prodaju za čak tisuću eura. Navodno će cijena dodatno rasti kako se utakmica bude približavala.

Naišli smo na dva naša navijača koji su još u petak bili u potrazi za ulaznicama.

"Nabavili smo, dvije za 1.600 eura, malo smo spustili cijenu. Ma koga briga, kako doći u Berlin, a ne biti na utakmici? Ne bih to mogao preboljeti do kraja života. Nemoj mi samo ime stavljati u novine, ili me fotkati, jer ako žena dozna koliko sam love dao, bolje da ne idem kući. Ona je uvjerena da sam ulaznice nabavio još u siječnju, na onoj "lutriji". I misli da sam uzeo neku jadnu zonu za 100-tinjak eura haha..."

Nema straha, mi ga nećemo odati...

Inače, gledamo naše po kafićima i vidiš da ne pitaju za cijene, nego se runde uredno vrte. Možeš pivo popiti za šest eura, a možeš i za puno više ako ti je stalo do viđenijih lokala. Inače, polog na samu čašu je tri eura. Takav modus operandi je naveo neke da se pretvore u poduzetnike i skupljanje razbacanih čaša po fan zoni. Po onome što smo vidjeli ti su zaradili solidnu dnevnicu.

image


Navijaci Hrvatske okupljaju se u Berlinu uoci utakmice Hrvatska - Spanjolska.

ROBERT FAJT Cropix

Veliki broj navijača se nakon utakmice sa Španjolskom vraća u Hrvatsku, pa će za preostale dvije utakmice hrvatskih navijača ipak biti nešto manje, premda će dalje biti brojni, ali ne kao u Berlinu. Stadioni u Hamburgu i Leipzigu imaju i osjetno manji kapacitet, stoga je bilo puno teže nabaviti ulaznice. Uz to, troškovi smještaja u Njemačkoj su sve samo ne maleni, a kad si tu štednje nema...

image


Navijaci Hrvatske okupljaju se u Berlinu uoci utakmice Hrvatska - Spanjolska.

ROBERT FAJT Cropix

image


Navijaci Hrvatske okupljaju se u Berlinu uoci utakmice Hrvatska - Spanjolska.

ROBERT FAJT Cropix

Linker
22. lipanj 2024 12:02