GABRIEL BOUYS Afp
ŠOKANTNA UTAKMICA

VIDEO: Vatreni u sudačkoj nadoknadi ostali bez prve pobjede na Euru

Hrvatska je remizirala s Albanijom (2:2) i u ponedjeljak će se protiv Italije boriti za plasman u osminu finala
Piše: Marko Crnjak, Vladimir Zrinjski, Tomislav Dragobratović, Dražen AntolićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 17:34

Hrvatska - Albanija 2:2 (Kramarić 74., Gjasula 76. ag./Laci 11., Gjasula 90.+5)

Hamburg, Volksparkstadion

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Perišić (od 84. Sosa) - Modrić, Brozović (od 46. Sučić), Kovačić - Majer (od 46. Mario Pašalić), Petković (od 69. Budimir), Kramarić⚽(od 84. Baturina)

ALBANIJA: Strakosha - Hysaj?, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani (od 85. Daxu), Laci ⚽ (od 73. Gjasula ⚽?) - Asani (od 64. Seferi), Manaj (od 85. Hoxha), Bajrami

Pogotke pogledajte OVDJE


Hrvatska s jednim bodom nakon dva kola i dalje ima šanse za prolaz u osminu finala Eura, ali je objektivno na rubu ispadanja i debakla, a vrhunac dokaza da Vatreni nisu pravi dogodio se u sudačkoj nadoknadi gdje su stali i pali, dopustili Albancima da izjednače na 2:2 i možda im skroje sudbinu. Hrvatskoj je sad nužna pobjeda nad Italijom u trećem kolu, a i da se pokopi rezultati koji se trebaju posložiti.

Vatreni su odigrali dobro drugo poluvrijeme, pogotovo otkako je ušao Ante Budimir koji je izbacio iz ravnoteže suparničku obranu, ali kad se sve zbroji rezultat je realan. Koliko god za nas loš i bolan. Skupina albanskih anonimaca potpomognuta s nekoliko ozbiljnih igrača vratila se iz ambisa i nokautirala nas na način koji će se pamtiti.

Albanci su krenuli u dvoboj odvažno, agresivno i ofenzivno, Hrvatska je nakon nekoliko minuta počela odgovarati, ali u 11. minuti Albanci su poveli. Loša reakcija Šutala dala im je novu akciju, a na ubačaj Asanija, Laci je utrčao iza leđa Brozoviću i matirao Livakovića glavom.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Albanci su nastavili napadati i prijetiti, a Vatreni griješiti. Hrvatski napadi bili su spori i bezidejni, no posebno je poražavajuće kako Vatreni lako primaju golove. Čim protivnik kreira ozbiljniju akciju napravi šansu, a najčešće i zabije. Što se ponovno vidjelo u završnicil"

Tek u 20. minuti, i to nakon što je Šutalo spriječio kontru, Hrvatska je imala napad iz kojeg je Juranović šutirao, ali kraj gola. Bez ofenzivne brzine teško je igrati, i Kramarić je mogao pobjeći u kontru, ali nema tu "špricu".

Asani se našao u novoj lijepoj šansi za Albance u 29. minuti. Hrvatska nije pokrila prostor ispred svojeg šesnaesterca, pucao je nakon odbijene lopte, srećom preko gola. Minutu kasnije Livaković je spasio da ne bude 2:0, obranio je zicer Asllaniju i to nakon serijala greška koji je počeo krivim dodavanjem Modrića. Livaković se dijelom iskupio jer mogao je bolje reagirati kod gola...

Visjelo smo već tada o tankoj niti. Livaković je spasio da ne budemo eutanazirani. Pronašena je filozofija igre i sastav. Dok je Dalić govorio kako moramo biti strpljivi, suparnici strpljenja nisu imali. Gazili su od starta najjače što mogu. Ponovo naglašavamo mane, a adute ne znamo koristiti. Mnogi su igrali za nulu.

Izbornik Sylvinho je kao i njegovi igrači bio kao na struju uključen. Hrvati su patili i gubili živce. La Roji su stvarali šanse, Albancima niti to. Jedan pokušaj Majera daleko kraj gola. Livaković je u sudačkoj nadoknadi još jednom izvrsno obranio.

Kad su Albanci dobili što su htjeli, povukli su se, čuvali energiju i prijetili brzim akcijama. Dalić je na startu drugog poluvremena umjesto Majera i Brozovića uveo u igru Marija Pašalića i Luku Sučića. I Hrvatska je konačno krenula moćnije.

Prva dobra akcija zbila se 50. minuti, Sučić je bio na šutu, dosta se namiještao, Strakosha mu je obranio. Ništa nalik tome dotad Hrvatska nije napravila, to je bila i prva obrana albanskog čuvare mreže. Nešto kasnije uslijedio je i šut Kovačića, ali on je bio amortiziran od obrambenog igrača. Pa je pucao Mario Pašalić glavom... Bolja igra podignula je i hrvatske navijače, Albanci se nisu predavali, stadion je akustičan, grmjelo je s obje strane. Udarac Perišića iz daljine također je oslabljen od bloka. No, Hrvatska nije mogla probiti obranu. Protivnik se kvalitetno branio, a naši kao da su se ponekad htjeli ušetati s loptom u gol...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Albanci su odgovorili udarcem u 63. minuti s čime su na neko vrijeme otupili pritisak prema svojim vratima. Hrvatski pokušaji sve više su bili centaršutevima s krila, Perišić i Juranović su ubacivali, ali i drugi, tražili nečiju glavu, u više navrata skočio je no nije bio u pravoj poziciji Pašalić, da bi sredinom drugog dijela ušao i Ante Budimir na devetku umjesto Petkovića. I napokon gol u 74. minuti. Andrej Kramarić kroz noge protivnika, na pas Budimira, na svoj rođendan. Odmah potom Mariio Pašalić nije zabio, spetljao se pred golmanom, a ni Budimir nije uspio popraviti, međutim, Budimir je donio novu šansu koja je završila autogolom za 2:1. Sučićev šut je blokiran, a lopta se odbila u vrata od Gjasule.

Do kraja je to bila otvorena borba, Albanci su tražili poravnanje, njihov izbornik uveo je Hoxhu i Dakua koje dobro znamo iz HNL-a. Njih dvojica su nam ledili krv u žilama, ali imali su i Vatreni udarce Modrića i nakon solo prodora Baturine.

- U boj, u boj – klicale su tribine.

image
ANTE CIZMIC Cropix

No, Vatreni su popustili, energetsi i mentalno, nisu kontrolirali susret, a Albanci jurišali da bi Klasu Gjasula zabio za 2:2. Umjesto tragičara postao je junak. Zadnji šut imao je Kovačić, ali Strakosha je bio na mjestu. Veliki bod za Albance i strašan podbačaj Hrvata.

I prije nego se oprostimo od vas u ovom prijenosu uživo, evo još pogleda na ljestvicu.

Nije dobro, ali nije ni gotovo.

image
UEFA

? Ovo su preostale utakmice u skupini B:

Četvrtak, 21.00: Španjolska - Italija

Ponedjeljak, 21.00: Hrvatska - Italija

Ponedjeljak, 21.00: Albanija - Španjolska

? Nekoliko vaših dojmova na kraju ove drame.

"Nismo ni zaslužili više. Utakmica se igra 90 minuta, a mi mislimo dobiti u 20. Dalić je jedini krivac." (Vicko Miloslavić)

"Bitno da nitko ne zna faulirati Hoxhu još kod centra. Obrana - banana živa." (Matija Majdandžić)

"Šutalo i Juranovič duela dobili nisu. Modrića je trebao vaditi, a ne Kramarića... A ne nemamo zadnjeg veznog osim Brozovića... Sučić ostane visoko, ne zatvori. Taktička nedisciplina i anarhija." (Dubravko Dasović)

"Bravo Daliću, mi smo najbolji, a nitko nas ne cijeni." (Josip Žmegač)

"Kako smo igrali, dobro smo prošli." (Tomislav Mlikota)

Šok za šokom i na kraju samo bod.

Za Hrvatsku, srećom, Euro još nije završio, pobjeda protiv Italije u ponedjeljak može nam donijeti drugi krug, ali Dalić je danas sigurno dobio odgovore na još neka pitanja. Očekujemo još puno promjena u sastavu, s obzirom na to da se Hrvatska probudila tek kad je izbornik počeo vući konkretne poteze.

I statistika pokazuje da je Hrvatska bila dominantnija momčad, no u sudačkoj nadoknadi sreća joj je okrenula leđa. Bit će zanimljivo čuti reakcije igrača, izbornika, ali i javnosti.

image
ODD ANDERSEN Afp

KRAJ UTAKMICE

90+9. Kovačiću je pripao zadnji udarac, brani to Starkosha.

90+7. Gjasula je potegnuo s distance, uspjeli smo to blokirati. Isti igrač potom radi prekršaj na Modriću da bi prekinuo kontru za 3:2 Hrvatske.

90+5. Akcija je krenula s lijeve strane, poslali su Albanci povratnu loptu prema Gjasuli, koji ima dovoljno vremena i prostora šutirati u lijevi kut. Šutalo nije uspio presjeći tu loptu, a Gvardiol nije uspio blokirati. Kakva šteta...

90+5. GOL!

Albanija zabija za 2:2, Gjasula je strijelac.

90+3. Koliko gužve u 16-ercu Vatrenih! Opet je Hoxha "zaluhao" oštrom niskom loptom, dvaput su zatim Albanci šutirali u blok, a posljednji Daku koji prebacio je gol i ubrzo zaradio žuti karton. Očito smatra da je trebao biti nekakav kazneni udarac za Albaniju, teško je u ovom trenutku reći zašto.

90+2. Igra se nastavlja, Livaković je ustao i ispucao loptu.

90. ?

Igrat će se još najmanje šest minuta!

90.

Sjajna obrana Livakovića! Hoxha se silovito uvukao s lijeve strane prema sredini, četiri naša igrača nisu ga ispratila, zatim je dinamovac zapucao po zemlji, a Livaković se ispružio i obranio. Odbila se lopta do jednog napadača Albanije, koji je u pokušaju udarca na odbijenu loptu očito zahvatio i Livakovića drugom nogom.

Ovako trenutačno izgleda slavlje u Zagrebu...

image
GORAN MEHKEK Cropix

89. Kakva solo-akcija Baturine! Prošao je jedno 30 metara s loptom po lijevoj strani, zatim i ušao u sredinu pa zapucao iskosa. Brani to Strakosha.

88. Modrić šutira s distance, sjajno je to izgledalo, ali leti pored lijeve vratnice!

87. ?

Zlatko Dalić dobio je žuti karton zbog prigovora.

86. Albanci su sada znatno češće na našoj polovici, ali i Hrvatska je vratila svoj gard i zatvorila sve rute.

Krama je svoje za danas odradio. Bravo, majstore.

image
GABRIEL BOUYS Afp

85.

Mijenjaju i Albanci: Izlaze Ramadani i Manaj, ulaze Hoxha i Daxu.

? Promijenio se rezultat, promijenilo se i vaše raspoloženje u komentarima...

"Budimir doktor!" (Željko Lazarin)

"Kramaaaaaaaaa" (Danijel Rožanković)

"Sučić više pokazao u ovih nešto više od pola sata nego Brozović u 135 minuta." (Marin Mijić)

"Ali koliko mučenja, majko mila. Još jedan i amen." (Nebojša Đukić)

84.

Dalić koristi i posljednje dvije izmjene: Perišić i Kramarić izlaze, ulaze Sosa i Baturina.

82. Seferi ubacuje u naš peterac, a Perišić mirno prsima spušta loptu Livakoviću.

81. Sjajan ubačaj Perišića značio je "pola gola", Pašalić se samo trebao nakloniti i poslati loptu u mrežu, ali Mitaj vrhunski reagira i čisti opasnost.

80. Ne staje pritisak Vatrenih! Gvardiol se sada našao unutar albanskih 16 i pokušao proigrati Budimira kratkim i brzim dodavanjem, zbunili su se Albanci, ali jedan od stopera nekako je uspio preumsjeriti loptu prema Strakoshi.

Ne može bez drame kad su Hrvati u pitanju...

image
Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

76. Kramarić je sjajno proigrao Budimira, koji povratnom loptom pronalazi Sučića na petercu, a naš veznjak poteže prema vratima. Gjasula je preusmjerio tu loptu koja bi, vjerojatno, u svakom slučaju ušla u mrežu. Nije ni važno, Hrvatska ima 2:1 vodstvo i ponovo oživljava u teškim trenucima!

76. GOOOOOOOOOL!

Hrvatska ima 2:1, kakav preokret u dvije minute!

74. GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Andrej Kramarić za 1:1! Budmir je proigrao Kramarića kod kaznenog prostora, naš napadač lažnjakom je stvorio prostor za udarac desnicom i pogodio u bliži kut vratara Strakoshe!

73.

Izmjena kod Albanije: Gjasula je ušao, izlazi strijelac pogotka Laci.

72. Modrić je poslao loptu prema albanskih 16, Kramarić je propustio za Budimira, koji iz prve pokušava dodavanjem izboriti stopostotnu šansu za Kramarića, ali loše je to izgledalo. Kramarić nije mogao ni stići do te lopte.

? Vrijeme je za još jedan pregled situacije s lica mjesta. Tomislava Juranovića pitat ćemo je li Hrvatska dobila tog "maglicu" koji će iskoristiti pukotine u obrani Albanije.

"Nužne zamjene napokon su donijele pomak na travnjaku, agresivniji smo, poduzetniji, nakon tri poluvremena svjedočimo želji i ideji. S obzirom na bunker Albanaca, ulazak Budimira mogao bi biti ključan. I nadam se da hoće!"

69.

Opet mijenja Dalić: Budimir će u igru, Petković na klupu.

image
GABRIEL BOUYS Afp

69. Odličan centaršut Perišića s lijeve strane, Pašalić je bio najviši, ali prebacuje gol.

68. Juranović ubacuje s desne strane, samo u ruke Starkoshe. Imamo osjećaj da smo ovo tisuću puta napisali.

66. Kramarić pogrešno šalje loptu, što će pokrenuti kontru Albanije. Bajrami je došetao do 16-erca i silovito zapucao, ali daleko iznad gola.

65. ?

Šutalo je ostao ležati na travnjaku, a Ćorluka će dobiti žuti karton jer se očito preglasno žalio što je sucu trebalo nešto duže da zaustavi igru nakon što je stoper pao u duelu s Lacijem.

image
Ante Čizmić/Cropix

64.

Zamjena kod Albanije: Izlazi Asani, ulazi Seferi.

63. Asllani šutira s distance, nitko nije stigao u blok, ali brani Livaković.

62. Sjajno je Modrić ubacio prema Petkoviću u peterac, no Ajeti se ispružio i nekako uspio otkloniti opasnost.

61. Perišić je zapucao iz velike udaljenosti odlazi ravno u ruke Strakoshe.

Vrlo ružno skandiranje s tribina čuje se u TV prijenosu, za pozive na mržnju Uefa sigurno neće imati razumijevanja.

image
ODD ANDERSEN Afp

59. Juranović je poslao nisku loptu u 16-erac, blokirali su to albanci, a zatim Modrić poteže s distance u blok Ramadanija.

58. Nezgodni promašaj Šutala! Ubacio je Modrić na prvu vratnicu, Šutalo je pucao glavom s dva do tri metra i poslao loptu izvan okvira.

57. Sučić je ubacio s desne strane, a Petković zapucao glavom u duelu sa Ajetijem, koji je blokirao udarac. Stoga, korner za Vatrene.

57. Sosa i Stanišić su na zagrijavanju.

U međuvremenu u Zagrebu...

Glava Joška Gvardiola putuje Trgom bana Jelačića. Jole, daj nam komadić magije iz Cityja!

image
GORAN MEHKEK Cropix

Komentatori nakon prvih 45 minuta nisu krili razočarenje igrom Hrvatske. "Može li gore od ovog?", upitao se Tomislav Ivković u studiju HTV-a. Detaljnije pročitajte OVDJE.

54. Perišić ubacuje desnicom, a Pašalić glavom šutira pored gola.

52. Kovačić je potegnuo s 20-ak metara, blokirao je to Hysaj i ublažio udarac, stoga Strakosha bez većih poteškoća brani ovaj pokušaj.

52. Pašalić i Sučić su kombinirali kroz sredinu, u konačnici Kovačić igra na desnu stranu, Juranović ubacuje, Pašalić glavom pokušava vratiti nekome pred peterac, ali čiste to Albanci. Zatim i Gvardiol ulazi u tešku poziciju boreći se protiv dvojice albanskih čuvara, traži i prekršaj nakon izgubljene lopte, no bit će samo gol-aut.

Jedini prethodni put kada je Albanija vodila na poluvremenu na Euru bilo je protiv Rumunjske 2016. godine - tada je pobijedila 1:0.

Ovo je također prvi put da je Hrvatska propustila pogoditi okvir gola u prvom poluvremenu utakmice u skupini na Euru.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

50.

Evo prve prave prilike za Hrvatsku! Sučić je potegnuo ljevicom s nekih 12-ak metara iz malo ukošene pozicije, no odlično je to Strakosha obranio. U nastavku akcije vidjeli smo i udarac Pašalića glavom nakon ubačaja s lijeve strane, ali lopta leti izvan okvira gola. Malo smo živnuli, ako ništa drugo.

48. Perišić je iz auta ubacio loptu rukom sve do sredine 16-erca, na liniji peterca nalazili su se Gvardiol i Petković, ali Albanci su spretniji u skoku.

Luka Modrić u prvom je poluvremenu također djelovao bespomoćno i usporeno, ali u njega izbornik još uvijek vjeruje. Pitanje je koliko će kapetan još moći izdržati.

image
ODD ANDERSEN Afp

47. Juranović je ubacio, a Petković loše zahvatio loptu glavom i poslao ju u ruke Strakoshe.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Nadamo se da će Vatreni ponoviti povijest i uzdići se iz mrtvih onda kada ništa na to ne ukazuje.

Dalić je reagirao!

Majer i Brozović izlaze iz igre, Sučić i Mario Pašalić ulaze!

? Sudačka ekspertiza Brune Marića:

"Sudac Letexier je u prvom poluvremenu pokazao sjajnu formu. Iako je teško analizirati suđenje kada Hrvatskoj ne ide kako treba, moram reći kako je pristup vođenju utakmice suca Letexiera sjajan. Neprimjetan, točan, dosta ostvarenih prednosti.

Dosta je prekršaja sudio, nakon što se prednost nije ostvarila. Time je pokazao zavidan osjećaj za igru. Nervoza naših Vatrenih u završnici prvog dijela povećavala se, ali sudac je to sjajno držao pod kontrolom i to bez velikih napora.

Ipak, moram naglasiti kako se osjeća veliki respekt prema našem timu. S rezultatom ne možemo biti zadovoljni, ali s izvedbom suca Letexiera - moramo."

image

Francois Letexier

GABRIEL BOUYS Afp

Sudeći prema vašim dosadašnjim glasovima, ovo su glavni favoriti za izlazak iz igre:

1. Brozović 448 glasova

2. Modrić 225

3. Perišić 90

4. Petković 87

? Još nekoliko vaših impresija prije nastavka.

"Hvala na svemu: Modriću, Perišiću, Brozoviću, a i Kovačić je blizu. Ovo je strašno." (Vedran Francetić)

"Može li netko na poluvremenu zamijeniti Dalića?" (Valdi Božić)

"Dalić je 'izmislio' Brozovića na defenzivnom veznom. Brozović će Dalića na defenzivnom veznom koštati mjesta izbornika." (Igor Jajalo)

"Ajde, što je 0:1. Ali da su Albanci mogli voditi #:0 i da ne možemo stvoriti konkretnu šansu, e to je dno dna." (Mario Linić)

Ovo je četvrti put u povijesti da Hrvatska nakon tri poluvremena na velikom natjecanju još nije zabila gol. Isti slučaj bio je na svjetskim prvenstvima u Japanu i Koreji 2002. te u Njemačkoj 2006., ali i na posljednjem Euru prije tri godine.

Vatreni su tada izgubili od Engleske (0:1) i na poluvremenu gubili od Češke 0:1. Onda je u nastavku Perišić izjednačio, u zadnjoj utakmici pala je Škotska i prošli smo skupinu. Držimo se za tu slamku nade...

Znamo da je ne želite gledati, ali evo statistike prvog dijela...

image
SOFASCORE

Nakon prve utakmice, bili smo uvjereni da loše izdanje Hrvatske velikim dijelom dolazi i zbog kvalitete suparnika Španjolske. Međutim, prvih 45 minuta ove utakmice pokazuje suprotno. Sporo, bezidejno, jednodimenzionalno, nesigurno... Hrvatska je uspjela od Albanije napraviti Liverpool i, što je najtužnije, možemo biti sretni da je samo 0:1...

image

Joško Gvardiol

ANTE CIZMIC Cropix

Pitamo vas: koga bi Dalić trebao ostaviti u svlačionici?

? Komentar Dražena Antolića nakon prvih 45 minuta.

"Visimo o niti. Livaković je spasio da ne budemo eutanazirani. Promašena je filozofija igre i sastav. Dok je Dalić govorio kako moramo biti strpljivi, suparnici strpljenja nisu imali. Gazili su od starta najjače što mogu.

Ponovno naglašavamo mane, a adute ne znamo koristiti. Mnogi igraju za nulu, za neke i znamo da ne mogu bolje. Hrvatsku opisuje jedna riječ - nemoć! Imamo li rješenje kako se spasiti?"

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+1.

Livaković još jednom spašava! Asani je bio najviši u skoku nakon ubačaja, no hvata naš vratar tu loptu.

Još jedna golema šansa Albanije.

Dalić će ovaj put morati reagirati brže nego protiv Španjolske.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45. ?

Igrat će se još najmanje minuta prvog dijela.

43. Kramarić je ubacio pred peterac, a Majer zapucao glavom i prebacio gol. Čini se da je trebao biti korner, ali na kraju Starkosha ispucava loptu.

Petković na koljenima. Slika i prilika hrvatske igre u prvom poluvremenu.

image
ODD ANDERSEN Afp

41. Kramarić je lijepim lažnjacima zavarao svoje čuvare pa ljevicom ubacio u sredinu, samo na glavu Mitaja.

38. Brozović je zapucao s 30-ak metara, lako je to uhvatio Strakosha.

? Halo, Hamburg. Na stadionu je Tomislav Juranović, kojeg pitamo vidi li svijetlu točku među Hrvatima, nekoga tko bi mogao pokrenuti vatrenu kompoziciju?

"Općenito, vidi se da smo deset puta bolji, ali i dalje egzistira neka kočnica. Strah. Nedostatak ideje. Problem u obrani. Pitanje zašto se inzistiralo na Perišiću, ako je sam izbornik nakon Španjolske kazao da nije spreman. I onda osvane na poziciji koja nije njegova.

S obzirom na sve, traženje svijetle točke u ovom času nema previše smisla, jer jedna svijeća jednostavno nije dovoljna. Treba nam Anthony Maglica i onaj njegov 'Maglite'."

image
ODD ANDERSEN Afp

36. Modrić je oštro ubacio u peterac, no Strakosha je prvi na lopti.

35. Neshvatljivo lako prodajemo lopte... Opet su Albanci krenuli u kontru preko Asanija, sada je Šutalo uspio presjeći njegovu dugu loptu prema lijevom dijelu naše polovice. U nastavku naše akcije Kramarić će izboriti slobodni udarac iz odlične pozicije za ubačaj.

? Glas naroda...

"Možemo li sporije igrati ili je to to? Definitivno igramo najsporije na Euru." (Dražen Varga)

"Utakmica se igra 90 minuta. I Portugal je jučer gubio. I Švicarci su gubili pa na kraju... Dajte se smirite." (Velimir Stančić)

34. Hrvatska napada, a igrači slušaju zvižduke s tribina.

Da nije ovog čovjeka, Albanci bi bili u još većoj prednosti.

Krajnje je vrijeme da se probudimo...

image
Action Plus Sports Images/alamy/profimedia

31.

Asllani propušta stopostotnu šansu! Livaković je spasio još veći problem za Vatrene. Pa je li moguće da Albancima toliko toga dopuštamo? Brozovi i Šutalo nisu uspjeli spriječiti dodavanje Albanaca iz sredine prema lijevo, previše prostora ostalo je Asllaniju u naših 16, Modrić nije stigao blokirati, ali tu je Livaković!

29.

Još jedna opasnost za Livakovića! Aslani je ubacio u naših 16, Šutalo uspio glavom očistiti centaršut, ali samo na nogu Hysaja, koji silovito šutira iznad vrata Vatrenih.

Evo i još jedne poražavajuće statistike: U zadnje četiri utakmice Eura u kojim je Hrvatska prva primila gol, Vatreni na kraju nisu pobijedili utakmicu.

Kovačić u duelu sa strijelcem Lacijem.

image
ODD ANDERSEN Afp

Statistika kaže: držimo 66% posjeda lopte, Albanci su na 34%. Jalov posjed za sada, reklo bi se...

27. Šutalo radi prekršaj na otprilike 35 metara od našeg gola. Povukao je Manaja s leđa.

26. Kovačić je dugom niskom loptom pokušao pronaći Petkovića, koji pada nakon starta Berata Djimisitija.

25. Perišić je napravio prekršaj u napadu, nehotice je udario Lacija u skoku.

24. Kovačić i Kramarić pokušali su kratkim pasevima probiti se kroz sredinu albanske obrane. Neće moći, kažu Albanci.

Plenković već pogledava na sat.

Ne gubite nadu, predsjedniče Vlade, gol za izjednačenje samo što nije...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ovako je izgledala erupcija oduševljenja kod albanskih navijača u 11. minuti.

image

Navijači Albanije

RONNY HARTMANN Afp

Ovim pogotkom, Laci je stigao do četvrtog gola u 29 nastupa za albansku reprezentaciju.

21. Još jedan ubačaj Perišića s lijeve strane, sada pak u ruke Strakoshe.

20. Kontra i s naše strane završava dalekometnim udarcem Brozovića, koji promašuje okvir gola.

20. Opasna kontra Albanaca preko Bajramija, no Šutalo ga je sjajno zaustavio u ključnom trenutku i spriječio eventualnih 1 na 1 s Livakovićem!

? Brzinski pregled nekoliko vaših reakcija nakon pogotka Albanije...

"Spori smo. Da barem netko opali po golu." (Predrag Berić)

"Erlić je za Šutala De Ligt." (Josip Bašić)

"Igramo rekreativno." (Krunoslav Drozd)

"Vrijeme je za Ivušića. Livaković dosad primio četiri gola iz pet udaraca. Ne može se tako igrati." (Ozren Zrilić)

19. Perišić je ubacio prema Petkoviću, koji glavom traži Majera, no pronalazi samo Mitaja. Nedugo zatim, Perišić je još jednom oštro ubacio s lijeve strane, no Djimsiti je prvi na lopti.

16. Opet djelujemo šokirano, previše nas je uzdrmao ovaj pogodak... Sada smo vidjeli nekakva kratka prebacivanja lopte pred našim 16-ercem, Albanci nisu imali jasnu ideju, no zamalo su i "skuhali" nešto opasno jer su naši braniči suviše nesigurno pokušavali izbiti loptu. U konačnici su to i uspjeli.

image

Josip Šutalo i Rey Manaj

ANTE CIZMIC Cropix

15.

Nova opasnost za Hrvatsku! Bajrami je zapucao iskosa prema lijevom kutu, sva sreća pa je mrežu pogodio s vanjske strane. Čini se da je netko od naših dirao tu loptu, bit će korner za Albaniju.

Kao da nije imao dovoljno glavobolja i prije ove utakmice, Dalić je sad dobio još jednu.

Dobra je vijest da Vatreni imaju i više nego dovoljno vremena za reset.

image
GABRIEL BOUYS Afp

11. Kakav hladan tuš! Albanci su preselili težište igre s lijeve na desnu stranu, Asani je potom ubacio u naših 16, a Laci se zavukao između Brozovića i Šutala te glavom pogodio u donji desni kut.

11. ⚽ GOL!

Albanija vodi 1:0 pogotkom Lacija.

9. Modrić ubacuje na drugu vratnicu, čisti to Mitaj, a zatim kreće kontra preko Bajramija! No, nije se 10-ka Albanije snašla protiv Juranovića.

Andrej Kramarić danas puni 33 godine. Želimo mu da ovaj poseban dan okruni s barem jednim pogotkom i tri boda u današnjoj utakmici!

8. Evo vatre pred golom Albanije. Kovačić je oteo loptu Asllaniju u opasnoj zoni po naše protivnike, pokušao je proigrati nekog u 16-ercu, no Petković i Majer nisu se najbolje snašli. Akcija je odgođena, a u nastavku iste Petković je izborio slobodni udarac s 30-ak metara. Kod lopte su Majer i Modrić.

7. Još jedan ubačaj Juranovića, ovaj but očistio ga je Ajeti

Ovako je izgledala koreografija albanskih navijača tijekom izvođenja himne.

image
ODD ANDERSEN Afp

6. Zanimljiva kombinacija iz kornera. Majer i Kovačić izmijenili su kratka dodavanja, potom je Majer ostavio za Juranovića, koji ubacuje prizemnu i oštru loptu. Nažalost, pronašao je samo Albance.

5. Juranović u prvom istrčavanju prema naprijed. Pokušao je ubaciti, a Bajrami je blokirao. Bit će to udarac iz kuta za Vatrene, Majer je kod lopte.

4. Modrić je vanjskom pokušao pronaći Kramarića, no presjekao je Ramadani, koji je u jurišu osvojio nekih 30-ak metara pa izborio prekršaj.

Veselo je na tribinama. Nadamo se da će tako biti i za otprilike dva sata!

image
ANTE CIZMIC Cropix

4. Albanci su se u dva navrata približili našem 16-ercu, no bez konkretnog poteza koji bi doveo Livakovića u opasnost.

Hrvatskih početnih 11 danas imaju prosječnu dob od 30 godina i jednog dana, što je druga najstarija hrvatska postava ikada za utakmicu na velikom turniru. Prva, rekordna utakmica je susret za treće mjesto protiv Nizozemske na Svjetskom prvenstvu 1998. (30 godina 126 dana).

1. Albanci su pokušali zaprijetiti prizemnim dodavanjem s lijeve strane prema Bajramiju, ali ne stiže lopta na traženo odredište.

1. Počinje utkamica u Hamburgu! Albanija prva ima loptu. Sretno, Vatreni!

14.58 Pitali smo vas za prognozu utakmice, evo rezultata.

81% vas smatra da će Hrvatska pobijediti, 11% tipuje na neriješeno, dok 8% čitatelja predviđa pobjedu Albanije.

Najčešći rezultat u anketi je 3:1 za Hrvatsku (16%), zatim 2:0 za Hrvatsku (15%) te 2:1 za Hrvatsku (11%).

Zanimljivo je i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu:

image
GORAN MEHKEK Cropix

14.55 Poslušali smo himnu Albanije, na redu je "Lijepa naša domovino".

Uvjeti za igru i danas će biti idealni.

image
GOOGLE

14.51 Modrić se zagrijao, u međuvremenu i povukao s travnjaka na posljednje dogovore u svlačionici. Igrači se spremaju na izlazak na teren!

image
ANTE CIZMIC Cropix

14.50 Barem pola stadiona koji prima skoro 60 tisuća gledatelja je albansko, druga polovica naša. Neutralni se ovdje broje u promilima. Što se atmosfere tiče, kako stoje stvari na zagrijavanju, očekuje nas opće ludilo... (Tomislav Juranović iz Hamburga)

image
ANTE CIZMIC Cropix

Evo kako bookmakeri vide današnju utakmicu.

Na pobjedu Hrvatske koeficijent je 1.50. Za pobjedu Albanije nudi se tečaj 9.00, dok je na neriješen ishod 4.50.

Još malo sjajne atmosfere iz Hamburga! Hrvatski navijači zapjevali su Cesaricu ispred stadiona.

Video: Frane Vulas

14.23 Decibeli rastu, hrvatski navijači u vrhunskom raspoloženju.

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

? Da čujemo vaše komentare na sastav Vatrenih...

"Bitno je da se ne dira najbolja veza na svijetu." (Neven Glavić)

"To je trebao biti prvi sastav i protiv Španjolaca." (Vesna Borković)

"Žalosno je da dva mjeseca imaš jednu viziju i onda zbog jedne loše utakmice stubokom mijenjaš sve." (Borna Augustić)

"Sastav je dobar, jedino bih i Brozovića ostavio na klupi." (Đuro Lukner)

14.06 Ništa bez Ivane Knöll, zar ne?

image

Ivana Knöll

CHRISTOPHE SIMON Afp

image

Ivana Knöll

CHRISTOPHE SIMON Afp

14.00 Povodom utakmice, prisjetili smo se i ikonskih albanskih igrača u HNL-u. Tko to slao Štimca "po ćevape", a tko je rasporio Gabrićevu mrežu? Još poneku legendarnu priču pročitajte OVDJE.

14.00 Evo i grafičkog prikaza sastava za današnju utakmicu.

13.57 Josip Juranović najavio je ogled za novinare Uefe.

- Naravno da smo spremni u ovakvoj situaciji. Kako mislite - neuvjerljivo otvaranje protiv Španjolske? Igrali smo dobro u drugom poluvremenu, ali oni su iskoristili svoje šanse, a mi nismo. Očekujem tvrdu utakmicu s Albanijom, trebat ćemo imati strpljenja - rekao je naš desni bek.

13.55 Dalić i Vatreni su na travnjaku. Kamere su u razgovoru uhvatile Ćorluku i Pongračića, te malo dalje Vidu, Gvardiola i Ivanušeca, čiju je "ćakulu" prekinuo Ivica Olić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

13.50 Stigli su sastavi! Dalić je napravio tri promjene: Juranović, Perišić i Petković startaju! Dakle, iz udarnih 11 ispali su Stanišić, Pongračić i Budimir, pritom je Gvardiol preselio na stopersku poziciju, a Perišić će biti lijevi bek.

image
PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

13.47 A tu su i Albanci.

image

Navijači Albanije

JOHN MACDOUGALL Afp

13.46 Prvi navijači stigli su na stadion u Hamburgu.

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

image

Hrvatski navijači

ANTE CIZMIC Cropix

13.40 Vatreni su stigli na odredište, gužva u prometu malo je odužila putovanje, no sve je prošlo bez problema.

image

Autobus hrvatske reprezentacije

ANTE CIZMIC Cropix

image

Autobus hrvatske reprezentacije

ANTE CIZMIC Cropix

13.34 Francois Letexier sudac je današnjeg ogleda. Radi se o francuskom djelitelju pravde, s kojim Hrvati već imaju dosta iskustva... Više pročitajte OVDJE.

image

Francois Letexier

ALESSIO MORGESE Nurphoto Via Afp

13.24 Albanci su lagano krenuli sa zagrijavanjem.

image

Nogometaši Albanije

RONNY HARTMANN Afp

13.02 Nešto manje od dva sata dijeli nas od početka utakmice u Hamburgu. Vatreni moraju biti bitno bolji nego u prošlom susretu sa Španjolcima (0:3), što se posebno odnosi na pet naših igrača. Više pročitajte OVDJE.

image
SOFASCORE

Piše: Robert Matteoni

Tri ključna preduvjeta za uspjeh:

1. VATRENA ENERGIJA

Dokazano je više puta, kada igra "nabrijano", a to je često kad je stjerana u kut, Hrvatska je puna energije. Kad je puna energije, onda u pravilu pokazuje tehnički potencijal.

2. FAKTOR AGRESIVNOSTI

U današnjem nogometu pogotovo, faktor agresivnosti može biti presudan na vagi utakmice. Španjolska je kaznila banalne greške Vatrenih upravo zato što nije bilo agresivnog pristupa i čvrstih duela.

3. IGRANJE BEZ LOPTE

Vatreni su majstori s loptom u nogama. Nogomet je međutim važan i kroz igru bez lopte, što podrazumijeva trku i pozicioniranje kako bi nositelj lopte imao stalno rješenja za kombinatoriku i stvaranje viška.

Najavu piše: Robert Matteoni

Gledajući utakmicu Italije i Albanije moglo se vidjeti što znači pojam “razlika u kvaliteti”. Četverostruki prvaci svijeta, koji su upisali dva Mundijala zaredom bez nastupa, a u međuvremenu bili prvaci Europe, pobijedili su Albaniju iako su gubili, i iako su suparnici imali šansu u finišu za remi.

To znači da je Italija bila dobra, ali ne impresivna, a da su Albanci dali sve od sebe i parirali favoriziranom suparniku. Naposljetku je ipak pobijedila momčad koja ima veću kvalitetu, neovisno o većem ili manjem ispunjenju proporcionalnog rejtinga.

Hrvatska je po tom pitanju, kvalitativnog potencijala, viša razina od Albanije. No, kao što su Albanci pokazali protiv Talijana, oni će biti tvrd orah. I Hrvatskoj je potrebno da pokaže najbolje od sebe da osvoji nužne bodove. Ukoliko Vatreni budu na razini svog potencijala, onda će neovisno o albanskom “maksimumu” Hrvatska doći do cilja. Ukoliko Vatreni ne budu na svojoj razini, onda će biti problema. No, sumnjamo da bi se moglo dogoditi da Hrvatska ne bude “prava”. Modrić i društvo jako dobro znaju da im nakon slabog izdanja sa Španjolskom nužno treba dobra igra i pobjeda da bi ispravili negativno ozračje prema pozitivi. Samo s takvim epilogom u srijedu može se onda napunjenih baterija samopouzdanja krenuti u boj s Talijanima za prolaz...

Zlatko Dalić će mijenjati. Ne znamo je li to planski, ili je posljedica viđenog sa Španjolskom, u miksu s (vrlo) negativnim javnim stavom te posljedičnim pritiskom. Najava da će se Gvardiol vratiti na stopera, da bi Perišić mogao ordinirati po lijevom boku (načelno kao krilni bočni), a da će na desnoj strani priliku dobiti Juranović, dijelom djeluje kao planirana taktička opcija, ali dijelom i kao isprovocirana trenerska reakcija. Tri izmjene u posljednjoj liniji obrane (4) nisu baš logične, iako ima argumenata da se sa slabijim i gotovo sigurno zatvorenijim suparnikom traže odgovarajuća rješenja. Pokaže li se u praksi izbor s treninga, teza da će Petković igrati na devetki je u tom smislu prihvatljiva i kao najava da će se kroz igru (pas), a ne centaršuteve (jer neće biti boljeg skakača, Budimira) Vatreni lomiti albanski blok. Praktično bi tako samo vezna linija ostala ista, s time da bi Brozović bio u otvaranju igre treći stoper, dok se Gvardiol i Šutalo šire, a Perišić i Juranović dižu visoko.

Očito je da Dalić očekuje zatvorenog suparnika te kani “dignuti” posljednju liniju bliže centru, visoko pozicionirati bočne igrače (Perišić, Juranović) te time širiti protivničku momčad. To bi onda omogućilo više prostora za vezne igrače, odnosno Modrića i Kovačića da se ubacuju u završnicu...

Ovog puta, objektivno rečeno, izbor igrača ne čini nam se presudan koliko bi to trebao biti pristup. Tko god igrao, Hrvatska treba agresivno, hrabro i samopouzdano izdanje, jer tako može nametnuti svoju veću kvalitetu očekivano super borbenoj Albaniji.

Linker
27. lipanj 2024 01:16