ALBERTO PIZZOLI/AFP/PROFIMEDIA Alberto Pizzoli/Afp/Profimedia
TO BI BILO SJAJNO

Veliki Španjolac najavio ono što svi Hrvati žele čuti: Modrićev plan kad završi Europsko prvenstvo

‘Modrićev put do vrha bio je kamenitiji i zahtjevniji od obronaka Velebita u malenom zaseoku Modrići‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. lipanj 2024. 13:09

Uoči ključne utakmice za Hrvatsku na Europskom prvenstvu BBC donosi veliku priču o Luki Modriću iz pera poznatog španjolskog novinara Guillema Balaguea.

Puno se u posljednje vrijeme pričalo o tome kako bi ogled s Azzurrima mogao biti i posljednji reprezentativni nastup za najboljeg igrača u povijesti hrvatskog nogometa, ali Balague odmah na početku teksta tvrdi kako će kapetan nastaviti svoju avanturu u kockastom dresu.

‘‘Kakav god bio ishod hrvatske kampanje na Euru 2024., Luka Modrić ne planira završiti svoju slavnu karijeru s reprezentacijom. 38-godišnji veznjak Real Madrida i dalje ima ambicije igrati još jedno Svjetsko prvenstvo‘‘, tvrdi kolumnist BBC-a.

U tekstu piše kako je Modrić kapetan od kolovoza 2016. te da je idol u Hrvatskoj, relativno novoj zemlji koja idolizira svoje sportske divove. ‘‘Modrićeva veličina pojačana je činjenicom da je postignuta na način za koji mnogi vjeruju da odražava vlastiti uspon Hrvatske prema neovisnosti i konačnoj pobjedi. I kakvo je to putovanje bilo... i nastavlja biti‘‘, piše Balague.

image
EIBNER-PRESSEFOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Eibner-pressefoto/Alamy/Alamy/Profimedia

Dodaje kako je teško pronaći riječi kojima bi se moglo objasniti poštovanje koje uživa diljem Hrvatske, a posebno u Zadru, gradu njegova djetinjstva.

‘‘Modrićev put do vrha bio je kamenitiji i zahtjevniji od obronaka Velebita u malenom zaseoku Modrići kraj Zadra, gdje je mladi Luka kao petogodišnjak čuvao djedove koze. Na terenu nepogodnom za poljoprivredu, a kamoli nogometne utakmice, sate bi kratio s loptom, udarajući je prema ulazu u garažu u samotnoj kući koju je dijelio s obitelji i bakom i djedom. Samo 10 metara od tih garažnih vrata ubijen je njegov djed nakon početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Upravo iz te pozadine ovaj će se dječak poput olovke mršav, fratarskog izgleda uzdići i trijumfirati protiv nedaća i postati ne samo jedna od najslikovitijih legendi svoje zemlje, već i jedan od najvećih nogometaša svoje generacije‘‘, navodi Balague.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Autor potom opisuje Modrićevo prognaničko djetinjstvo u zadarskim hotelima i druženje s nogometnom loptom na hotelskim parkiralištima kao način bijega od surove stvarnosti. Rata.

‘‘Danas je Hrvatska prepuna trenera, mentora i učitelja koji su ga tada poznavali i koji će formirati uredan red da vam kažu kako je njegov talent bio tu da ga svi vide u tim ranim danima i koliko je potencijala imao. Ali ništa nije dalje od istine. Realnost je da je Modrić bio autsajder u svakom trenutku svog razvoja. Uvijek pod sumnjom. Nikada nije doživljavan kao zvijezda‘‘, navodi dalje Španjolac.

Ističe kako je Modrić veći dio svoje karijere proveo dokazujući ljudima da su u krivu.

‘‘Modrić je 2008. potpisao za Tottenham za 16,5 milijuna funti i postao tada rekordno pojačanje kluba, ali u početku se mučio i mnogi su ga smatrali nedovoljno fizički jakim za surovosti Premier lige‘‘, piše Balague koji potom opisuje Modrićev težak početak u Real Madridu i Marcinu anketu u kojoj su ga navijači Reala proglasili najgorim stranim pojačanjem ikada.

image
GABRIEL BOUYS Afp

‘‘Mourinho je bio jedan od prvih koji je uočio njegovu sposobnost da prodrma igru ​​od prvog dodira i spriječi momčadi poput Barcelone da dominiraju svojim visokim pritiskom. Ljudi su ubrzo shvatili da je on protuotrov za igru ​​visokog presinga, brzog vraćanja posjeda lopte koju je Barcelona jako voljela. Od tog trenutka njegov status u klubu raste. Sada, nakon što je osvojio 26 trofeja, uključujući četiri naslova La Lige i šest Liga prvaka, suočio se i dobio još jednu bitku, još jedan izazov u Realu.(...) Unatoč ponudama iz SAD-a i Saudijske Arabije, on je očajnički želio ostati jer je ranije rekao da mu je cilj biti na Bernabeuu kada se umirovi‘‘.

Balague Modrića opsuje kao tihog vođu.

‘‘Njegova želja da nastavi za svoju zemlju je ono što ga izdvaja od njegovih suvremenika i također objašnjava zašto uživa status ikone. Nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, igrači poput Marija Mandžukića, Danijela Subašića i Vedrana Ćorluke odlučili su spustiti zavjesu na svoje međunarodne karijere, radije su se usredotočili na minutažu koju su još imali u klupskom nogometu. Modriću to nikada nije bila opcija. Mnogi smatraju da je njegov utjecaj na igru ​​i hrvatski nogomet toliki da ne treba zabijati golove i asistirati da bi bio najvažniji igrač na terenu. Koliko god rado pričao o nogometu, on je izrazito povučen obiteljski čovjek - kao i njegovi roditelji - svi su tihi i skromni, i ponosni na spoznaju da su prošli kroz nedaće, a da ne žele trošiti vrijeme na razmišljanje o prošlosti, radije umjesto toga gleda u budućnost‘‘, navodi Balague u svom tekstu.

Spominje i podatak da ga je sud uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji oslobodio optužbe o davanju lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću.

‘‘Hrvati hvale svoje prvake kako bi dali primjer mladima, ali i kako bi učvrstili osjećaj da je njihova zemlja posebna, jaka i nepobjediva. Sve to znači i da ništa iz prošlosti ne može ostaviti traga na njegovom profilu u očima njegovih sunarodnjaka‘‘, zaključuje Guillem Balague za BBC.

Linker
25. lipanj 2024 08:50