CHRISTOPHE SIMON Afp
OD BAJKE DO NOĆNE MORE

VIDEO: Vatreni šokirani u 98. minuti. Italija gurnula Hrvatsku na rub ispadanja

Dalićevi izabranici imali su sve u svojim rukama, ali pogodak u posljednjim sekundama srušio je sve nade
Piše: Petar Bekić, Vladimir Zrinjski, Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2024. 23:04

Hrvatska - Italija 1:1 (Modrić 55./Zaccagni 90.+8.)

Leipzig, Red Bull Arena

HRVATSKA: Livaković - Stanišić🟨, Pongračić 🟨, Šutalo, Gvardiol - Modrić ⚽ 🟨 (od 80. Majer), Brozović 🟨, Kovačić (od 70. Ivanušec 🟨) - Sučić 🟨 (od 70. Perišić), Kramarić (od 90. Juranović), Mario Pašalić (od 46. Budimir)

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori 🟨, Darmian (od 81. Zaccagna⚽) - Barella, Jorginho (od 81. Fagioli 🟨) - Raspadori (od 75. Scamacca), Pellegrini (od 46. Frattesi), Dimarco (od 57. Chiesa) - Retegui

Pogotke pogledajte OVDJE.

Albanija - Španjolska 0:1

Tablica uživo:

Standings provided by Sofascore
image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE Sofascore

Katastrofa u najružnijem obliku. Hrvatska je pala u osmoj minuti sudačke nadoknade, doslovno u zadnjem napadu, Mattia Zaccagni zabio nam je nož u srce i poslao kući s Eura ako se ne bi događala čuda u nastavku turnira, a kad se tome doda da su i Albanci dali gol u posljednjem napadu, prokletstvo Eura se nastavilo. Bila je to teška bitka u kojoj su Dalićevi izabranici bili bolji nego u prve dvije utakmice, posebice Marcelo Brozović, no nisu izdržali samo taj jedan zadnji vražji napad. Pala je koncentracija, što se ne bi smjelo događati.

image
RONNY HARTMANN Afp

Hrvatska je od starta susreta uzela loptu, plela, ali oprezno, kao mačak oko vruće kaše, da bi u petoj minuti Sučić udarcem s distance natjerao Donnarummu na prvu intervenciju. Vatreni su namjerno težili tome da umrtve utakmicu i dočekaju svoju šansu, nisu htjeli dopustiti jurnjavu po terenu.

Prva konkretnija akcija Talijana zbila se u šutom Raspadorija glavom u 11. minuti.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Kramarić je prevario Calafiorija lažnjakom, ali je Darmian presjekao pas pred gol prema Mariju Pašaliću. Izbornik Talijana Luciano Spalletti postavio je formaciju 3-5-2, zabetonirao se, prepustio posjed Hrvatima koji su ga i tako htjeli i tražio šanse kad se otvori prostor za napad, najviše po bokovima preko Di Lorenza i Dimarca... Vjerovao je da mogu iskontrolirati napade Dalićeve momčadi i dočekati svoj trenutak. Bio je u pravu da će šanse doći. U 21. minuti Retegui je imao na glavi loptu na ubačaj sa strane, ali je skinuta za korner. Nedugo potom isti igrač je pokušao i nogom, no blokiran je u zadnji čas. Počele su se u tim trenucima pokazivati defenzivne slabosti Vatrenih. Kako je igra tekla, Italija je postajala sve stabilnija i uvjerljivija, preuzela je povremeno i posjed, te ja za razliku od Hrvatske radila konkretnije akcije. U 27. minuti Livaković je spasio jer Azzurri su imali izvrsnu šansu, obranio je udarac Bastonija iz blizine glavom. To je bila najkriznija situacija za Hrvate u prvom dijelu.

Poluvrijeme je otišlo ni na što. Naša reprezentacija imala je posjed radi posjeda, bez napadačkog rješenja, nije igrala okomito nego gotovo isključivo u širinu. Italija je bila znatno opasnija, taktički urednija i bliža pogotku. Omjer u udarcima bio je 6:2 za Talijane.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Odmah u poluvremenu Dalić je poslao na teren pravu devetku Antu Budimira umjesto Marija Pašalića, a Spalletti u vezni red Frattesija na štetu Pellegrinija.

Hrvatska je zaigrala agresivnije i odlučnije, a Luka Modrić nije zabio kazneni udarac. Frattesi je rukom zaustavio šut Kramarića, sudac Makkelie nije odmah svirao kazneni udarac, ali ga je dosudio na intervenciju VAR-a, Donnarumma je obranio Modrićev šut s bijele točke u 54. minuti. To nije bio antiklimaks hrvatske igre jer vrlo brzo Modrić se iskupio i zabio iz igre. Opet je Ante Budimir odradio golem posao, njegov je šut talijanski vratar jedva zaustavio, samo odbio, a Modrić je iz blizine zakucao loptu u mrežu. Igrala se 55. minuta.

Spalletti nije gubio vrijeme, ekspresno je uveo Chiesu umjesto Dimarca kako bi osnažio napadački red. Talijani su otvorili karte i odmah je bilo jasno da će to dalje biti žestoka utakmica. Bastoni je još jednom tukao glavom, ovaj put nije bio točan. Problem je što Hrvatska nakon gola nije napadala, što se igralo na našoj polovici. Talijani su tada demonstrirali da, iako nisu velika ekipa, znaju s loptom, da nisu tek tako europski prvaci... Darmian je imao prigodu, no blokiran je. Hrvatska se nije uvjerljivo branila sredinom drugog dijela, gol je visio u zraku. Naši nisu mogli doći do lopte, protivnik je totalno dominirao, a neke defenzivne intervencije nisu bile na razini.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Dalić je tada izvukao Sučića i Kovačića i gurnuo u vatru Perišića te Ivanušeca. Igrala se 70. minuta. Gvardiol je napravio prekršaj na Frattesiju za slobodan udarac, ali je živi zid odradio svoje. Spalletti je odgovorio sa Scamaccom umjesto Raspadorija. Talijani su bili energičniji, uzimali odbijene lopte. Dalić je u 80. minuti izvukao iz igre Modrića uz skandiranje tribina "Luka, Luka..." i dao šansu Lovri Majeru. Iako se Hrvatska branila, izbornik je uvodio ofenzivnije igrače od onih koji su izlazili. Nadu za drugi gol dao je centrašut Brozovića koji je, ipak, skinut ispred glave Budimira. Vatreni su pojačano dobivali žute karte, sasvim različito od prve dvije utakmice, ali su i došli do daha i ponovno prijetili, bilo je mogućnosti da se neka akcija bolje odigra do šanse. U 90. minuti zamijenjen je Kramarić, a ušao Juranović. Sudačka nadoknada označena je osam minuta i bila je kobna. Hrvatska s dva boda ima samo puku teoriju da ostane na Euru...

image
ANTE CIZMIC Cropix

U nastavku večeri donosimo vam sve najvažnije reakcije i komentare.

image
ODD ANDERSEN Afp

📣 Nije nam ugodno čitati vaše reakcije, ali izdvajamo nekoliko njih...

"Kroz sredinu lik prošao zadnjih 30 metara i samo dodao loptu. Trebali su napraviti faul pa bar dobili crveni (2 su bili u takvoj poziciji da mu naprave). Onda bi sigurno prošli." (Ahmed Kešetović)

"Jučer 10 minuta nadoknade a igraču bez svijesti se pružala pomoć 5-6 minuta, danas 8 minuta nadoknade samo zbog izmjena i VAR provjere od minutu." (Matija Stipan)

"Samo mi je žao Modrića. Majer i Ivanušec su ušli da šetaju po terenu ili...? Osam minuta nadoknade za što?" (Marin Draguljić)

"Nema zamjerki, drugo poluvrijeme bilo je odlično. Iznad svih Hrvatska." (Dario Prce)

Sve neodoljivo podsjeća na Beč 2008., kada su nas Turci dotukli u nadoknadi drugog produžetka. Ono je, doduše, bila nokaut faza, ali sličnosti su neodoljive.

Luka Modrić doživio je obje traume, a do zadnje sekunde činilo se da je čovjek koji će nas odvesti u drugi krug.

KRAJ UTAKMICE! TUGA I JAD U LEIPZIGU...

Modrićevo protestiranje protiv osam minuta nadoknade, nažalost, nije dalo rezultate. Kamera snima kapetana Vatrenih jer, ako je ovo kraj njegove karijere u reprezentaciji, bit će itekako bolan. Hrvatska zaista nije zaslužila ispasti na ovakav način, ali pričekajmo, možda još ima nade.

Iznad svih, Hrvatska!

Potpuni šok za Vatrene. Postoje još minimalne šanse da prođu dalje s dva boda, ali mjere se u promilima.

90.+8.GOOOL!

Je li ovo moguće?! Zaccagni zabija za izjednačenje...

Calafiori je povukao kontru, a džoker s klupe Zaccagni zaista neobranjivo pogodio suprotan kut za izjednačenje.

Modrić se sjurio prema sudačkoj trojki i žestoko protestirao, vjerojatno zbog neočekivano dugačke nadoknade od osam minuta. Kako će sad opravdati tolike minute, manje je važno. Nesretan pogodak vjerojatno će nas koštati ispadanja. Nevjerojatno...

90.+6. 🟨

Fagioli zbog povlačenja Gvardiola za dres dobiva opomenu. Kakva drama u Leipzigu...

Ni Dalić više ne može biti miran...

image
ANTE CIZMIC Cropix

90.+3. 🟨

Calafiori prekršajem zaustavlja Juranovića. Ovo je tek prvi žuti karton za Talijane u ovom susretu.

90.+1. 🟨

Brozović je jednim požrtvovnim startom 'pokupio' Bastonija pa je požutio i on.

90. 🕖

Čak osam minuta igrat će se u Leipzigu. Zašto baš toliko, nikome nije jasno.

90.

Kramarić izlazi iz igre i prilikom izlaska rukama stimulira naše navijače. Odmah su proključale tribine, zaslužio je i on 'standing ovation'. Zamijenit će ga Josip Juranović.

Ivan Perišić s kapetanskom trakom uvodi Vatrene u sudačku nadoknadu...

Toliko smo blizu prolaska u drugi krug!

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

87. Centimetri su nas dijelili od primljenoga pogotka. Chiesin centaršut u peterac nije uspio stići Scamacca, na vrijeme ga je omeo sveprisutni Stanišić!

84. U novom su naletu Budimir i Majer, izgledalo je da će stići do te lopte, ali stižu ipak Talijani raščistiti.

Dalić u ozbiljnom razgovoru s pomoćnicima, dogovara se plan za samu završnicu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

82. 🟨

Stanišić je Zaccagniju, čim je ušao, pokazao tko je 'gazda'. Za tu je reakciju i on ušao u sučevu bilježnicu.

82.

Ulaze Zaccagni i Fagioli umjesto Darmiana i Jorginha.

80.

Modrić uz ovacije s tribina izlazi s terena, mijenja ga Lovro Majer. Nadajmo se da to nije Lukina posljednja utakmica za Vatrene, dakle, rezultat mora ostati pozitivan.

80. Nova šansa Vatrenih! Brozović je izvrsno ubacio, a Bastoni u zadnji čas 'skida' to s glave Budimiru!

78. 🟨

Pongračić cijelu utakmicu vodi veliku bitku s Reteguijem. Sada je Makkelie odlučio pokazati javnu opomenu i njemu.

Sporo odmiče vrijeme, do početka sudačke nadoknade još je točno 13 minuta. Dalić je s klupe podignuo Lovru Majera.

75.

Kod Talijana ulazi napadač Atalante Gianluca Scamacca umjesto Raspadorija.

74. 🟨

Ivanušec je, tek što je ušao, dobio žuti karton zbog odmicanja lopte u nastojanju da ukrade vrijeme.

"U boj, u boj", čuje se upravo s tribina. Vatrenima u ovoj završnici itekako treba vjetar u leđa.

Ne štedi se ni na pirotehnici...

image
ANTE CIZMIC Cropix

72. Raspadori je dobro gađao, ali blokira to Šutalo u živom zidu.

71. Gvardiol radi prekršaj na Frattesiju u zoni udarca. Ovo bi moglo biti opasno.

70.

Dalić opet mijenja. Izašli su Sučić i Kovačić, a ušli Perišić i Ivanušec.

68. Prijete Calafiori, Raspadori, Darmian i društvo. Požrtvovnim reakcijama spašavaju nas Stanišić i Pongračić, a i Livaković kao da preuzima ulogu stopera. Opasno 'visimo' u ovim trenucima...

Ovako je izgledalo slavlje nakon Modrićevog pogotka.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

66. Traje žestok presing Talijana. Naši igrači ulaze u nepotrebne međusobne rasprave jer su Azzurri ubacili u višu razinu i sve su bliže vratima. Srećom, Livaković je i dalje na visokoj razini.

📣 I doista, što sad? Treba li Dalić parkirati tri autobusa pred golom ili pokušati slomiti Talijane? Pitamo našeg Tomislava Juranovića...

"Ne srljati kao protiv Albanaca, ali se svakako ne povući. Pola sata je do kraja, a takav pritisak teško bi izdržali. Naći balans, krasti vrijeme, uzeti posjed. To je ključ."

image
ANTE CIZMIC Cropix

📣 Brzinski pogled na vaše reakcije.

"Veliki Luka!" (Miroslav Antešević)

"Legendooooo 😍" (Viktorija Ančić)

"Sad samo da nisi pomislio zatvarati utakmicu, kreni svim silama po drugi gol." (Tomislav Kobešćak)

Vjerujemo da se ovo zadnje odnosi na Dalića...

61. Bastonijev udarac glavom prolazi par centimetara iznad grede. Uhh, opasno je izgledalo.

60. 🟨

Luka Modrić dobiva žuti karton zbog faula na Frattesiju, a prethodno sudac Makkelie nije sudio očigledan faul na Kovačiću! Nezgodno je pričati o sucima, međutim ovo je sada već serija njegovih previda...

Prilično glasno bilo je kod nas u redakciji, a vjerujemo i kod vas, dragi čitatelji.

Hrvatska je u ovom trenutku u drugom krugu, ali do kraja je još dugih, predugih pola sata.

image
Marco Iacobucci/ipa Sport/ipa-ag/shutterstock Editorial/profimedia

58. Frattesi je u šansi, pokušava se iskupiti za skrivljeni jedanaesterac, ali Šutalo je još jednom pravovremen. Sad treba zadržati koncentraciju!

57.

Izmjena kod Talijana, ulazi Chiesa umjesto Dimarca.

55.GOOOOOOOOOOOOOOOL!

Strijelac je Luka Modrić!!!

Sučićevo fantastično ubacivanje pratio je Budimir i skrenuo je prema golu, a čudesni Donnarumma brani i njemu... Ipak, ništa nije mogao protiv našeg kapetana koji je naletio na odbijanac i ljevicom zakucao pod gredu za vodstvo Vatrenih!
Iskupio se Luka za promašeni jedanaesterac, najjači smo kad je najpotrebnije, Hrvatska vodi 1:0!

54.

Promašen jedanaesterac, Donnarumma brani Modriću. Gađao je Luka donji desni kut i pročitao ga je talijanski vratar. Kakva šteta...

53.

Tako je, penal za Hrvatsku!!!

Makkelie je samostalno provjerio VAR snimku i pokazao na bijelu točku!

52.

PROVJERAVA SE VAR RADI JEDANAESTERCA ZA HRVATSKU!

Kramarićev udarac s desetak metara iskosa blokirao je Frattesi rukom. Okružili su naši igrači suca Makkelieja koji čeka presudu VAR sobe...

51. Nije prošlo karakteristično Modrićevo dodavanje vanjskom. Razočaran je Luka, dakako, vidi se to i po govoru tijela...

49. Nova sjajna akcija naših. Gvardiol i Modrić spasili su jednu izgubljenu loptu, potom su Sučić i Kramarić napravili pomutnju u suparničkom šesnaestercu, no nažalost bezuspješno.

48. Dobar kontranapad Vatrenih. Povukao ga je Gvardiol i pronašao Budimira koji je ipak otišao previše u stranu. Nakon njega su kombinirali Modrić i Stanišić, ali neutralizirali su ih već igrači u plavom.

Hrvatski navijači upalili su baklje, a u Uefinom uredu već se sastavlja "čestitka" za HNS.

image
ODD ANDERSEN Afp

46. 🕖

Vraćamo se u Leipzig.

Dalić očito ne dijeli mišljenje naših čitatelja jer je njegov prvi potez sljedeći: u svlačionici je ostao Mario Pašalić, zamijenit će ga Budimir.

Jedna je promjena kod Talijana, Frattesi umjesto Pellegrinija.

📣 U anketi smo vas pitali koga bi Dalić prvoga trebao izvaditi iz igre.

Marcelo Brozović uvjerljivo vodi, ima više od 60% glasova, ispred Modrića i Marija Pašalića.

image

Hrvatska - Italija; Statistika prvog poluvremena

SOFASCORE ZA SN

Da vidimo kako situaciju vide s druge strane Jadrana...

Gazzetta piše da su Azzurri u povoljnoj situaciji jer i dalje drže drugo mjesto u rukama, čak i pogledavaju prema suboti i potencijalnom okršaju sa Švicarskom. "Italija raste, ali Livaković je na prijetnje odgovorio poput šampiona", opisali su najopasniju situaciju iz prvog dijela.

Corriere dello Sport u prijenosu uživo također ističe sjajne Livakovićeve reakcije, ali i "vrlo aktivnog Pellegrinija" koji pokušava razmontirati hrvatsku obranu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

🚩 Sudačka analiza Brune Marića nakon prvih 45 minuta:

"Iako je teško biti objektivan u komentiranju suđenja na ovako važnoj i emotivnoj utakmici, pokušat ću dati što je moguće objektivniju analizu suđenja Dannyja Makkelieja. Odmah ću naglasiti kako nije bilo sporne situacije.

Međutim, Makkelie mi je pokazao mrvicu impresioniranosti Italijom. Tu tvrdnju temeljim na činjenici kako je dopuštao dosta laganih prekršaja guranjem nad našim igračima, a u 24. minuti dao je žuti karton Sučiću, iako je teško reći da se radilo o obećavajućoj situaciji, a nikako nije u pitanju bio preoštar start.

Imajući na umu da je to ipak bila rana faza utakmice, a kriterij prekršaja dosta visok, doduše više na strani Talijana, onda nije bilo mjesta za opomenu koja je napravila hipoteku Sučiću. No, ovo je uistinu detaljiziranje, a suđenje u prvom dijelu je bilo vrlo korektno."

Vatrenima treba pogodak, ali do njega ovakvom igrom neće doći. Najbolje to pokazuje statistički podatak "očekivani golovi", koji mjeru kvalitetu gol-šanse izračunavanjem vjerojatnosti da će pogodak biti postignut s određene pozicije na terenu tijekom određene faze igre.

image

Očekivani golovi Hrvatska - Italija

SOFASCORE/SCREENSHOT

📣 Komentar Dražena Antolića nakon prvih 45 minuta:

"Poluvrijeme je otišlo ni na što, Hrvatska tek mora doći na utakmicu ako želi ostati na Euru. Naša reprezentacija imala je posjed radi posjeda, bez napadačkog rješenja, nije igrala okomito nego gotovo isključivo u širinu. Italija je znatno opasnija, taktički urednija i bila je bliža pogotku.

Hrvatskoj treba pravi napadač i odlučnija ofenzivna igra, Azzurri će biti zadovoljni i ako završi ovako, a mi ovaj put penale nemamo... Cijeli prvi dio Vatreni su imali samo iole opasniji šut Sučića u petoj minuti."

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA
Furiozan početak Vatrenih obilježio je prvu polovicu i tada su Talijani disali na škrge. Uslijedila je obrnuta slika kada su se Dalićevi izabranici branili, a Livaković na golu radio čuda. Dojam je da smo 'al pari' i da će jedan zalutali metak presuditi pobjednika, ako ga uopće i bude.

45.+1. Pašalićeva lopta prema Brozoviću bila je ipak prebrza... Bit će to sve od prvoga dijela.

Navijačke skupine već desetak minuta pokušavaju na repertoar staviti novu pjesmu, koja se očito prima. Stoje uz ogradu i pokušavaju probuditi ostale, uspavane navijače.

"...narodu svom, ooo-ooo, na-na-na, Hrvatska...", ori se Leipzigom.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45. 🕖

Igrat će se minuta sučeva dodatka.

40. Prvih 20-ak minuta pripalo je Vatrenima, drugih dvadesetak suparniku, a sada - status quo. Dojam je kao da obje momčadi samo čekaju predah.

Mario Pašalić okružen Talijanima.

image

Pašalić i Talijani

Ante Čizmić/Cropix

📣 Pitanje za Tomislava Juranovića, koji utakmicu prati na licu mjesta: djeluje li ti vezna linija, pogotovo Modrić, bolje nego protiv Španjolske i Albanije?

"Vezna linija djeluje kao da je popila eliksir mladosti. A to se prelijeva i na cijelu momčad. Igra u prvih 20 minuta bila je nešto apsolutno drugačije u odnosu na prva dva dvoboja. Inat, dišpet, nazovite kako hoćete, naš je najbolji stimulans, ali moram priznati i da je Dalićeva odluka sa Sučićem i Pašalićem na krilima te Kramarićem u napadu donijela priličnu živahnost, dodatnu dimenziju na dosad jalovi posjed. Povrh svega, Italija nas jako respektira, a to bi trebalo iskoristiti..."

A je li Dalić poslao već nekoga na zagrijavanje?

"Koliko se može vidjeti, izbornik još nikoga nije podigao, očito napokon zadovoljan onime što vidi na terenu."

36. Novi pokušaj Lorenza Pellegrinija i nova izvrsna Livakovićeva obrana.

35. Raste nervoza i učestalost sitnih prekršaja. Posjed lopte sve je češće na strani Azzurra.

Evo nam i hrvatskih navijačica u božićnom ruhu.

image
ANTE ČIZMIć/CROPIX

31. Evo i dobre akcije Vatrenih. Na Modrićev centaršut iz teške situacije šutira Stanišić, blokiraju ga Talijani.

27.
Velika obrana Dominika Livakovića! Bastoni je iz blizine tukao glavom, a naš vratar iščupao ispod grede... Sve su opasniji Azzurri, ali treba istaknuti - bravo, Livi!!!

26. Ponovno prijeti Retegui, ovog puta iskosa, a još jednom ga blokira Pongračić. Talijani dominiraju, to je sada jasno.

📣 Krenulo je obećavajuće, ali Italija počinje pronalaziti pukotine u hrvatskoj obrani. Da čujemo vaše komentare...

"Nikako ovo nije dobro. Mogu igrati do Božića i neće postići pogodak." (Miro Stole)

"Osim protiv Talijana, moramo igrati i protiv sudaca." (Zlatko Vrebac)

"Napadaju, dobri su." (Ivana Mamić)

24. 🟨

Žuti karton dobio je Luka Sučić zbog faula na Pellegriniju. I ovo je djelovalo prestrogo, dragi Makkelie...

Ovo je prvi žuti karton za našu reprezentaciju (ne računajući one koje je dobio stručni stožer i igrači na klupi), dosad smo bili jedini na turniru bez javne opomene.

Marco Retegui, 25-godišnji napadač Genoe, zasad se čini kao najveća opasnost za Hrvatsku.

image
RONNY HARTMANN Afp

23. Raspadori šutira izvana preko gola. Prilika je to za Vatrene da dođu do daha nakon početnog presinga i konsolidiraju redove.

22. Ponovno šutira Retegui. Pravovremeno ga blokira Pongračić, ali ne djeluje naša igra dobro posljednjih nekoliko minuta.

21. Zastao nam je svima dah na trenutak... Retegui je bio u skoku i njegov udarac glavom prošao je opasno blizu vratnice! Livaković je to samo ispratio pogledom.

19. Dvojben prekršaj sudi Makkelie na 27 metara od gola. Čini se da Pongračić zaista nije faulirao Reteguija. Srećom, prošlo je bez posljedica.

15. Punih 15 minuta gledamo isti prizor: Vatreni stežu obruč, a susjedi s 'Čizme' drže zbijenu posljednju liniju i vrebaju kontre.

Dalić uobičajeno suzdržano prati zbivanja na terenu.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

13.

Dobra vijest iz Düsseldorfa! Španjolska vodi 1:0, strijelac je Ferran Torres, a asistent "naš" Dani Olmo.

Posjed lopte zasad je uvjerljivo na strani Hrvatske (75%), a precizniji smo i u dodavanjima (94%). Traži se prostor za novu konkretnu prijetnju prema Donnarummi.

13. Sjajan dribling Andreja Kramarića! Tražio je Pašalića na drugoj vratnici, ali Darmian u padu spašava.

11. Ovo je već drugi kontranapad Talijana, srećom i ovog puta bezopasan nakon što je Pellegrini promašio čitav gol. Ipak, pokazatelj je to ideje kojom će Spalletti nastojati iznenaditi Vatrene.

Hrvatsku s tribina bodre predsjednik Zoran Milanović i prva dama Sanja Musić Milanović.

Naš Ante Čizmić ulovio ih je taman kada su pretresali Dalićevu taktiku za Azzurre.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

10. Uvjerljivo je posjed lopte na strani Vatrenih. Talijanski izbornik Spalletti nervozno maše rukama uz aut-liniju nezadovoljan kako njegovi igrači stoje na terenu.

7. Uzvraćaju Talijani. Na prizeman ubačaj Di Lorenza koncentriran je Pongračić koji uklanja prijetnju.

Evo i koreografije hrvatskih navijača:

image
JOHN MACDOUGALL Afp

5. Sijevnuo je silovit Sučićev projektil koji je jedvice Donnarumma izbio u korner!

4. Kramarić je bio u naletu, ali zagradio se Bastoni.

3. Vatreni već tri minute drže loptu u nogama, Talijani stoje u gusto zbijenom bloku.

1. 🕖

Sudac je dao znak za start utakmice u Leipzigu! Hrvatska ima prvi napad...

A sada - nogomet. Kako ono ide - sa štitom ili na štitu...

Ili, kako je to sročila ova hrvatska navijačica na stadionu:

image
ANTE CIZMIC Cropix

Sretno, Vatreni!

20.57 Nakon uvodnih taktova hrvatske himne proključala je atmosfera na tribinama u Leipzigu. Sve je spremno za početak!

20.55 Vrijeme je za himne! Prvo Il Canto degli Italiani, a onda Lijepa naša.

41-godišnji Nizozemac Danny Makkelie sudit će večerašnji dvoboj s Azzurrima. Već je sudio Vatrenima, Dinamu je dijelio pravdu u čak tri navrata, Rijeci dvaput. Pamtimo ga najviše po ključnoj utakmici u kvalifikacijama za SP 2022. u Kataru, protiv Rusije u Splitu, koju je Hrvatska dobila s 1:0.

image
RONNY HARTMANN Afp

20.54 Pitali smo vas prije otprilike sat vremena kakve su vaše prognoze.

Očekivano, najviše tipova je na pobjedu Hrvatske (72%), zatim na Italiju (16%), dok 12% vas smatra da će završiti neriješeno.

Najčešći prognozirani rezultati:

2:1 za Hrvatsku (24%)

2:0 za Hrvatsku (12%)

3:1 za Hrvatsku (11%)

Tomislav Juranović šalje nam pogled iz press lože.

Nadamo se da će za otprilike dva sata radno mjesto našim reporterima u Leipzigu biti još ugodnije.

image
TOMISLAV JURANOVIĆ

20.45 Nekadašnji reprezentativac, a sada ambasador HNS-a, Šime Vrsaljko optimistično je najavio ogled s Talijanima:

"Ispred nas je važna utakmica, jako smo se dobro pripremili. Imali smo dovoljno vremena proanalizirati protivnika. Imamo čudesne navijače koji su primjer kako se voli svoja reprezentacija i svoja domovina, oni će večeras biti ključni. Ako u organizaciji igre budemo kao i Talijani, onda će individualna kvaliteta doći do izražaja, a tu smo mi dominantni. Ako uspijemo uzeti loptu, mislim da će nam se otvarati jako puno prilika. 12 godina sam dijelio svlačionicu s njima, oni su karakterni momci i imaju veliku želju pokazati da su bolji."

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Borba navijačkih koreografija u punom je zamahu.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

image
RONNY HARTMANN Afp

Gazzetta dello Sport u svojem je prijenosu uživo objavila fotografiju hrvatske navijačice uz opis: "Zadnje zrake sunca na ovoj navijačici. Nadamo se i za hrvatsku reprezentaciju..."

image
GAZZETTA DELLO SPORT

20.39 Hrvatska će javnost jednim okom pomno pratiti i događanja s utakmice Albanija - Španjolska. Tekstualni prijenos pratite OVDJE.

Kapetan na zagrijavanju.

Nadamo se da večeras još ne gledamo njegov labuđi pjev s Hrvatskom.

image
RONNY HARTMANN Afp

20.33 Očekivalo se da će "Kralj taktike" talijanski izbornik Luciano Spalletti promijeniti formaciju 4-2-3-1 u 4-1-4-1 uz nekoliko prilagodbi, ali se umjesto toga odlučio za 3-5-2 s Raspadorijem i Mateom Reteguijem umjesto Federica Chiese i Gianluce Scamacce.

image
GABRIEL BOUYS Afp

20.31 Hrvatska je u prve dvije utakmice imala idealne uvjete za igru, a tako će biti i večeras. U Leipzigu je vedro, bez oblačka, uz temperaturu iznad 20 stupnjeva.

image
YR.NO

20.26 Vedran Ćorluka ponudio je uoči početka utakmice nekoliko razmišljanja za HRT.

- Znamo što nas čeka i što trebamo. Analizirali smo pogreške koje smo radili u prve dvije utakmice. Plan je da budemo puno agresivniji. Startali smo kriminalno u obje utakmice i to moramo promijeniti. Bez agresivnosti danas nemamo što tražiti u ovoj utakmici - kaže Ćorluka, uz dodatak da igrači "moraju biti strpljivi" te da "moraju nadmašiti navijače koji su naš najbolji igrač na ovom Euru".

Posebno je istaknuo jednu značajku igre Azzurra.

- Znamo način na koji će se oni braniti. Agresivni su, dobro trče, bit će za njih prostora u kontrama, moramo na to pripaziti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

20.20 Premda ste već vjerojatno odigrali svoj 'dobitni' listić, spomenut ćemo još jednom kako kladionice predviđaju večerašnji ishod. Blaga je prednost ipak na strani Italije, na 'dvojku' je koeficijent 2,50. Pobjeda Hrvatske kreće se oko 3,30, a za remi je procjena 3,40.
Da rezimiramo, na uloženih 100 eura potencijalni je dobitak 330 eura. Zvuči neloše, zar ne?

20.14 Vatreni su izašli na zagrijavanje, a Niko Matičević javlja nam da je stadion odmah krenuo sa skandiranjem "Hoćemo pobjedu!".

image
ANTE CIZMIC Cropix

📣 Vrijeme je da čujemo i nekoliko vaših reakcija na sastav Vatrenih.

"Čekaj, zar Erlić igra bejzbol?" (Mate Jakelić)

"Nadao sam se da će maknuti Broza, ali očito za to nema volje." (Ivan Omazić)

"I eto, ne daj Bože ako ćemo gubiti nakon prvog poluvremena, onda će gurati mlađe i loviti rezultat. A Talijani, ako zabiju prvi, zatvaraju igru. Možemo napadati pet dana i nećemo dati gol." (Ibro Hasimi)

"1:0, Mario Pašalić." (Igor Holetić)

"U najmanju ruku čudna postava. Krila nemamo, a ni klasičnog centarfora." (Gordan Stepinac)

Na Euru 2012. Mario Mandžukić, danas pomoćni trener u reprezentaciji, zabio je izjednačujući gol u Poznańu protiv Italije nakon što su Azzurri vodili pogotkom Andree Pirla. Svakako će Super Mario imati koji savjet za naše Vatrene i u večerašnjem okršaju...

image
DIMITAR DILKOFF Afp

Prognozirajte rezultat večerašnje utakmice! Netom prije početka objavit ćemo kakva su vaša predviđanja.

20.02 Gazzetta dello Sport je uoči utakmice posvetila značajan prostor veznoj liniji Vatrenih, a pogotovo Mateu Kovačiću, kojega su predstavili zanimljivom anegdotom iz Intera.

Više pročitajte OVDJE.

U odnosu na utakmicu sa Španjolskom, Andrej Kramarić igrat će u vrhu napada umjesto Budimira, a Mario Pašalić preuzet će ulogu lijevog krilnog napadača:
"Atmosfera unutar momčadi je fantastična. Očekujem da ćemo odigrati bolje nego u zadnja dva susreta, da od prve minute krenemo onako kako želimo i da usmjerimo igru u pravom smjeru", poručio je Pašalić.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Tribine Red Bull Arene već su lijepo popunjene, evo što bilježe naš fotoreporter Ante Čizmić i agencije.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

image
ODD ANDERSEN Afp

19.45 Stigli su sastavi! Kao što su Sportske novosti sinoć prve objavile, Zlatko Dalić ipak se odlučio na postavu s Brozovićem u prvih 11.

Vezna linija, dakle, ostaje netaknuta, a naprijed će biti trojac Mario Pašalić - Kramarić - Sučić. Dalić je promjene napravio i u obrani: Stanišić se vratio na desni bok, a Pongračić na mjesto stopera, dok je Gvardiol opet lijevi bočni.

Evo još malo statistike: Italiju je u drugome kolu porazila Španjolska s 1:0, a povijesne nogometne stranice otkrivaju da Azzzurri još nikad na europskim prvenstvima nisu bili poraženi dvaput zaredom.

Jedan će senator Vatrenih biti u fokusu večeras, a više o kompletnoj Dalićevoj taktici pročitajte OVDJE.

Sad već tradicionalno, otprilike sat i pol prije početka utakmice, naš fotoreporter Ante Čizmić pronašao je na tribinama Ivanu Knoll.

image
ANTE CIZMIC Cropix

19.08 Navijači su stigli na Red Bull Arenu, evo impresivnog prizora mora "kockica" ispred stadiona.

image
NIKO MATIČEVIĆ

"Najiskrenije se nadam da u ponedjeljak u Leipzigu nećemo gledati posljednju utakmicu najboljeg hrvatskog nogometaša u povijesti u dresu naše reprezentacije", napisao je Željko Kopić u kolumni za SN uoči utakmice.

Njegova razmišljanja pročitajte OVDJE.

18.45 Tijekom cijelog dana pratili smo navijanje hrvatskih navijača u Leipzigu, čiji su trgovi i ulice danas bili obojani u crveno-bijele kvadratiće.

Navijači su u ovom trenutku već blizu stadiona, a više o tome pročitajte ovdje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

Zašto smo optimisti uoči dvoboja s Italijom?

1. POBJEDE U NIZU VELIKIH UTAKMICA

Iako se momčad kroz godine mijenjala, Hrvatska ima još uvijek dovoljno igrača koji su dobili mnogo velike i ključne utakmice, što im mora dati samopouzdanje da mogu ostvariti ono što žele, da su i u najtežim okolnostima sposobni biti pravi.

2. UČENJE NA SVOJIM GREŠKAMA

Jesu li naučili na vlastitim pogreškama, vidjet će se na utakmici, ali s toliko iskustva koje imaju trebali bi riješiti neke ključne probleme i slabosti koji su ih stajali rezultata u prva dva nastupa. Pritom je bitno i moći, a ne samo znati.

3. ITALIJA NIJE BOLJA OD HRVATSKE

Pitanje je što će rezultat pokazati, možda Azzurri dobiju, ali po kvaliteti igrača Italija nije bolja. Druga je stvar kako će tko djelovati kao momčad i koliko je tko taktički i fizički spreman za igru na ovom velikom natjecanju koje puno traži od igrača.

image
SN

Najavu piše: Dražen Antolić

Odjavili smo se iz Neuruppina, pozdravili ljubazno osoblje hotela s dozom sjete, pogledali uvodni dio zadnjeg treninga Vatrenih u kampu i stigli u Leipzig spremni u utorak vratiti se kući. Nakon jednog boda u dvije utakmice, Hrvatska ima imperativ dobiti Talijane kako bi sama ovisila o sebi i izborila osminu finala ili mora dočekati da se poklope sve zvijezde i s dva boda ode dalje. Kad bi se radilo ponovno o Škotskoj kao prije tri godine, pa i Turskoj, Češkoj, Rumunjskoj... stavili bismo sa sigurnošću da će im Luka Modrić i društvo očitati lekciju, ali dobiti Talijane i izbaciti ih s Eura u situaciji kad je njima dovoljan remi, to može samo reprezentacija koja je sposobna osvojiti medalju. To bi bila jedna od najvećih pojedinačnih pobjeda Zlatka Dalića i ove generacije u devedeset minuta.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Ovaj put nemaju na raspolaganju produžetke i jedanaesterce. Pripremili smo se da će u ponedjeljak biti zadnji dan Hrvatska na Euru, ali negdje u dubini duše vjerujemo kako neće biti tako. Da će za Vatrene i sve nas koji kroz turnir idemo s njima, kontinentalna smotra u Njemačkoj tek početi. Da će Hrvatska odigrati daleko najbolju utakmicu, demonstrirati moć i dokazati kako je najbolja kad je najteže. To je danas pitanje karaktera, tko si i što si.

Dalić na Talijane ne ide ni s toljagom niti dlijetom, epitaf im misli ispisati pameću, lukavošću i perom što će protiv “careva taktike” biti ogroman izazov. Iako nastavak Eura jamče samo tri boda, hrvatski izbornik neće nacrtati taktiku juriša na sve ili ništa nego traži stabilniju i bolju defenzivnu igru, nastoji vratiti momčad na katarske postavke kad je do polufinala primila samo tri gola te premda nije puno zabijala na kraju je osvojila broncu. Hrvatska će ponovno izaći s idejom da zavlada posjedom i bude strpljiva, a pitanje svih pitanje je hoće li se doista posložiti kao kompaktnija, agresivnija, pravodobna na lopti i u duelu. Zadrijema li netko i ovaj put ili mu padne fokus, to bi moglo biti fatalno i konačan kraj. Stožer je opsjednut kako sačuvati svoju mrežu uz vjeru da će šansi i golova u suparničkoj biti. Dosad je zabio samo Kramarić, red je da dobije pojačanje.

image
XIAO YIJIU/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Xiao Yijiu/Xinhua News/Profimedia

To moraju popratiti i navijači. S nadom da se utakmice neće ponovno otvoriti glupim primljenim golom. Pritom je bitno biti aktivan i progresivan, nikako pasivan. Italija nema impresivne individualce kao u doba Tottija, Del Piera ili ranije Rossija, iako su neki njezini igrači i pojedinačno jako kvalitetni, no ona je taktički čvrsta kao kamen, Luciano Spalletti znat će i napadački organizirati više nego sa Španjolskom. Teško da ih Hrvatska može držati u šahu kao La Roja. Nema takav presing i reposjed.

Posljednji put Vatreni nisu prošli skupinu u Brazilu na Svjetskom prvenstvu kad su se našli u istoj situaciji. Morali su dobiti Meksiko kojem je odgovarao bod. Niko Kovač je stao u čekaonicu, nije preuzimao rizik, što se pretvorilo u beskrvno izdanje u kojem nije bilo ni kuraže niti smisla igre, a sve se raspalo kad je suparnik poveo. Završilo je 3:1 za Meksiko čije smo navijače jutro nakon utakmice mrtve pijane morali preskakati kako bismo izašli iz hotela. Takvu moru i traumu nikako ne želimo od Talijana, to je škola koju treba respektirati. Leipzig ne smije biti Recife, Hrvatska mora biti pametna, s Azzurrima se ne jurca, ali i hrabra i orijentirana da zabije što je brže moguće. Danas nam treba kompletan nogomet.

image
PAUL CURRIE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Currie/shutterstock Editorial/profimedia

Luka Modrić i stara garda previše su odigrali te i dalje previše vrijede da bi pali bez ispaljenog metka. Hrvatski nogomet bi nakon brojnih slavlja preživio jedan neuspjeh, ali današnja momčad sa svim problemima i nedostacima ima kvalitetu za više od skupine, a trebat će i snage za jak tempo igre.

Nema euforije ni među navijačima kao uoči starta sa Španjolskom u Berlinu, samo želja da kraj neće doći tako brzo. Nikad se velika natjecanja kod nas ne iščekuju kao kad je domaćin Njemačka, a ukupno šest utakmica na njezinom tlu 2006. godine i danas nikoga nismo pobijedili. Je li vrijeme? Zlatko Dalić je pobjednički izbornik kojem prijeti prvi veliki posrtaj, ima li ljude koji će ga spasiti? To moraju biti senatori, oni koju mogu još jednom povući, ali i svi ostali koji trebaju preuzeti odgovornost, a ne čekati što će Modrić napraviti.
Mnoga će pitanja biti na stolu ako Hrvatska ispadne, no danas je samo jedno - je li u stanju okrenuti Euro i povijest te izaći iz rupe i napraviti prvi put veliki rezultat na kontinentalnom natjecanju. Zazivamo i sreću koja nas na europskim prvenstvima nije pratila. Još smo živi, još je puška nabijena. Rado bismo se vratili u Neuruppin i Berlin gdje bi nas osvajanje drugog mjesta u skupini odvelo u osminu finala...

Linker
25. lipanj 2024 17:50