Andrej Kramarić

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
GOST KOMENTATOR

To što se piše o sastavu Hrvatske u sportu ne postoji. Samo je jedan kriterij za prvih 11 protiv Italije

Utakmicu odluke između Hrvatske i Italije za Sportske novosti najavljuje stručni komentator Željko Kopić
Piše: Željko KopićObjavljeno: 24. lipanj 2024. 18:49

Težak rezultatski poraz od Španjolaca, potom samo bod protiv Albanaca, ali još smo uvijek živi i vjerujem da ćemo i preživjeti. Zaista u to vjerujem, kako je izbornik rekao, igramo kao da smo već prošli skupinu i ovo nam je utakmica za prolaz u sljedeći krug koju moramo pobijediti. Na taj način je zasigurno i pripreman dvoboj.

Protiv Albanaca smo ponovno prvo poluvrijeme bili neuvjerljivi, defenzivno nestabilni, energija nije bila dobra, nismo se uspjeli nametnuti na očekivani način. Drugo poluvrijeme donijelo je pozitivan pomak, do pred sam kraj susreta bilo je to jako dobro. Uspostavili smo potpunu dominaciju i bili na tragu igara kakve svi očekujemo od naše reprezentacije. Pred kraj utakmice smo se nesvjesno povukli, ponovno smo u fazi obrane u tim trenucima bili ranjivi i na kraju ispustili važnu pobjedu.

Znali smo da je skupina zahtjevna, da niti jedna utakmica neće biti laka, ali smo se ipak svi zajedno nadali većem bodovnom učinku nakon dva kola. Za utakmicu protiv Španjolaca smo bili svjesni da može otići u bilo kojem smjeru, ali smo protiv Albanije bili favoriti bez obzira na njihov dobar učinak u kvalifikacijama i solidan otpor protiv Talijana. Međutim, još jednom smo se uvjerili koliko je status favorita relativan pojam i da se do bodova, posebno na velikim natjecanjima, teško dolazi.

image
Gonzales Photo/frederikke Jensen/imago Sportfotodienst/profimedia

Osjetno smo kvalitetniji od Albanaca, to je neupitno, a nismo ih pobijedili jer nekoliko naših nositelja igre nije bilo na zadovoljavajućoj razini u prvom dijelu i zbog toga nismo dominirali u ofenzivnom dijelu, a oni su nam iz kontranapada radili probleme. Drugi razlog je povlačenje pred kraj utakmice, za koje smatram da se dogodilo zbog psihološkog efekta. Podsvjesno smo htjeli sačuvati tih 2:1, što bi nam jako puno značilo, a Albanci nisu imali što izgubiti te su preuzeli maksimalan rizik pred kraj utakmice i uspjeli. Također ne možemo zanemariti da Albanija igra dobro fazu obrane i da imaju profile igrača koji mogu biti vrlo opasni u kontranapadima, što su i pokazali.

Isti problemi u obje utakmice

Ono što u oba dvoboja nije bilo dobro je svakako preveliki broj defenzivnih pogrešaka i nedostatak prave energije, pobjedničkog garda, u prvim poluvremenima u obje utakmice. U oba sudara smo drugo poluvrijeme izgledali bolje, tome su doprinijele i izmjene koje je izbornik radio, imali smo periode dobre igre, kada smo kontrolirali razvoj događaja na terenu, stvarali prilike, protiv Albanije i postigli dva pogotka kao plod dobre ofenzivne igre. Ne bih rekao da je protiv Albanaca bilo nekih negativnih pomaka, situacije koje nisu bile dobre, nisu bile dobre u obje utakmice. Ono što je svakako razlog za određeni optimizam je vrlo dobra igra većim dijelom drugog poluvremena. Ponovno u obje utakmice, s tim da smo protiv Albanije i rezultatski profitirali u tom periodu dobre igre.

To je prošlost, Italija je sadašnjost i na taj dvoboj gledam s optimizmom. Temeljim ga na istim stvarima na kojima sam ga temeljio i do sada. Kvaliteta koju posjedujemo, zajedničko iskustvo igranja i ostvarivanja rezultata na velikim natjecanjima, kako igrača tako i stožera, i konačno, emocionalni kontekst i odgovornost igranja za Hrvatsku, presudne su točke. Svi smo svjesni da to do sada nije izgledalo dobro, ali vjerujem do kraja da možemo okrenuti stvari u svoju korist. Iako, igramo protiv jako zahtjevnog protivnika. Toga smo također svjesni.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Teško je reći u čemu smo bolji od Talijana jer očito nismo u dobrom trenutku, ali ukoliko budemo pravi, kakvi možemo i trebamo biti, mislim da smo bolji u ofenzivnom segmentu. Očekujem tvrdu, taktički odgovornu utakmicu. Ulog je velik, nema više prostora za popravak, tako da će se eventualne pogreške pokušati svesti na minimum. Da bismo uspjeli i pobijedili Azzurre, potrebna nam je visoka razina energije, pobjednički gard, balans između ofenzivne ideje igre i defenzivne stabilnosti. Sve ovo smo puno puta pokazali, možemo i sada kada je najpotrebnije.

Bitno nam je dobro otvoriti utakmicu, što nije bio slučaj u prethodne dvije. Ako se od početka uspijemo nametnuti, mislim da bi nam to dalo neophodno samopouzdanje koje bi nas nosilo na terenu, i uz to pojačalo podršku s tribina, što je također bitno. Treba nam takva energija koja će nas nositi tijekom cijele utakmice. Rani gol Talijana je nešto što bi nam izuzetno otežalo situaciju. Njima bi omogućilo da se pozicioniraju u defenzivni blok, u čemu su dobri, i čekaju prilike iz kontri. Također, stekli bi Talijani tako veliku psihološku prednost.

Nema ‘starih i mladih‘

Španjolska je od njih bila kvalitetnija, bolja, dominantnija i svakako mislim da su i Talijani svjesni svojih problema, isto tako znaju da je Hrvatska nepredvidiva, da u svakom trenutku može odigrati jednu pravu utakmicu i dovesti ih u probleme. Ako uđemo s pravim gardom i nametnemo se od starta, to svakako može dodatno negativno utjecati na samopouzdanje Talijana. Imali su oni određenih problema i protiv Albanije, ali su na kraju potpuno zasluženo pobijedili. Protiv Španjolaca na kraju mogu biti zadovoljni minimalnim porazom jer su potpuno nadigrani, nisu imali odgovor na ofenzivnu igru Španjolske. No, s druge strane, Italija je uvijek Italija, u konačnici oni brane naslov europskog prvaka. S obzirom na to, ne bismo mogli pričati da bi bio podbačaj kad ih ne bismo pobijedili.

Što se tiče našeg sastava, trebaju igrati najkvalitetniji i oni koji se najviše uklapaju u izbornikovu ideju igre. Nisam za donošenje odluka na bazi stari-mladi. To u sportu ne postoji. Svi senatori kojima izbornik vjeruje Hrvatskoj su puno toga donijeli. Zajedno su postigli velike uspjehe, logično je da postoji obostrano povjerenje. Osim toga, turnir u Egiptu i pripremne utakmice su odrađene dobro, nije bilo potrebe za bilo kakvim radikalnim promjenama i nepovjerenjem. Naravno da će nakon ove dvije utakmice izbornik podvući crtu i odlučiti koji su igrači u ovom trenutku najspremniji i s kojima imamo najveće šanse pobijediti Italiju. Kvaliteta u aktualnom trenutku mora biti jedini kriterij za izbor postave, sigurno ne onaj tko koliko ima godina...

Vjera u Vatrene

Vjerujem u reprezentaciju, a kada kažem u reprezentaciju, to znači u sve ljude koji su u Njemačkoj vezani uz Vatrene, ne samo u igrače i izbornika. Ako ne ispadne dobro, bit će vremena za analize, ali u ovom trenutku bitno je jedno - podrška i samo podrška! Naravno, uz realno sagledavanje stvari iz prve dvije utakmice kako bismo spremni dočekali ovu treću, odlučujuću.
Najiskrenije se nadam da u ponedjeljak u Leipzigu nećemo gledati posljednju utakmicu najboljeg hrvatskog nogometaša u povijesti u dresu naše reprezentacije, vjerujem da će još jednom, kao i bezbroj puta do sada, pronaći snagu i odvesti Vatrene do novog uspjeha. Sve što je Luka Modrić dosad napravio je fascinantno i za to zaslužuje najveći mogući respekt. Bez obzira kako završio dvoboj s Italijom i kako će se rasplesti ovaj Euro, Modrićev zvjezdani opus nitko nema pravo ničime zatamniti.

Sretno, Luka, sretno, Vatreni!

Linker
24. lipanj 2024 18:54