JAIME REINA Afp
PRVI SUPARNIK HRVATSKE

Španjolski izbornik opet ima nasljednika Inieste, ali pravi test za Furiju bit će - Vatreni

Španjolci prema Berlinu odlaze s deset postignutih golova u dva pripremna dvoboja
Piše: Andro PolićObjavljeno: 10. lipanj 2024. 23:23

Vrijeme je za pobjedu i na europskim (nogometnim) izborima, odvažno zaključuju španjolski mediji nakon što je "La Roja" zapalila i drugu "petardu" u tri dana razmaka. Dok su prvu eksploziju režirali protiv Andore (5-0) u Badajozu, druga je odjeknula u subotnjoj večeri (5-1) na Balearima, a žrtva se zvala Sjeverna Irska. Iako je španjolska škvadra "napela mišiće" u predvečerje europske smotre u Njemačkoj i premijernog nastupa protiv "vatrenih", odaje li renome suparnika iz prijateljskih dvoboja, zapravo, konačnu sliku o stanju reprezentacije koja će na Olimpijskom stadionu u Berlinu, u subotu od 18 sati, izaći na megdan Modrićevoj družini?

Dok Andora godinama grca na dnu skupina, niti društvo s Otoka ne odiše respektabilnim notama, s obzirom na to da su zadnju kvalifikacijsku avanturu okončali na predzadnjem mjestu.

- Dobili smo što smo htjeli, svi su sada ‘gladni‘ i željni natjecanja. Nije bilo lako, pogledajte samo rezultate drugih prijateljskih utakmica - podvukao je Luis de la Fuente, izbornik Španjolske, aludirajući vjerojatno na posrtaj Engleske protiv Islanda na Wembleyju (0-1), ali i na lisabonsku prezentaciju hrvatskih trupa.

Dobri testovi

Što je 62-godišnji trenerski mag dobio iz završnih provjera? Osim što su njegovi igrači namjestili nišanske sprave, isporučivši deset pogodaka u dva susreta, u (po)najveći dobitak kristalizirao se Pedri. Protiv Sjeverne Irske prvo je ispalio dalekometnu "bombu", a zatim se, poput lisice, ušuljao u kazneni prostor i drugi put zatresao mrežu. Bili su to prvi pogoci u nacionalnoj vrsti za 21-godišnjaka s Kanarskih otoka, koji je točno 548 dana čekao povratnički nastup za reprezentaciju. Na katarskom je Mundijalu bio nezamjenjiva karika, nakon toga je izbivao s popisa zbog ozljeda, ali izvjesno je da će se u subotu, s Rodrijem i Fabiánom Ruizom, sučeliti s "bermudskim trokutom" - Modrić, Kovačić, Brozović.

image

Pedri

JAIME REINA Afp

Veliki optimizam

Iako je De la Fuente, na generalnoj probi, u udarnu postavu na desnu stranu obrane ugurao Jesúsa Navasa, reprezentativnog "dinosaura" u 39. godini, pored kojega je bio pet godina mlađi Nacho, šuška se da bi njihova mjesta protiv Hrvatske trebali zauzeti Dani Carvajal i Aymeric Laporte. Najveću dvojbu, pak, izbornik bi mogao imati na lijevoj strani, gdje se za "pole position" bore Marc Cucurella i Alejandro Grimaldo, a u dvije probne utakmice svaki je odradio dvaput po 45 minuta. Dok prvi suparnik "vatrenih" ispunjava završne kućice u križaljci uoči otvaranja turnira, situacija oko "našeg" Španjolca pomalo je zamršena. Dani Olmo nije nastupio ni u jednom pripremnom dvoboju, iz predostrožnosti jer je "osjetio" list, ali bivši član "modrih" očito je "kliknuo" s De la Fuenteom, s obzirom na to da je od četiri nastupa, koliko ih je odigrao pod sadašnjim izbornikom, u tri zabijao pogodak, a osim toga, "u dušu" poznaje dobar dio igrača iz hrvatske reprezentacije, što ga pretvara u prvoklasnog "insajdera" iz suparničkih redova. Iako Španjolska surfa prema Njemačkoj na valovima optimizma, s dvije raspucane večeri, pravi test slijedi im u Berlinu. Dok je Dalićeva družina, kroz dvoboj s Portugalcima, osjetila dašak španjolske filozofije, na čemu je izbornik i inzistirao, Hrvatska je dobila puno jasniju sliku uoči početka Europskog prvenstva, ali i puno veću injekciju samopouzdanja…

image

Dani Olmo i Joško Gvardiol

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Linker
10. lipanj 2024 23:25