GORAN MEHKEK/CROPIX
Dražen Antolić
ZNAJU SE I DOBITNICI

Ovo su dva najveća gubitnika Dalićeve liste: Zvučnog dvojca hrvatskog nogometa nema ni na pretpozivu

Izborniku se nema što zamjeriti, ponudili su premalo da ih vodi na Euro i to je njihov najveći poraz
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 14:03

Jedan je stigao u Hilton Garden Inn promovirati Raspucavanje, kazališnu predstavu inspiriranu najvećom pobjedom Hrvatsku u Kataru, matiranje Brazila udarcima s bijele točke i kazao:

- Euro je moj veliki cilj.

Drugi je ostavio golemu većinu plaće u Firenci ne bi li se nametnuo po "livadama" HNL-a i ugledao njemačko sunce koje ga je godinama grijalo. Zlatko Dalić sjeo je pod reklamu Žuje i objavio im presudu:

- Dečki, niste uspjeli! Više sreće drugi put...

Mislav Oršić i Josip Brekalo najveći su gubitnici izbornikove liste 26, zvučnog dvojca hrvatskog nogometa nema ni na pretpozivu. Oršić i Brekalo, akteri prošlog Eura, pri čemu je Oršić i brončani sa Svjetskog prvenstva ovaj će put biti samo puki gledatelji. Bude li uspjeha, Brekalo si može rezervirati mjesto na Trgu za doček, kao nakon Rusije...

Danas bismo mogli pisati o urušavanju karijera Belje, Muse i Frigana, koji ih i dalje stignu vratiti u ulaznu putanju, o Ćaleti-Cari ili Borni Barišiću koji su prošli puno toga, a samo su na širem popisu, pogotovo o Dominiku Kotarskom koji je osvojio grčku ligu s PAOK-om i po rejtingu u svijetu nogometa trenutačno je drugi hrvatski vratar nakon Dominika Livakovića, ali nitko kao njih dvojica nije uložio i ostao bez svega.

Oršić je mukotrpno odradio rehabilitaciju, stigao je još u siječnju u Trabzon kako bi zaigrao što prije i čim brže, ali trener Abdullah Avci nije mu pružio ruku, skupio je sitniš od minuta, od ožujka 2023 godine nema ga u nacionalnoj vrsti i Dalić mu je okrenuo palac dolje. Što tek Brekalo ima od igranja za Bijele? Niti novac kao prije, niti titulu, niti Euro što mu je bio glavni motiv da proljeće odigra podno Marjana, jedino ne naljutio neke u Zagrebu. Samo ako se zaljubio u Split i Hajduk može četiri splitska mjeseca pamtiti po dobrom.

Krilne napadačke pozicije najslabije su točke Vatrenih čime je njihov neuspjeh gorči jer vrata su bila otvorena, a po ocjeni izbornika nisu ih bili sposobni proći. Daliću se nema što zamjeriti, Oršić i Brekalo ponudili su premalo da ih vodi na Euro i to je njihov najveći poraz. Pogotovo Brekalov jer on se nije vraćao od teške ozljede, što je razlog za razumijevanje Oršićeva pozicije. Ljubimac Dinamovih navijača nikako nema sreće s Dalićem, kad je igrao u životnoj formi 2021. godine, nakon što je slomio Tottenham s tri komada na Maksimiru izbornik ga je držao u frižideru te gurao u prvi plan Ante Rebića i Nikolu Vlašića. U Dohi mu je dao startno mjesto tek u utakmici za treće mjesto u kojoj je postigao gol vrijedan medalje, a prije toga odigrao je jednu od ključnih uloga s Brazilom. Iako je Dalić znao pojedinima honorirati minuli rad i zasluge, kod Oršića je to kratko trajalo, pozvao ga je samo jednom nakon Katara.

image

Marko Pjaca, Marco Pasalić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dok su Oršić i Brekalo najveći luzeri, Marko Pjaca i Marco Pašalić pobjednici su sezone. Rijekin dvojac dobio je golemo izbornikovo povjerenje, Pjaca se vraća na veliko natjecanje nakon Rusije, a Pašalić čeka premijeru. Kladili bismo se da s nogometnom kakvu su pokazali, igrajući u bilo kojoj drugoj ligi svijeta to ne bi dobili osim kao akteri HNL-a. Pjaca je vrlo slične izvedbe imao ze Serie A, no nije ga bilo na mapi. Dalić od njih puno očekuje, a hoće li biti kadri to opravdati? Pjaca je miljenik nacije, njegova igra s Egiptom ohrabrila je pristaše Vatrenih, međutim u Rijeci nakon toga nije bio na jednakoj razini. Nadamo se da će na Euru otpustiti kočnice jer jedino tako bit će u prilici pomoći reprezentaciji.

Prvi put na velikom natjecanju naći će se i Labrović, Pongračić i Baturina, pritom je sporan jedino Labrović jer Kotarski ozbiljno kuca na vrata za bolji status nego što ga ima.

Linker
20. svibanj 2024 14:09