ANTE CIZMIC Cropix
BERLIN JE GORIO

Neviđen tulum u režiji Hrvata, ovo će ostati zapisano u povijesti: ‘Vi ste potpuno ludi‘

‘Da nema Hrvata, Berlin ne bi niti znao što se događa. Sama nebesa su Euru ovdje poslala nas‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 15. lipanj 2024. 18:38

Kiša. Taj stalni suputnik dosadašnjeg dijela Hrvatske i Eura u subotu ujutro odlučio je konačno kulise Neuruppina pretvoriti u novu epizodu "Umorstva u Midsomeru". Fali samo inspektor Barnaby, izletjelo je kolegi ujutro oko 8 sati, taman kada smo spremali stvari za put prema Berlinu.

- Pokvarit će sve - bili smo u teškoj melankoliji, gledajući pritom kako se ekipa na Jadranu već kupa.

- A, kupamo se i mi - cinik u nama je proradio, ali uzalud.

Smijeh je bio opor.

Berlin je gorio

Euro? Na 15 stupnjeva i kišu? Ma ‘ajde..., vrtjelo se mislima dok smo lomili kilometre prema odredištu. Vrijeme, međutim, nije bilo suparnik našim navijačima. Nebo kao da je znalo, otuširalo je ulice nakon kvalitetnog hrvatskog derneka s petka na subotu, a trebalo je itekako jer čujemo da su fešte trajale do ranih jutarnjih sati, a onda je baš malo nakon podneva odlučilo počastiti hrvatske navijače - suncem. Grad je bio krcat, tulum nikad viđen, ne samo kao podsjetnik na 2006., nego kao najava nečega većeg i boljeg.

- Ovo ti nije nogometni grad, nažalost. Da nema Hrvata, Berlin ne bi niti znao što se događa. Sama nebesa su Euru ovdje poslala nas. Vjeruj mi - rekao mi je jedan Vinkovčanin koji ovdje živi i radi. I uživa.

- Ma, napiši kao prasac. Ali kao ona crna slavonska svinja - smije se.

Da, Berlin je gorio. A onda smo tri sata prije utakmice došli ispred stadiona. I shvatili da najave stoje: "Hrvati će nas pojesti", pisali su španjolski mediji. "Nas pet tisuća, a njih barem 75. To je omjer...". Nisu bili u krivu. Pogodili su itekako.

- Vi ste potpuno ludi. Ludi, ludi. Zar je cijela država došla ovdje - rekao nam je jedan španjolski navijač prije ulaska, u golemoj fan zoni u kojoj su hrvatski navijači "pojeli" španjolske. Brazil 2006.? Ma kakvi. Ovo je bila još uvjerljivija pobjeda. U kolonama koje su se stvarale na ulazima bilo je jasno da će kultni Olimpijski stadion gorjeti. Pedeset tisuća Hrvata, pet tisuća Španjolaca i 15 tisuća "neutralnih"? Možda i više od toga. Bez pretjerivanja.

Najveći rekord Hrvati su prvo imali baš u Berlinu prije 18 godina. Onda se dogodio Rotterdam, lani. To je gostovanje odlučilo biti najveće, ali bilo je li-la. A onda je, eto, stigao Berlin 2024. godine. Datum - 15. lipnja. Datum koji će ostati zapisan u povijesti. Da, u Berlinu, na otvaranju Eura 2024., protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu, hrvatski navijači "pojeli" su Španjolce.

Zavidni Španjolci

- Vi igrate na tribinama, mi ćemo na terenu... - rekao nam je jedan kolega, zavidno snimajući što se događa sat vremena prije utakmice.

- Nas će doći mnogo više u nastavku prvenstva.

Ma, dragi, koga briga. Ovdje, u Berlinu, navijački ste pometeni. Bilo je to 3-0 bez borbe. Sudac, sviraj kraj. Sve ono što se događalo na ulicama, trgovima i u kafićima njemačke prijestolnice prelilo se na stadion. Pružali su otpor, Hrvati su ih grlili, ali, navijački, više kao suosjećanje. Nisu imali šanse. Glasnicama, pivama, strašću Španjolci su bili potučeni do koljena.

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

Linker
15. lipanj 2024 19:59