GORAN MEHKEK Cropix
VATRENA ENIGMA

Može li ‘vruća cijev‘ sofisticiranog oružja uspjeti nešto što nikome u Dalićevoj eri pošlo za nogom?

Čak 26 godina čekamo da netko zabije više od tri gola na jednom velikom prvenstvu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. lipanj 2024. 22:26

Ante Budimir vratio se u Njemačku gdje je svojedobno igrao za St. Pauli, čiji bi ga navijači mogli podržati u Hamburgu, ako ga se sjećaju jer u sezoni 2014./15. nije dao niti jedan prvenstveni gol u 19 nastupa. No, Budimir tada i danas nije isti igrač, sad je riječ o respektabilnom strijelcu iz La Lige, koji je na Euru stigao sa 17 prvenstvenih golova, što je jedan od najboljih učinaka hrvatskih špica u ligama Petice prije velikih natjecanja.

Ostvareni snovi

Budimir je “vruća cijev” sofisticiranog oružja, njegovi projektili pogađaju mete, a kako bi se to nogometno rekli - hoće ga gol. To nije poremetila ni ozljeda koja mu je uzela mjesec dana u završnici sezone, možda i trofej Pichichi. S 33 godine uživa u igračkoj zrelosti i najboljoj etapi karijere, a uoči Eura je jedan od najodgovornijih za golgeterski učinak Hrvatske. Do njega Bruno Petković i Andrej Kramarić, koji je Bundesligu završio sa 15 pogodaka na kontu. Petković je postigao 11 golova u HNL-u i 7 u Konferencijskoj ligi. Budimir je ispisao poučnu životnu priču kako nikad ne treba odustati i snovi se mogu ostvariti čak i kad ti ne daju velike šanse.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Otkako Zlatko Dalić vodi Vatrene, nitko na europskom ili svjetskom prvenstvu nije zabio više od tri gola. Učinili su to samo Ivan Perišić i Mario Mandžukić na Mundijalu u Rusiji. Pritom su kasno krenuli jer nakon skupine Perišić je imao jedan pogodak, a Mandžukić niti jedan, iako je u ogledu s Nigerijom zaslužan za oba u pobjedi 2:0. Prvi je upisan kao autogol Eteba, a drugi je djelo Luka Modrića s bijele točke nakon prekršaja na Mandžukiću. On je prvi put ubilježen u strijelce u osmini finala s Dancima, a potom su obojica zabijali i u polufinalu Englezima i u finalu Francuzima.

Premalo baruta

To što su Perišić i Mandžukić usamljeni s tri gola na jednom turniru dodatno potvrđuje da hrvatske špice nekad nisu imale dovoljno suh barut, a Budimir je već mjesecima pronašao pravo punjenje. U zadnja tri nastupa za Hrvatsku bio je dvaput strijelac - Armeniji za plasman na Euro te Portugalu za povijesnih 2:1. Odlično je djelovao i protiv Sjeverne Makedonije, kojoj je zatresao mrežu iz zaleđa, a nakon njegova šuta je Marco Pašalić postavio 3:0. U Oeirasu je mogao i ranije matirati Dioga Costu...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Otkako se vratio u nacionalnu vrstu, bolji je nego ikad prije. Izbornik je upravo njega prvoga otpisao nakon Katara u ideji pomlađivanja ekipe i davanja šanse dečkima poput Muse, Belja ili Frigana, no Budimir se poput Feniksa digao iz pepele i natjerao Dalića da mu ponovno treba. On je napadač kojeg u stožeru ovih dana opisuju jednom riječju - odličan! Za razliku od ostalih hrvatskih špica, Budimir daje dubinu, napada leđa obrane, učinit će to ako treba i trideset puta na utakmici usprintavajući kad god se ukaže mogućnost, s čime ih tjera da ga prate i otvara veći prostor drugim našim igračima. Nekad je bio izvrstan u igri glavom, sad ima i jako dobra kretanja i suradnju, a pogotovo je moćan u duelima. Pritom nije samo napadač koji prijeti golu suparnika, nego i prvi u presingu i defenzivi. Obrane protiv njega shvate što je to biti izbačen iz zone komfora. Najvjernija je kopija Marija Mandžukića koja se pojavila. Čak mu i sam Mandžo na tome plješće...

Kad zagrebemo dublje u prošlost, to što Hrvatska nije imala golgetera koji bi imalo priprijetio da će ponoviti Davora Šukera iz 1998. i osvojiti Zlatnu kopačku nije iznimka Dalićeve ere, nego pravilo naših nastupa. Osim što je Šuker u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu postigao šest pogodaka, nitko nije prebacio tri, a samo su on 1996. godine i Mandžukić na Euru 2012. godine još bili na toj brojci. Iako nam se ugodnije prisjetiti vađenja zuba nego Eura igranog u korona uvjetima 2021. godine, na njemu je Perišić s dva pogotka bio prva violina, a u Kataru na Svjetskom prvenstvu to je učinio Andrej Kramarić, pritom je on oba dao Kanadi.

Vatreni u Njemačkoj imaju devetoricu igrača koji su golom osladili nastup na velikom natjecanju. Perišić je s deset hrvatski rekorder skinuvši u Kataru s pijedestala Davora Šukera, a drugi je od aktualne ekipe Luka Modrić s pet. Pogađao je Austriji, Turskoj, Nigeriji, Argentini i Škotskoj. Od toga dvaput s bijele točke. Kramarić je zabio tri, ali dužan je na europskim prvenstvima gdje još nema gol, pritom se posebno pamti golema šansa koju nije realizirao u produžetku sa Španjolskom. Po jedan su postigli Vida, Vlašić, Majer, Petković, Gvardiol i Mario Pašalić.

Smanjena dominacija

U osmini finala Eura 2021. godine u 120 minuta nogometnog vatrometa La Roja je imala posjed lopte 67 posto, u udarcima 23:12, u dodavanjima 883 prema 427, oduzetim loptama 23:18, slobodnim udarcima 25:10, ali je u konačnici kreirala osam velikih prilika koliko i Hrvatska. U finalu Lige nacija prošle godine Vatreni su smanjili njihovi dominaciju u kontroli posjeda te su ih sveli na 54 posto, što je tek malo više od naših 46, no opet su imali 21 udarac prema 12, dvije velike šanse, a mi jednu, 763 dodavanja, a Hrvatska 636, međutim, slobodni udarci su bili 18:10 za nas. (da)

Moglo bi biti lakše

Ante Budimir nije bio strijelac na Euru, niti na SP-u, ali vrlo je malo igrao i ovo bi mu trebala biti najveća šansa. Unaija Simona “bušio” je u dva navrata u španjolskom prvenstvu. Još u sezoni 2019./20. kao centarfor Mallorce te u sezoni 2020./21. za Osasunu protiv Athletica iz Bilbaa. Kasnije je ponovno zabio tom klubu, ali na vratima je tada bio Agirrezabala, a ne prvi golman La Roje. U Kopenhagenu na Euru u osmini finala ga je poštedio. Tog poslijepodneva Unai Simon sam nam je poklonio vodstvo 1:0, dok je u finalu Lige nacija lani branio izvrsno, pogotovo s bijele točke kad je razoružao Majera i Petkovića. Budimira tada Dalić nije zvao...

Živo nas zanima kako će Hrvatska izgledati na terenu protiv Španjolske. Može li se u subotu Hrvatska nametnuti? Ako će biti u stanju još bolje kontrolirati utakmicu, moglo bi biti lakše i napadačima. Španjolci Budimira izvrsno znaju, ali i on njih. I njemu treba prvi gol na velikom natjecanju, a i Hrvatskoj. Tu je i Bruno Petković, koji će također vjerojatno dobiti šansu, jasno i Kramarić. Može li netko od Vatrenih ovaj puta nadmašiti brojku od tri gola na velikom natjecanju? Što se nas tiče, neka to bude i Joško Gvardiol iz drugog plana. Samo da se suparničke mreže tresu.

HRVATSKA NAPADAČKA LINIJA

Andrej Kramarić (Hoffenheim)

Godine: 32

Broj na dresu: 9

Nastupi za HR: 93

Golovi za HR: 28

Ivan Perišić (Hajduk)

Godine: 35

Broj na dresu: 14

Nastupi za HR: 131

Golovi za HR: 33

Ante Budimir (Osasuna)

Godine: 32

Broj na dresu: 16

Nastupi za HR: 21

Golovi za HR: 3

Bruno Petković (Dinamo)

Godine: 29

Broj na dresu: 17

Nastupi za HR: 38

Golovi za HR: 11

Marko Pjaca (Rijeka)

Godine: 29

Broj na dresu: 20

Nastupi za HR: 26

Golovi za HR: 1

Marco Pašalić (Rijeka)

Godine: 23

Broj na dresu: 24

Nastupi za HR: 5

Golovi za HR: 1

Linker
13. lipanj 2024 22:28