STEPHANE ALLAMAN Dppi Via Afp
‘MOGLI SMO BITI PRVACI‘

Legenda Vatrenih iskreno: ‘Dogodi se veliki trenutak, srušimo Španjolsku i koga dobijemo? Je**** Portugal‘

‘Pobjednička medalja s Hrvatskom je jedina stvar koju nemam‘, ispričao je Darijo Srna za FourFourTwo
Piše: SNObjavljeno: 11. lipanj 2024. 22:14

Asistencija protiv Engleske u Portugalu, pogodak Nijemcima u Austriji i suze uoči utakmice s Česima u Francuskoj. Tri su to upečatljive sličice iz opusa Darija Srne na Europskim prvenstvima. Na kontinentalnim smotrama upisao je 12 nastupa, a uoči novog turnira u Njemačkoj, legendarni kapetan Vatrenih dao je veliki intervju za magazin FourFourTwo, u kojemu se dotaknuo brojnih zanimljivih tema, a prenosimo ga u cijelosti.

Kako ste uspjeli skupiti više od 500 nastupa u klupskoj karijeri, uz 134 za reprezentaciju? Koja je tajna?

- Bio sam strog prema sebi kada je u pitanju zdravlje i moja rutina. Radio sam s 12 godina s privatnim trenerom iz Beograda po pitanju prehrane, treninga i oporavka nakon utakmica. Pogledam li unazad, nisam imao ozbiljnijih ozljeda u karijeri, izuzev nekoliko ruptura mišića. Dobra fizička sprema mi je davala samopouzdanje i ritam, iako, nekada se treba i počastiti, primjerice fast foodom. Popio bih i čašu crnog vina uz večeru svaki dan, to još uvijek radim, ali kada dođe jutro, imam potrebu za aktivnošću, treniram četiri dana tjedno i dan započinjem s trčanjem osam ili devet kilometara.

image

Intervju u FourFourTwo

SCREENSHOT/FOURFOURTWO

Jeste li imali nogometnog uzora kada ste odrastali?

- Zbog interneta, moj sin zna sve igrače u velikim klubovima. Za mene je to bilo vrlo drugačije, imali smo samo par TV programa kada smo odrastali, a moj najdraži igrač bio je Diego Maradona. Kasnije i Cafú, jedan od najboljih u svojoj generaciji, igrao je istu poziciju kao i ja.

Na dan utakmice s Englezima, Slaven Bilić, dopustio nam je da se opustimo i odemo u šoping u London

Je li vam pogodak iz slobodnog udarca protiv Australije na Svjetskom prvenstvu 2006. jedan od najboljih u karijeri?

- Možda, ali sam na tom turniru promašio penal protiv Japana. Svaki gol je poseban, igrao sam više od 130 utakmica za Hrvatsku i zabio 22 pogotka kao desni bek, na to sam vrlo ponosan. Igrati za vašu državu je san svakog djeteta, ali za Hrvate je to najveći i najbolji san. Dogovori oko slobodnih udaraca u reprezentaciji? Nije bio problem. Svi smo kao velika obitelj, obično bi pucao onaj koji se najbolje osjeća u tom trenutku. Možda je neki slobodni udarac za Luku (Modrića nap.a.), možda za mene, nikada nam to nije bilo bitno.

I dalje postoje neki koji osporavaju Modrićevu kvalitetu, što biste rekli takvim ljudima?

- Ma dajte ha, ha. Luka je nešto vrlo, vrlo posebno. Da, znam, Hrvat sam, ali on je poseban igrač i nevjerojatna osoba, karakterno i profesionalno, primjer kojega bi svi trebali slijediti. Vjerujem da je Luka najbolji igrač svih vremena na toj poziciji.

image

Darijo Srna i Renato Sanches

BORIS KOVACEV Cropix

Koliko se sjećate pobjede 3:2 nad Engleskom na Wembleyju? Tada ste ih zaustavili na putu do Eura 2008.

- Bila je to nevjerojatna utakmica za nas. Engleska je uvijek imala sjajnu momčad i igrače, a Premier liga je jedna od najjačih liga na svijetu. Ali te su večeri bili pod velikim pritiskom, ogromnim. Osjećali smo to u njihovim medijima. Za nas je to bilo potpuno drugačije, već smo se kvalificirali ranije, tako da smo provodili vrijeme slaveći. Na dan utakmice, naš izbornik, Slaven Bilić, dopustio nam je da se opustimo i odemo u šoping u Londonu. S obzirom na to da smo bili potpuno opušteni, vjerujem da smo zato bili jako težak suparnik Engleskoj. Sreo sam Johna Terryja nedavno na Stamford Bridgeu u utakmici FA kupa i pričali smo, a on se šalio da ne želi pričati sa mnom zbog te utakmice Hrvatske i Engleske.

Kao nacija, mali smo u brojkama, ali smo snažni kao grupa. Ove smo godine osvojili još jedan svjetski naslov u vaterpolu...

Igrali ste na četiri Eura, zabili ste Nijemcima 2008., a oni su te godine dogurali do finala. Koliko je to bio velik trenutak za vas?

- Ogroman, kao i ta pobjeda. Trebate malo sreće na velikim natjecanjima. Vjerovali smo da 2008. možemo biti prvaci, a na kraju smo izgubili od Turske u četvrtfinalu na penale. Na Euru 2016. u Francuskoj dogodio se još jedan veliki trenutak: pobijedili smo Španjolskoj u grupi i trebali smo igrati protiv treće momčadi iz druge skupine u osmini finala. I koga onda dobijemo? J**eni Portugal! Znam da morate pobijediti najbolje momčadi da osvojite turnir, ali treba biti i malo sreće. Bili smo bolja momčad te večeri u Lensu, ali smo izgubili u produžecima, a Portugal je na kraju osvojio turnir. Pobjednička medalja s Hrvatskom je jedina stvar koju nemam u mojoj karijeri.

image
YURI KADOBNOV Afp

U Engleskoj su navijači nerijetko pesimistični oko svoje reprezentacije u najvećim utakmicama. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

- U Hrvatskoj uvijek morate vjerovati u sebe. Mislio sam da možemo osvojiti Euro u Austriji i Švicarskoj, a onda i u Francuskoj. Hrvatska je jako opasan suparnik, sa sjajnim igračima. Uvijek ću vjerovati u Hrvatsku. Kao nacija, mali smo u brojkama, ali smo snažni kao grupa. Ove smo godine osvojili još jedan svjetski naslov u vaterpolu. U nogometu imamo sjajne rezultate zadnjih godina, i zato su očekivanja velika, a i dalje možemo biti konkurentni.

Rusija želi ubiti sve i rakete stižu svaki dan, svugdje, ali moramo ostati pozitivni

Bili ste kapetan Šahtara dugi niz godina, uključujući i finale Kupa Uefa 2009. kada ste osvojili naslov. Koliko ste ponosni na taj trenutak?

- Ha, ha, prvo što se sjećam da je taj trofej bio vrlo velik i vrlo težak. Ne želim da to bude zadnji Šahtarov europski trofej, želim da osvoje Europsku ili Konferencijsku ligu. Zanimljivo, ta momčad Šahtara nije bila najjača u kojoj sam igrao, bili smo i jači idućih godina, ali to je nogomet.

I dalje radite u Šahtaru kao sportski direktor. Što vam znači klub i Ukrajina?

- Ovdje sam 20 godina, Ukrajina mi je drugi dom. Plasman na Euro u Njemačku je bila jako važna stvar za naciju, poslala je pozitivnu poruku ljudima. Izgubili su svoje domove, izgubili su sve. Rusija želi ubiti sve i rakete stižu svaki dan, svugdje, ali moramo ostati pozitivni. Proživio sam dosad tri rata, prvo u bivšoj Jugoslaviji dok sam odrastao, a onda i 2014. u Donbasu, te ovo danas. Moramo se boriti, biti zajedno, ujedinjeni i doći do uspjeha. Želimo širiti pozitivu Ukrajincima - zaključio je Darijo Srna.

image

Darijo Srna i Mario Balotelli

FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA

Linker
11. lipanj 2024 22:14