PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
Dražen Krušelj
NA PRAGU MIROVINE

Kustić je već za doručkom trebao pristupiti Modriću. Kapetan je jednom stvari zarazio suigrače

Nakon trijumfalne koračnice u Portugalu, pitanje o Modrićevom ostanku je, naravno, samo retoričko
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. lipanj 2024. 13:49

Treba li Real Madrid zadržati Luku Modrića još jednu sezonu? Seciranjem škakljive klupske situacije kapetana hrvatske reprezentacije ovih se dana u mini podcastu bavio i ESPN-ov dvojac nogometnih komentatora. Ako je igrač spreman pristati na nižu plaću, onda je to pobjeda za sve strane jer je Modrić vitalno važan za momčad, čak i kada ulazi s klupe, kaže Gab Marcotti. A pristat će jer ovo sniženje nije isto što i poniženje: Modrić je, naime, do jučer bio treći najbolje plaćeni Realov nogometaš, odmah iza Kroosa i Alabe, dodaje sugovornik.

Prilagođeno stvarnosti nacionalne momčadi pitanje iz uvoda teksta glasilo bi: trebaju li "vatreni" zadržati Modrića i nakon Eura 2024.? Nakon trijumfalne koračnice kroz predgrađe Lisabona po Modrićevim notama pitanje je, naravno, samo retoričko. Ako nešto zna o nogometu, Marijan Kustić već je za nedjeljnim doručkom šarmirao lidera momčadi nudeći mu da sam napiše uvjete produljenja do Svjetskog prvenstva 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

"U Njemačkoj slabo stoje sa superherojima pa sam nešto razmišljao... Kako bi bilo da se oprostiš kao kapetan Amerika?" predložio je šef HNS-a igraču, barem u novinarskoj mašti. "Vidjet ćemo što moj artritis misli o tome", oprezan je ostao 38-godišnjak.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Recenziju utakmice s Portugalom lako je bilo započeti iz niza različitih kutova, jer ni na terenu ni na klupi nije bilo slabog mjesta, ali krenuli smo crticom o kapetanu jer njegov utjecaj na terenu ne kopni niti na pragu starosne nogometne mirovine, u dobi kad njegovi vršnjaci pomalo potežu veze za mjesto u domu. Premda je u heroja pobjede izrastao Joško Gvardiol, iako su upečatljive dionice istrčali Mateo Kovačić, Ante Budimir, Marin Pongračić i nekolicina igrača s klupe, dominantan je dojam da je Hrvatska (još jednom bila) odlična jer je momčad dokraja usisala "modrićball" kao svoju prepoznatljivu nogometnu filozofiju.

Hrvatska pametno miksa kratka dodavanja s iznenadnim i masovnim prodorima u dubinu protivnikova teritorija

Ne znači to da se baš sve na terenu vrti oko Luke, niti da on manirom savjesnog carinika svakoj lopti mora udariti svoj prepoznatljiv pečat, nego se odnosi na doktrinu kojom je zarazio suigrače. Primijetili ste odavno da "vatreni" ne priznaju napucavanja, panika i Dalićeva momčad teško stanu u istu rečenicu. Ni duge lopte nisu među njima na posebnoj cijeni, osim ako na lijevoj strani nije ispražnjen cijeli zračni koridor za nadirućeg Ivana Perišića, budući da je u momčadi toliko rutinera koji kroz dupli pas ili igru u elastičnom trokutu znaju pronaći izlaz iz najškakljivijih situacija.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Ovako opisana igra reprezentacije malo koketira s tika-takom, ali u praksi se ipak značajno razlikuje od onog zamornog "ja tebi, ti meni" pimplanja kojim su svojedobno Barcelona i španjolska reprezentacija mučili suparnike. Hrvatska, naime, pametno miksa kratka dodavanja s iznenadnim i masovnim prodorima u dubinu protivnikova teritorija. Portugalci su u prvom poluvremenu tri ili četiri puta završili na konopcima upravo zato što je Hrvatska eksplodirala kroz kontranapad i začas osvanula u završnici s trojicom ili četvoricom igrača. Za nijansu preciznija i za sekundu brža dodavanja rezultirala bi teškim stradanjem domaćina, čiji mediji dan poslije s naporom odgonetaju - što nam se to upravo dogodilo?

"Igrali smo protiv najjače momčadi u novijoj eri, eto što nam se dogodilo. Poraz može biti dobra lekcija, nema mjesta za velika ega na terenu", pokušava Ruben Dias vlastitim navijačima osjenčati kontekst utakmice.

Spustivši na zemlju četvrtog favorita Eura (na vrhu su Engleska, Francuska i Njemačka), "vatreni" su uhvatili idealan zalet za okršaje s petim i šestim favoritom. Bookmakeri su aspirante na titulu poredali tako da iza navedene četvorke slijede Španjolska i Italija, naši protivnici u skupini, dok su Dalićevu momčad i Belgiju ostavili na distanci od borbe za medalje, vjerojatno pod dojmom prevelikog broja starijih od 30 godina u njihovim rosterima. Za De Bruynea i Lukakua ne možemo jamčiti, ali Dalićev "dark horse" u Njemačku stiže u nikad boljoj kondiciji. Ako su Sjeverna Makedonija i Portugal iole pouzdan lakmus, čeka nas dugo ljetno putovanje s "vatrenima"...

Linker
11. lipanj 2024 13:50