JOHN MACDOUGALL/AFP/PROFIMEDIA John Macdougall/afp/profimedia
LEGENDA ZA SN

‘Izgleda da nas je Portugal prevario, ali izbornik valjda zna tko je spreman, ovo je Euro, a ne prijateljska‘

Ivan Katalinić bio je pomoćnik izbornicima Blaževiću i Joziću na tri velika natjecanja
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 13:28

Na subotnjoj utakmici u Berlinu bio je i trener Ivan Katalinić, u svojoj biografiji ima i tri sudjelovanja na velikim natjecanjima. Katalinić je, naime, bio pomoćnik izborniku Miroslavu Blaževiću na Euru 1996. godine u Engleskoj i na SP 1998. u Francuskoj, a asistirao je i Mirku Joziću četiri godine kasnije na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji.

- Sve nas je, izgleda, prevarila ona “generalka” s Portugalom, Hrvatska je na toj utakmici bila izvrsna. I onda, tjedan dana kasnije, vidjeli smo posve suprotno izdanje naše momčadi. Ušli smo u utakmicu kao da nam je bod dovoljan, no Španjolci su to “nanjušili” i zasluženo su pobijedili. Pokazali su više želje za pobjedom, imali su više energije, bili su jednostavno bolji - kaže Katalinić.

Nikoga se ne može čekati

Imate iskustvo s tih velikih natjecanja, slična je situacija bila 2002. godine u Japanu, kad je Hrvatska u startnoj utakmici neočekivano izgubila protiv Meksika (0:1), potom se vratila u život svladavši favoriziranu Italiju (2:1), ali onda je opet uslijedila loša igra i 0:1 poraz protiv Ekvadora.

Kako podignuti momčad nakon poraza protiv Španjolske i pripremiti je za srijedu i okršaj s Albanijom?

- Nema tu velike filozofije - moraju igrati najspremniji igrači! Ovo je veliko natjecanje, nikoga se ovdje ne može čekati da baš sad proradi i svakome treba odrediti adekvatnu minutažu. To je jedini način da se ostvari željeni rezultat i tu ne smije biti nikakvog kompromisa. Moraju igrati najbolji i najspremniji, a izbornik mora znati koji su to igrači. Čudna je bila ta negativna transformacija momčadi u samo sedam dana, no ne mogu znati razloge zašto se to dogodilo jer nisam “unutra”.

image
ODD ANDERSEN Afp

Koliko ovaj teški poraz može psihološki utjecati na momčad uoči nastavka natjecanja?

- Taj poraz sigurno može ostaviti trag, k tome i Albanija sad vidi da bi nas mogla pobijediti. I njima je to zadnja prilika da ostanu u igri za prolaz, Albance se ni u kojem slučaju ne smije podcijeniti. Dobro su parirali favoriziranim Talijanima, protiv nas će sigurno ostaviti i zadnji atom snage na travnjaku. Najvažnije je da naši igrači zaborave što je bilo u subotu i okrenu se prema srijedi. Moraju se koncentrirati samo na Albaniju, nadam se da će izbornik i njegovi pomoćnici dobro analizirati suparnika, te da će na kraju sve dobro završiti. Bude li želja za pobjedom naših igrača bila na najvišoj razini, kao što bi morala biti u “biti ili ne biti” utakmici, onda će sve biti dobro.

image
ODD ANDERSEN Afp

Dalić najbolje zna

Bi li trebalo napraviti neke promjene u sastavu? Dalić je protiv Španjolske vjerovao istim igračima koji su pobijedili Portugal u prijateljskoj utakmici...

- Na to sam pitanje odgovorio rečenicom da moraju igrati najspremniji! A Dalić najbolje zna koji su igrači najspremniji... Ovo je Euro, ovo je veliko natjecanje, a ne prijateljska utakmica koja dopušta neke kombinacije i eksperimente.

Na SP 2002. godine, Hrvatska je izgubila protiv Meksika, pa se onda vratila svladavši Italiju...

- Da, bila je to slična situacija, no na kraju smo opet izgubili protiv Ekvadora. Uoči odlaska na SP najveća je dvojba bila treba li u Japan voditi starije igrače, ili pomladiti momčad. Nešto se slično i sad dogodilo Hrvatskoj. Ipak, unatoč lošem startu protiv Španjolske, vjerujem da će “vatreni” proći skupinu. To je imperativ - smatra Katalinić.

Linker
10. rujan 2024 06:52