ANTE CIZMIC Cropix
KAKO SU IGRALI

Imamo konačne ocjene Vatrenih za nastup na Euru: Evo tko nas je najviše razočarao, a tko su najbolji

Hrvatska nakon samo tri utakmice napušta kontinentalnu smotru, a mi smo ocijenili učinak svih nogometaša
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. lipanj 2024. 10:31

Fatalna Turska u Beču 2008. godine postala je vremenom blijeda trauma u navijačkoj memoriji, ‘jednom u životu‘ grozno iskustvo čiju reprizu nećemo dočekati za svojeg vijeka, a onda smo u lipnju 2024. dočekali dvije reprize Beča u pet dana. Prvo Albanci, a onda i Talijani, matirali su Dominika Livakovića ‘sa zvukom sirene‘ otrgnuvši hrvatskoj reprezentaciji četiri boda i ulaznicu za nokaut fazu turnira.

Takav nesvakidašnji, iracionalan rasplet zapravo ne dopušta previše mudrovanja o taktici ili izbornikovim kadrovskim rješenjima. Ipak, treba registrirati da je Zlatko Dalić na turniru od prvog do posljednjeg dana eksperimentirao s napadom, ne vjerujući do kraja niti jednom svojem adutu osim Kramariću. Izbornik pakira kofere, a da nije pronašao dobitnu formulu. S druge strane, nepokolebljivo je vjerovao senatorima u veznom redu, iako su nedorečenim partijama zazivali promjene.

Dominik Livaković 6

Neke od Livakovićevih obrana lako bi mogle završiti u foršpanima vratarskih top intervencija na Euru 2024. Bravurozna obrana udarca Laminea Yamala ili spektakularni let nakon Bastonijeva udarca glavom, svakako ga svrstavaju u kategoriju elitnih golmana na turniru, ali na koncu više od šestice ne može dobiti jer je šesticu "progutao tijekom tri utakmice. Niti jedan od tih pogodaka ne ide na dušu vrataru. Ako njegovim nastupima tražimo zamjerku, onda se one u prvom redu odnose na manjak komunikacije sa stoperima zbog koji su mu Laci i Carvajal zabijali golove utrčavanjima u vratarski peterac.

image

Joško Gvardiol i Dominik Livaković

ANTE CIZMIC Cropix

Josip Stanišić 5,5

Generalno pristojan dojam pokvario amaterskom pogreškom prilikom Zaccagnijeva gola, kada se neobjašnjivo pridružio gužvi u šesnaestercu umjesto da zatvori koridor kojim je nadirao talijanski strijelac. Na startu protiv Španjolaca solidno je parirao nezgodnom dribleru Williamsu, a u završnom meču je kao pokretač akcije uveo Budimira u šansu nakon koje će Modrić zatresti mrežu. 24-godišnjak definitivno može igrati bolji nogomet od ovog na Euru, ali za njega nema zime. Povratkom u Bayern dobit će priliku za novi karijerni uzlet. Mjesto na desnom boku "vatrenih" je njegovo.

Josip Šutalo 6

Kao zapovjednik obrane koja je na turniru inkasirala šest golova u tri nastupa, ne može računati na blistavu ocjenu, iako je Šutalo zapravo držao stabilnu razinu forme. Frustrirajuća sezona u Ajaxu nije se odrazila na razinu njegovih igara, bio je solidan u izgradnji napada iz posljednje linije, dobar u presijecanju suparničkih napada, u završnom okršaju s Talijanima na trenutke impresivan u suradnji s Pongračićem, no statistika na koncu obranu "vatrenih" svrstava među propusnije na turniru. Neće se to reflektirati na Šutalov status, on je budućnost nacionalne momčadi.

Marin Pongračić 6

Činilo se na premijeri protiv "la roje" da iskače iz momčadi izborom rješenja i da će izbornik lakše sinkronizirati stoperski tandem ako se okrene provjerenim rješenjima, Erliću ili Vidi. Protiv "azzurra" je, međutim, Pongračić odigrao utakmicu za visoku ocjenu. Igrač koji se ne boji lopte, hrabro ulazi u igru, bira okomite pasove pomoću kojih vezni igrači lakše osvajaju teritorij. U budućnosti će Pongračić vjerojatno krenuti prema većem klubu, jer njegov su potencijal nakon sezone u Lecceu prepoznali divovi Serie A. Logičan izbor za Šutalova pomoćnika u budućnosti.

image

Marin Pongračić

ANTE CIZMIC Cropix

Joško Gvardiol 5,5

S piste u Lisabonu, gdje su "vatreni" zagrijavali motore za Berlin, odlijepio se kao sljedeći Paolo Maldini, kandidat za najboljeg ofenzivnog lijevog beka na turniru. Sve se promijenilo nakon debakla u uvodu protiv Španjolske, pa se silom prilika u sljedećem dvoboju vratio na stopersko mjesto i tamo odigrao ispod standarda na koje nas je naučio. Na koncu u novoj rundi rotacija vratio se na bočnu poziciju, ali samo kako bi protiv "azzurra" odigrao suzdržano, bez prave inicijative. Od Gvardiola se na turniru očekivalo bitno više, ali 22-godišnjak će imati prilike za popravak dojma.

Josip Juranović 5

Ako je na Euro došao kao ravnopravni Stanišićev izazivač za mjeto u početnom sastavu, nakon tri utakmice rejting mu je uzdrman. Starter protiv Albanije kada su "vatreni" odigrali najslabije poluvrijeme na turniru, u ostalim utakmicama džoker s klupe. Forte Juranovićeve igre su napadački izleti i precizan centaršut, no u Njemačkoj nakon nedorečene klupske sezone u Budesligi nije bio na onoj razini forme kojom je na Svjetskom prvenstvu u Kataru osvajao navijače i kroničare. U budućnosti vjerojatno alternativa za desni bok.

Ivan Perišić 5

U statusu pričuve na koncu je skupio impresivnih 140 minuta tijekom tri utakmice. Drugim riječima, ozljeda je daleka prošlost i Perišić je na turnir stigao tjelesno pripremljen za najveće napore, ali nije bio onaj igrač čiji je turbo-pogon nacionalnu momčad u prošlosti često vodio na višu razinu. Protiv Albanije kao starter ostao bez zapaženijeg učinka, iako je na terenu proveo 84 minute, na koncu u 20-ak minuta s "azzurrima" osuđen na držanje obrambene linije. S 35 godina Perišićeva perspektiva među "vatrenima" postaje maglovita.

image

Ivan Perišić

CHRISTOPHE SIMON Afp

Marcelo Brozović 5

Konsenzusom stručne i navijačke javnosti izdvojen kao najslabija karika "vatrenih" na ovom natjecanju, premda ta ocjena nije do kraja pravedna. Brozović objektivno nije bio značajno slabiji od Kovačića ili Modrića, krivnju za slab rezultat mogli su i ravnopravnije podijeliti, ali teret je najlakše bilo svaliti na leđa igraču koji je odlaskom u Saudijsku Arabiju spustio nogu s gasa i svjesno izabrao lakši put do bogatstva. Na pragu 32. godine Brozović definitivno nije igrač za otpis, ali upitno je kakva je njegova motivacija i hoće li izbornik tražiti mlađu alternativu na njegovoj poziciji.

Luka Modrić 6

S nagradom igrača utakmice u rukama ukazao se kao junak neke srednjovjekovne slike: napaćeni seljak koji je pobjegao pred kugom, ali samo kako bi zatim shvatio da mu je kuća spaljena do temelja, piše ESPN o kapetanu u komentaru utakmice s Italijom. Protiv "azzurra" Modrić se ukazao u svojem top izdanju, ali turnir je odigrao za jedva prolaznu šesticu. Protiv Španjolaca ostao promatrač u trokutu između Rodrija, Pedrija i Ruiza, dok je protiv Albanije bio indisponiran kao rijetko kada. O nastavku karijere među "vatrenima" još se ne izražava, ali dojam je da bi uz doziranje lako mogao izgurati još jedan ciklus, do SP-a 2026.

image

Luka Modrić

ANTE CIZMIC Cropix

Mateo Kovačić 5,5

Ako je u najavama Euro 2024 obilježen kao turnir u kojem će Luka Modrić predati lidersku štafetu junior partneru u veznom redu, onda ovaj pokušaj treba brzo zaboraviti. Nakon odlične klupske sezone javnost je očekivala 30-godišnjaka u raskošnom izdanju, ali on je ostao dužnik. Uloga u Man Cityju, gdje kao šestica iz dubine teritorija određuje ritam igre, očito mu bolje odgovara od uloge "osmice" koju mu dodjeljuje Dalić. Od Kovačića smo očekivali značajniji napadački doprinos, poneku smjelije nacrtanu ofenzivnu akciju, a ostalo je na onom slabašnom udarcu u završnim sekundama dvoboja s Albanijom.

Lovro Majer 5

Pobjednik pripremnih utakmica izrastao je u gubitnika turnira. Na zagrijavanju sa Sjevernom Makedonijom i Portugalom među najboljima, zbog čega mu je Dalić dobacio dres prvotimca, ali gurajući ga u ulogu nekog kripto-krila na kojoj se ne snalazi najbolje. Majer je plemeniti, ofenzivni vezni igrač, čija ljevica može biti dragocjena u finalnoj trećini terena. Naravno, kada je u top formi i pun samopouzdanja, što u Njemačkoj nije bio slučaj. Majerova budućnost među "vatrenima" nije upitna, no pitanje jest na kojoj poziciji može pružiti svoj maksimum.

Andrej Kramarić 6

Detonirao zakočene potencijale "vatrenih" majstorskim pogotkom protiv Albanije za 1-1. U sljedećoj utakmici onim prepoznatljivim šukerovskim lažnjakom smotao kompletnu obranu "azzurra", natjeravši Frattesija da skrivi jedanaesterac. Opipljiv učinak u tri nastupa. Kramarić je jedini napadač kojem je Dalić vjerovao bez ostatka, bacajući ga"u vatru" od prve minute protiv Španjolske, Albanije i Italije. Nema dvojbe da će za najboljeg strijelca u povijesti Hoffenheima i dalje biti mjesta u sastavu nacionalne momčadi. S navršene 33 izgurat će još najmanje jedan ciklus.

image

Andrej Kramarić

GABRIEL BOUYS Afp

Ante Budimir 6

Kao starter protiv Španjolaca ostao nasukan daleko od gola, iako je i u takvoj utakmici stigao u najbolju priliku "vatrenih". Napadač Osasune donosi dubinu u igri, jer je vječno zagledan u gol, spreman napadati prostor ili barem sprintovima terorizirati suparničke stopere u fazi obrane. Nije tajna da Hrvatska godinama preferira drukčiji nogomet zbog čega Budimir ponekad djeluje kao strano tijelo na terenu. Premda se u tri nastupa nije upisao u strijelce, Budimir je svakako adut koji može pomoći barem ulascima s klupe.

Luka Sučić 6

21-godišnjoj zvijezdi RB Salzburga rejting je dramatično skočio unatoč činjenici da se reprezentacija polako pakira doma. Unio je živost i preokret ulaskom s klupe u meču s Albanijom, zbog čega se kao starter zadržao na terenu u sljedećoj utakmici s Talijanima. Centimetri su ga dijelili od golčine Donnarummi kada je sjevnula ljevica sa 25 metara. Profil nogometaša koji će u bliskoj budućnosti oplemeniti igru "vatrenih", a kasnije vjerojatno preuzeti jednu od vodećih uloga u momčadi.

Bruno Petković 5

Dvadesetak minuta na terenu protiv Španjolske bilo je dovoljno da Petković zarobi reflektore kao igrač koji je izborio i promašio jedanaesterac. Nakon toga 70 minuta protiv Albanije, bez učinka, zagušen u gustom prometu na prilazu suparničkom kaznenom prostoru. Podatak da su "vatreni" proradili kada je Bruno sjeo na klupu, po inerciji je bacio Dinamovu zvijezdu u drugi ili čak treći plan za posljednju utakmicu s Italijom. Sličica iz prve utakmice kaže da nije bio nezapažen, ali kada podvučete crtu, Petković je ostao bez učinka. Njegovo mjesto u rosteru "vatrenih" nije upitno.

image

Bruno Petković

GABRIEL BOUYS Afp

Mario Pašalić 5,5

Poluvrijeme protiv Talijana u ulozi lažnog krila, poluvrijeme protiv Albanaca i 25 minuta kontra Španjolaca. Očekivao se konkretniji napadački doprinos igrača koji je za reprezentaciju u 65 nastupa postigao 10 golova.

Martin Baturina

Ušao u 84. minuti utakmice s Albanijom. Ostala dva dvoboja odgledao s klupe. Pred njim je budućnost.

Borna Sosa

Poput Baturine ušao u 84. minuti dvoboja s Albanijom, dok je preostala dva meča gledao s klupe. Vlasnik 21 "kapice" teško može računati na značajniju minutažu u budućnosti pored Gvardiola u blizini.

Linker
28. lipanj 2024 12:11