DAMIR SKOMRLJ
VELIKI UPITNIK

Hoće li Dalić odustati od najboljeg veznog reda na svijetu? Jedan igrač će na Euru morati ‘promijeniti ploču‘

Ukoliko će kasniti u startovima, ako će biti na granici žutih kartona, onda će to značiti da nije pravi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. lipanj 2024. 06:11

Modrić-Brozović-Kovačić! To je to. Mnogi su godinama pričali da je to najbolja vezna linija na svijetu. Uostalom, ima li se nešto posebno dodati na tu temu, ovaj bogomdani trojac s Vatrenima je bilježio zvjezdane uspjehe, ogromna dostignuća, srebro u Rusiji, bronca u Kataru, srebro u Ligi nacija... ‘Trio Fantastikus‘ uvijek je bio temelj hrvatske reprezentacije. Oni su pokoravali nogometni Globus. Sad pred Europsko prvenstvo u Njemačkoj, opet bi trebali biti u prvom planu. Znamo tko je kralj Modrić, znamo da je Mateo Kovačić odigrao možda i najbolju sezonu u karijeri. Nema brige za Luku i Kovu. Ali, ima li brige kad se radi o Marcelu Brozoviću? Jer, budimo realni, Hrvatskoj je nužan vrhunski, najbolji Brozović ako na Euru želi napraviti još jedan velebni rezultat. Bez njegova doprinosa to će biti teško.

Odigrati takav turnir a da Broz nije pravi, definitivno teško nam je zamisliti. Naravno, Zlatko Dalić sigurno ima plan i zato to, ali bilo bi bolje da ga ne aktivira. Vatreni trebaju Broza u najboljem izdanju. Hoće li to biti moguće? Marcelo igra u Al Nassru, u Saudijskoj Arabiji. Kao i mnoga druga velika imena nogometa. U ligi koja bez obzira na sva ta zvjezdana imena nije na razini najboljih europskih liga. Niti po ritmu, intenzitetu, zahtjevima igre. Ne može stati u istu rečenicu s Serijom A gdje je Marcelo prije igrao. Uvijek naravno možemo govoriti o njegovim tjelesnim kapacitetima, izdržljivosti, nevjerojatnoj žilavosti. Ali isto tako možemo i o tome da već ima preko ‘tri banke‘, a znamo dobro da godine ‘tijelo kvare‘. Kad već spominjemo godine, onda moramo kazati da u nogometu i sportu uopće, one donose i iskustvo. Može i to biti plus za Broza, ali ipak se njegova igra godinama temeljila na trci, presječenim loptama, točnim dodavanjima. Za sve to što smo nabrojali, ipak je najvažnija tjelesna spremnost. I zato je Brozović zapravo najveća reprezentativna enigma pred Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

image

Zlatko Dalić

DAMIR SKOMRLJ

Navikao nas je da uvijek - može! Uoči Svjetskog prvenstva u Kataru imao je ozljedu, od rujna i Beča gdje mu je otišao mišić do studenoga pohodio je ambulantu i pa se svejedno spremio, rastao tijekom turnira i igrao sve bolje. Sjetili smo se rečenica koje nam je kazao hrvatski trener, sada TV komentator Tomislav Ivković.

- Brozović kad ne zna što će, onda - trči! Dok sam bio trener u Lokomotivi, zezao sam ga, kazao mu; ‘Broz ti namjerno izgubiš loptu, samo da možeš trčati da je ponovno uzmeš‘.

Nije bio pravi

Definitivno, na Euru trebamo Brozovića koji će moći trčati, koji će imati željezna pluća, kojem neće trebati respirator. Onda će se sjajno uklopiti s Mateom Kovačićem i Lukom Modrićem. Kova je igrao sjajno u Manchester Cityju, zaslužio je lovorike, Modrić je imao odličnu sezonu, nije se previše potrošio, a ima nevjerojatnu volju. Treba im još samo Broz... Igrač koji je krucijalno bitan zbog važnih segmenta nogometne igre. On oduzima jako veliku broj lopti suparniku. Stalno je dobro postavljen na terenu, daje sigurnosti kompletnoj momčadi, ali isto tako Modriću i Kovačiću. Hrvatska zapravo ovisi o veznoj liniji, jer imamo problem igre prema naprijed, jer nemamo krila koja bi nam trebala davati brzinu i dubinu.

Gdje možemo istaknuti moguću zabrinutost zbog Brozovića? Recimo, nije bio pravi na onim listopadskim kvalifikacijskim utakmicama protiv Turske i Walesa. Bilo je previše netočnih dodavanja, kašnjenja, taktičkih pogrešaka... No isto tako držimo da je itekako svjestan što znači za reprezentaciju, te da bi na Euru trebao biti pravi, onakav kakvog ga svi želimo. Broz je ‘životinja‘, samo će mu trebati da se malo prebaci s nogometa u Saudijskoj Arabiji, to tako iskusnom igraču ne bi trebao biti prezahtjevan zadatak. Barem mi tako mislimo.

No ipak treba uzeti u obzir da će se s ploče koja se vrti na 33 okretaja, morati prebaciti na onu koja se vrti na 45 okretaja, jer na Euru će se igrati mnogo brži nogomet nego što se igra u Saudijskoj Arabiji. Tamo ipak ima više vremena za reakciju, u Njemačkoj će to vrijeme biti kratko. Zato nas jako zanima kako će se ponašati na prijateljskoj utakmici protiv Portugala. Posebno ćemo pratiti hoće li kasniti u startovima, to bi nas zapravo najviše trebalo zabrinjavati. Ukoliko će kasniti u startovima, ako će biti na granici žutih kartona, onda će to značiti da to nije to, da nije pravi. Ako će kasniti desetak centimetara, to onda neće biti pravi Brozović. Ta njegova reakcija u oduzimanju lopte bit će krucijalna. Hoće li to onda biti znak da će Zlatko Dalić na Euru odustati od čuvenog trojca Modrić-Brozović-Kovačić?

Linker
27. rujan 2024 22:57