Joško Gvardiol

 PAUL ELLIS/AFP/PROFIMEDIA
NAJAVIO I EURO

Gvardiol otkrio što se dogodilo uoči bolnog poraza Vatrenih: ‘Bio sam toliko ljut...‘

‘Mučio sam se s tom maskom, vidno polje mi je bilo smanjeno, znoj ispod maske‘, prisjetio se Joško
Piše: SNObjavljeno: 13. lipanj 2024. 12:59

Uoči početka Europskog prvenstva u Njemačkoj, Joško Gvardiol dao je veliki intervju za Goal.com, u kojemu je pričao o počecima karijere, reprezentaciji i ciljevima na nadolazećem turniru.

Odrastajući na zagrebačkim Srednjacima, Joško je na zidu gledao, sada već, prepoznatljivu mentalnu mapu koja je ocrtavala put do uspjeha. Iako sada igra u jednoj od najjačih momčadi Europe, tek prije par godina shvatio je da može biti profesionalni nogometaš.

- Kada sam imao 17 ili 18 godina shvatio sam da postoji šansa da budem profesionalac, ali nisam mislio da ću jednoga dana igrati za Manchester City, natjecati se na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Moj cilj je bio samo postati igrač Dinama, a sve ostalo se dogodilo vrlo brzo. Nisam imao puno vremena za razmišljanje.

U Kataru je osvojio broncu s hrvatskom reprezentacijom, a svijet je i dalje fasciniran hrvatskim uspjesima proteklih godina.

- Toliko smo mali, ne možete nas uspoređivati s Engleskom, Francuskom ili drugim zemljama. Ne mogu dati pravi odgovor na to pitanje. Jedino što znam jest da se držimo zajedno, podržavamo se, cijela nacija nam daje ogromnu podršku i to je jedan od razloga zašto smo to što jesmo - rekao je Gvardiol.

Velike zasluge za medalje potpisuje Luka Modrić, kojega branič Cityja izuzetno poštuje.

- Cijenim svaki susret s njim. On je jedan od najboljih na svijetu, ponosni smo na njega i na to što je napravio. Moramo iskoristiti šansu da učimo od njega koliko god možemo dok je još uvijek tu.

Prisjetio se i debija na velikom natjecanju, protiv Engleske na Wembleyju, na prošlom Euru.

- Sjećam se vrlo dobro tog dana, puta do stadiona. Prije utakmica slušamo hrvatske pjesme i sjećam se da sam sjedio u autobusu, slušao pjesme i jednostavno nisam mogao vjerovati da ću igrati protiv Engleske s 19 godina.

U intervjuu se dotaknuo i Mundijala, kada je nastupao s maskom na licu zbog ozljede.

- Mučio sam se s tom maskom, vidno polje mi je bilo smanjeno, znoj ispod maske... Na početku sam bio sretan, htio sam vidjeti kako će to izgledati s maskom, ali nakon par dana sam htio odustati. Međutim, stožer mi je rekao da ne napravim to. Dan prije utakmice s Argentinom, sjećam se da sam na treningu bio toliko ljut s tom maskom da sam ju negdje bacio. Na kraju sam odradio turnir s njom na licu i to je nešto čega ću se zauvijek sjećati.

Nezaobilazna tema bila je i povijesna utakmica s Brazilom.

- Znali smo da su bolja momčad, da imaju puno kvaliteta u napadu, ali nismo odustajali. Sjećam se trenutka kada smo primili pogodak, htio sam nestati. Međutim, nastavili smo se boriti, na kraju smo izjednačili, stigli do penala, a kada imate dobrog golmana na liniji, onda je sve lakše.

Na kraju, najavio je i nadolazeći Euro.

- To je još jedna prilika, posljednji ples za Luku. Svi definitivno znamo da je ovo njegov zadnji turnir. To je nova prilika da osvojimo nešto, nadamo se doći i do finala. U najtežoj smo grupi, ali mi smo Hrvatska, volimo nove izazove.

Gvardiol je intervju dao i za službenu stranicu Uefe

Hrvatska će nastup na EURU započeti u subotu protiv Španjolske u Berlinu.

"Svjesni smo da smo u teškoj skupini. Protiv Španjolske nam je tradiconalno bilo teško igrati, ali posebna je čast sučeliti joj se jer je to velika nogometna zemlja. Njeni igrači su poznati po držanju lopte u svom posjedu tijekom utakmice, pa će to biti veliki duel", rekao je Gvardiol.

Napomenuo je da će slično biti s Italijom, aktualnim prvakom Europe.

"Imaju neupitnu kvalitetu. Mislim da je recept za svaku utakmicu nastojati kontrolirati igru i preuzeti inicijativu. Moramo kontrolirati loptu jer budemo li trčali bezglavo za loptom bit će nam teško ostvariti konačni cilj".

Gvardiol je usredotočen samo na prvu utakmicu sa Španjolskom.

"To je prva utakmica na prvenstvu pa je svatko oprezan, što je i normalno. Zbog toga mislim da je ta prva utakmica najteža", objasio je.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Linker
13. lipanj 2024 13:04