GABRIEL BOUYS Afp
Dražen Antolić
KRAJ ERE NA VIDIKU

Dva igrača iz HNL-a doveli su Hrvatsku na rub debakla. Modrić diše na škrge, a što radi Dalić?

Pitanje je imaju li Modrić i društvo moć za pobjedu nad Italijom ili će u Leipzigu biti Lukin - last dance
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 18:18

Često smo pisali da je Hrvatska na europskim prvenstvima čvrsto u raljama Murphyjeva zakona, sve što može poći krivo na kraju i pođe krivo, ali nakon 2:2 s Albancima nemamo pravo na žalopojke o nesreći jer reprezentacija koja ima toliko iskustva morala je iskontrolirati završnicu utakmice, a ne visjeti poput lustera i "moliti krunicu" da suparnik zapuca šanse. Klaus Gjasula iz Darmstadta svoju nije mogao promašiti.

Prvi put nakon deset godina Vatreni bi mogli doživjeti neslavno ispadanje nakon skupine, premijerno pod Zlatkom Dalićem ostati bez osmine finala i pitanje je bi li to izazvalo tektonske promjene u nacionalnoj vrsti. Ostaje Italija, koju Hrvatska imperativno mora dobiti za prolaz dalje, tako je bilo i prije tri godine sa Škotskom, no Azzurri su osjetno jači i sada smo u ulozi autsajdera.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Reprezentacija kojoj su neki davali šanse da se bori za titulu prvaka Europe, najviše zbog ranijih medalja, u Njemačkoj djeluje poput staroga konja koji čeka "umirovljenje". Zlatko Dalić previše robuje imenima i tako sastavlja momčad, tek je u drugom dijelu dobio agresiju, polet i žar kad su ušli Pašalić, Budimir i Sučić te u finišu Baturina. Tada smo vidjeli tragove prave Hrvatske koja je pokazala razliku u kvalitetu u odnosu na Albance, ali nije nastavila nakon preokreta.

Vatrenima treba kopernikanski preokret kako bi matirali Talijane i spasili obraz

Neki naši igrači fizički nisu spremni za jak ritam Eura, Luka Modrić je izvan ritma, diše na škrge, a packe bismo mogli dijeliti mnogima. Izbornik bi za Azzurre morao dobro preustrojiti ekipu, a pitanje je hoće li i to biti dovoljno. Zar nije tragično da nas HNL-ovci Hoxha i Daku trže u šahu i praktično nas dovedu na rub debakla?

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Hrvatska na Euro nije došla ispravno pripremljena, ni strategijom ni organizacijom igre, niti fizički, a najviše se pitamo što je u glavama, zašto je protivnik i u drugom susretu bio brži u reakcijama i borbeniji, kao da je više htio, što teško možemo i zamisliti. Pritom je neshvatljivo da u susret ulazimo bojažljivo, čak i protiv Albanije. Svega nekoliko igrača imalo je dobre role, što je daleko premalo.

Vatrenima treba kopernikanski preokret kako bi matirali Talijane i spasili obraz jer s jednim bodom u dvije utakmice iznevjerili su gotovo stotinu tisuća navijača koji su ih uživo gledali u dvije utakmice. Imaju li Modrić i društvo moći za to ili će u Leipzigu biti Lukin - last dance? Ujedno i kraj jedne zlatne ere hrvatske nacionalne vrste.

Linker
19. lipanj 2024 19:34