ANTE CIZMIC Cropix
LIVI & VIDA

‘Dobro smo znali što nas ovdje čeka. Modrić? Ne mogu na to odgovoriti, ne želim pričati u njegovo ime‘

Vatreni su prvo na Rujevici bili bolji od Sjeverne Makedonije, da bi nekoliko dana kasnije svladali Portugal
Piše: Dražen Antolić, SNObjavljeno: 11. lipanj 2024. 17:48

Hrvatski reprezentativci Domagoj Vida i Dominik Livaković su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na dosadašnji tijek priprema, ali i prvu utakmicu Europskog prvenstva protiv Španjolske koja je na rasporedu za nekoliko dana.

Hrvatska je za sada odradila dva prijateljska susreta te u oba upisala pobjedu. Vatreni su prvo s 3:0 na Rujevici bili bolji od Sjeverne Makedonije, da bi nekoliko dana kasnije s 2:1 svladali jednog od najvećih favorita za zlato u Njemačkoj, Portugal.

Domagoj Vida čeka početak svojeg četvrtog Europskog prvenstva. Kako doživljava golemu ljubav navijača?

- Sretni smo i ponosno što nas je dočekalo toliko navijača i naših ljudi, to se moglo lani naslutiti na polufinalu i finalu Lige nacija. Nismo jako iznenađeni. Htio bih se zahvaliti još jednom tim ljudima za ljubav koju nam daju i energiju, ostavit ćemo srce na terenu za njih i sve što nam pružaju, te ćemo nastojati svaku utakmicu pobijediti - odgovorio je.

Mislite li da će Luka Modrić ostati u reprezentaciji i nakon Eura ili će se oprostiti?

- Teško je meni odgovoriti. Luka će sam odlučiti što je najbolje za njega i koliko je motiviran. Ja se nadam da će ostati igrati još sto godina, ali to je sve na njemu.

Za reprezentaciju je debitirao na velikom natjecanju 2012. godine, bio je starter. Tada je La Roja osvojila tri uzastopna zlata, kako gleda na Španjolsku danas?

- Debitirao sam na Euru u prvoj postavi tada, sjećam se kao danas te utakmice sa Španjolskom u Gdanjsku. Jako teška utakmica, iako smo imali dvije iznimno dobre šanse, nismo zabili, kaznili su nas te smo ispali. Bili su tada puno bolji, ali i sada su odlični, respektiramo ih maksimalno. Mi smo uvijek neki autsajderi, ali svi nas sada respektiraju, cijene i ne shvaćaju nas olako. Dat ćemo sve od sebe i nadam se da ćemo biti zadovoljni.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kako misle zaustaviti mlade Španjolce?

- Nećemo otkriti tajne kako ćemo ih čuvati, već smo imali jedan sastanak. Radi se o perfektnim, brzim, tehnički potkovanim igračima. Moraš imati svoj dan, pripremamo se da će svih 26 biti spremno za utakmicu, neovisno tko igrao, a tko bude na klupi. Ostavit ćemo za sebe kako ćemo se braniti kad će oni imati loptu, kao i kako ćemo napadati.

Na pitanje o Jošku Gvardiolu kazao je:

- On je najbolji obrambeni igrač na svijetu, a siguran sam da će biti i bolji. Nadam se da će ga zaobići ozljede, da će dostići i prestići Luku Modrića.

Odigrao je dvije sezone u Grčkoj...

- Za mene je druga sezona bila jako dobra, možda najbolja u životu. Svaka liga je drugačije, ali gledam klub, prosuli smo sve, razočarani smo malo. To je škola u kojoj treba učiti i biti bolji. Nadam se da će sljedeća sezona biti bolja što se tiče AEK-a i da ćemo opet dohvatiti prvo mjesto.

Na otvorenom treningu gurnuo je Ivanu Perišiću loptu kroz noge, komentari ljudi iz HNS-a bili su da će biti smjeha na večeri. Pa kako je bilo?

- Nije bilo na kraju toliko smijeha, izgubio sam utakmicu pa sam bio previše ljut. Iako je uvijek šala dobra. Dobio je prvi put kroz noge kad smo igrali ševu, to je bilo drugi put, ali nisam ga htio zezati, bilo bi malo previše. Možda ubuduće uvedemo neke novca za takve situacije - zaključio je sa smiješkom Vida.

Livaković: ‘Gvardiol može napraviti puno toga‘

Dominik Livaković je kao i svi igrači ovih dana komentirao velik broj navijača koji prate Vatrene već u kampu, a što će tek biti u Berlinu.

- Lijepo je bilo i lani u Rotterdamu i prije toga u Beču, dat ćemo za navijače sve od sebe, počašćeni smo što imamo takvu podršku. Osjećamo tu potporu i puno nam znači - kazao je prvi vratar Vatrenih.

Na pitanje španjolskog novinara referirao se na Danija Olma s kojim je svojedobno igrao u Dinamu.

- Proveli smo nekoliko godina igrajući skupa, fantastičan je igrač i dečko, povremeno se čujemo, sretan sam što ćemo se vidjeti.

Nekoliko dana uoči Katara jedan je medij naveo kao slabe točke Hrvatske napadača i vratara, ali razuvjerio je takve najave. Koliko mu sad vrijedi iskustvo koje ima?

- Puno je lakše zato što mi je to treće veliko natjecanje na kojem ću igrati, Manje misliš na neke stvari, znaš kojim situacijama trebaš posvetiti pažnju.

U hotelu se nedavno u Portugalu susretu s novim trenerom u Fenerbahčeu Joseom Mourinhom. Kako je prošao taj razgovor u kojem su sudjelovali i Luka Modrić i Mario Mandžukić.

- Hvala mu što je došao u hotel, velika je čast što će mi biti trener. Jedan je od najvećih trenera, sretan sam što će me trenirati.

I on je od španjolske novinarke dobio pitanje o Jošku Gvardiolu te je o njemu kazao:

- Znam ga od prvog dana kad je došao u seniorski nogomet, može igrati i lijevog bek i stopera, samo neka nastavi tako jer odličan je, bitan za nas, a može jako puno toga napraviti. Bio sam s njim u Dinamu kad je stjecao prva seniorska iskustva - zaključio je Livaković.

Linker
11. lipanj 2024 17:53