Jon Mersinaj u duelu s Markom Livajom

 VOJKO BASIC Cropix
U RAZGOVORU ZA SN

Bio je korak do Eura, a sad ga prati s Brača: ‘Nisam razočaran, ne mogu ništa promijeniti‘

Srednji branič bio je na pretpozivu za odlazak na Euro, ali poziv izbornika ipak nije dobio
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. lipanj 2024. 09:26

Pouzdani srednji branič Lokomotive, Jon Mersinaj (25), uživa u odmoru na Braču. Povremeni je reprezentativac Albanije, zasad je jedini nastup upisao protiv Estonije prije dvije godine, no potom je bio na gotovo svim reprezentativnim akcijama. Uoči aktualnog Europskog nogometnog prvenstva dobio je pretpoziv, ali na kraju ga izbornik Sylvinho nije odveo u Njemačku...

Nadao se pozivu

- Iako sam se nadao da ću biti među 26 albanskih nogometaša na Europskom prvenstvu, poziv nisam dobio. Nisam razočaran, bio sam blizu, ali izbornik je procijenio da ima neke bolje igrače i pričekat ću novu priliku. Ne mogu tu ništa promijeniti, tako da nemam razloga biti razočaran - rekao nam je Mersinaj.

Kako biste ocijenili igru Albanije u 1:2 porazu protiv Italije u prvom kolu skupine?

- Počelo je super, zabili smo gol u 23. sekundi, ali onda se pogriješilo, nismo se trebali povući. Italija je krenula silovito prema naprijed, bilo je Talijanima dopušteno da stvaraju igru i prilike. A kad je tako, onda i kvaliteta ispliva, pa je Italija nakon 15-ak minuta s dva pogotka preokrenula rezultat i povela. Ne bih želio da me se pogrešno shvati, jer Italija je stvarno jaka, momčad je to prepuna odličnih pojedinaca, ali ipak mi se čini da se Albanija previše povukla i prepustila je igru Talijanima.

image

Jon Mersinaj (lijevo) i Toni Fruk (desno)

DAMIR KRAJAC Cropix

U čemu je zapravo najveća albanska snaga?

- U zajedništvu, definitivno! Uvijek kad smo dobro igrali, bili smo prava, uravnotežena momčad, koja je onda i izbacila najbolje pojedince. U napadu imamo brze i tehnički jake igrače, koji su nerijetko u protunapadima postizali pogotke i odlučivali utakmice.

Silno se trude

Vezni red Albanije - Ramadani, Asslani i Bajrami - vrlo dobro je parirao favoriziranim Talijanima, prepuni su energije, pokretljivi su i agresivni...

- Točno je to, odigrali su dobru utakmicu. Sva trojica znaju igrati, a k tome su i veliki radnici, ne staju do zadnje minute, stalno trče, odgovorni su i disciplinirani. Silno se trude, kao, uostalom, i cijela albanska momčad, ne postoji igrač koji neće odraditi svoje i dres natopiti znojem. Svatko daje svoj maksimum, bit će tako i protiv Hrvatske.

A kako ste vidjeli Hrvatsku u 0:3 porazu protiv Španjolske?

- Nije bilo dobro. Hrvatska ima velike igrače, posebno u veznom redu, Modrić, Kovačić i Brozović su najviša klasa. Ali, nisu se nametnuli Španjolcima, nisu igrali kao što inače igraju. Iako tih 0:3 zvuči jako ružno, imala je i Hrvatska svoje prilike i nije bila baš toliko slabija. Nije to bilo baš tako loše kao što rezultat nudi zaključak.

U srijedu će se sučeliti Hrvatska i Albanija. Kakvu utakmicu očekujete?

- Dobru, kvalitetnu i zanimljivu utakmicu! Hrvatska svakako ima malu prednost, blagi je favorit, ali morat će odigrati jako dobro za pobjedu protiv Albanije. Moji će sunarodnjaci sigurno biti maksimalno borbeni, uvjeren sam da će dobro parirati “vatrenima”. Odigra li Albanija bez straha i previše respekta, namučit će Hrvatsku. I pobijedit će momčad koja bude manje griješila, te koja će biti spretnija u realizaciji. Na ovakvim se natjecanjima ne smiju promašivati šanse, kao što ih je Hrvatska promašivala protiv Španjolske – smatra stoper koji je već šest godina u Lokomotivi i ugovor ga veže još godinu dana...

- Dolazim na prozivku 24. lipnja na Kajzericu. Zasad konkretnih ponuda za odlazak nisam imao ili barem ja ne znam za njih. Međutim, načuo sam da se “nešto vrti”, moji agenti u suradnji s klubom aktivni su na tom planu. Vidjet ćemo što će se događati u prijelaznom roku - rekao je Mersinaj.

Ostaje na Kajzerici?

Podsjetimo da je Albanija u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo bila iznenađujući pobjednik skupine F, ispred nogometnih reprezentacija Češke i Poljske, koje su također izborile nastup na Euru u Njemačkoj. U skupini je osvojila 15 bodova, ostvarila je četiri pobjede i upisala tri remija, pretrpjevši samo jedan poraz, protiv Poljske u Varšavi, i to u prvoj utakmici u kvalifikacijskoj skupini.

Linker
18. lipanj 2024 14:12