Jamal Musiala slavi pogodak 

 DAMIEN MEYER Afp
ELEGANTNI VEZNJAK

Bambi bi mogao odvesti Njemačku do trona: Zbog njega Englezi plaču, a kao klinac se bavio - pjesništvom

‘Briljatnan je i samo treba uživati u nogometu‘, kaže Julian Nagelsmann
Piše: Andro PolićObjavljeno: 21. lipanj 2024. 22:57

Graciozne kretnje i elegantni ples između suparničkih braniča, uz mladenačku razigranost i iskričavost na terenu, etiketirali su ga kao - Bambija. Bayern je prije pet godina lane vratio s Otoka na njemačko tlo, za samo 200 tisuća eura, dao mu upečatljiv nadimak po uzoru na fiktivnog lika i prerezao vrpcu na otvaranju nogometnog projekta budućnosti. Od oca nigerijskog porijekla i majke poljskih korijena, Njemačka je dobila nasljednika Matthäusa, Häßlera, Magatha i ostalih velikana, novu desetku i igrača čiji potezi "Die Mannschaft" lansiraju prema statusu jednog od glavnih pretendenata na naslov, i to u granicama domovine.

Dok je za bravure i pogodak protiv Škota na otvaranju turnira nagrađen titulom igrača utakmice, Jamal Musiala sličan je recept skuhao i Mađarima u rodnom Stuttgartu, kada se ipak morao zadovoljiti "samo" pogotkom, a proslavu je odradio u stilu Carmela Anthonyja, bivše NBA zvijezde, upirući s tri prsta u sljepoočnicu. Uz dva gola u dva dvoboja, 21-godišnji ofenzivac postao je prvi igrač na turniru koji je dvaput pronašao put do mreže, a usput se i iskristalizirao u jedno od najopasnijih oružja iz njemačkog arsenala.

- Imao sam puno sastanaka s Jamalom dok sam bio trener Bayerna, ali i sada u reprezentaciji. Uvijek mu govorim da mora igrati kao da je na malom terenu u Njemačkoj ili Engleskoj s prijateljima, ne smije razmišljati o pritisku. Briljantan je i samo treba uživati u nogometu - nije štedio na hvalospjevima Julian Nagelsmann, nakon što ga je njegov učenik pogurao prema bajkovitom startu Eura.

image

Jamal Musiala

Frank Hoermann/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

Međutim, vratimo li film samo tri i pol godine, Musialu ćemo pronaći u "krivom" nacionalnom ruhu. Dok se 2010. kao sedmogodišnji školarac s obitelji otisnuo prema Southamptonu, gdje je proveo godinu dana, sljedećih osam proveo je u zaleđu Stamford Bridgea noseći dres Chelseaja, da bi ga se "bluesi" 2019. odrekli za - prema zakonitostima modernog nogometa - smiješan i simboličan iznos. Osim s loptom, koja mu je bila neizostavan rekvizit, mali Jamal jednako je spretan bio na šahovskoj ploči ili u koži poete, osvojivši s devet godina pjesničko natjecanje, dok je školsku momčad odvukao do finala nacionalnog turnira u konkurenciji tisuću škola.

Otočko djetinjstvo usmjerilo ga je i prema mlađim uzrastima engleske reprezentacije, čiji je dres - između 13. i 17. rođendana - odjenuo 23 puta, začinivši osobnu statistiku s deset pogodaka. Iako se londonski klub nije proslavio transfernom politikom, što je slučaj Musiala nanovo dokazao, u prodaju mladog Nijemca ipak su navodno ugradili i postotak od sljedećeg transfera (20 posto), a s obzirom na to ga Transfermarkt trenutačno procjenjuje na 120 milijuna eura, Chelsea bi mogao dobiti (barem) 20-ak milijuna eura. Naravno, u slučaju da napusti Bayern.

image

Jamal Musiala

DAMIEN MEYER Afp

Procvatom u Bavarskoj, mediji su ga ekspresno, još kao maloljetnika, etiketirali u "novog Messija", a osim nosa za gol, vještog uvlačenja između linija i svilenog driblinga, Musiala nudi i cijeli dodatni paket nogometnih perverzija koje ga, uz Floriana Wirtza i İlkayja Gündoğana, pretvaraju u njemačko trojstvo za napad na tron. Prije nove europske smotre, u reprezentativnom opusu imao je tek dva pogotka, u kvalifikacijskom trijumfu protiv Sjeverne Makedonije 2021. (4-0) i u prošlogodišnjem prijateljskom ogledu protiv SAD-a (3-1), a s dvije praćke na Euru Bambi polako napušta djetinjstvo, ne mari za pritisak i budi optimizam Nijemaca da će nakon dva debakla na svjetskim prvenstvima, na domaćem terenu postati kontinentalni vladari, četvrti put u povijesti.

Linker
21. lipanj 2024 22:58