MICHAELA STACHE Afp
VELIKI INTERVJU ZA SN

Riječi Danija Olma odjeknut će Hrvatskom: ‘Imam san, stvarno želim da se to dogodi. Ne govorim iz kurtoazije‘

‘Nama je baš drago što odmah na startu igramo protiv Hrvatske, da odmah vidimo gdje smo‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. ožujak 2024. 13:28

Dani Olmo (25), bivši igrač Dinama, odjenuo je dres s brojem 10 španjolske reprezentacije. Furijina ‘desetka’ je igrač bez kojeg španjolski izbornik Luis de la Fuente ne može zamisliti udarnih 11 svoje vrste.

Najbolje se to vidjelo na prijateljskoj utakmici Španjolske i Brazila odigranoj ovoga tjedna na Bernabeuu. Olmo je digao stadion na noge kad je desetak minuta prije kraja 1. poluvremena napravio još jedan ‘masterpiece’ Primio je loptu u kaznenom prostoru Brazila, navukao na sebe trojicu Brazilaca, pa se onda poigrao s njima, Beraldu je gurnuo kroz noge, poslao u prazno Brunu Guimaraesa, te onda vrhunsku minijaturu zaokružio pogotkom ljevicom pogodivši daljnji kut za vodstvo Španjolaca 2:0. Na kraju je završilo 3:3, a Olmo je po tko zna koji put pokazao igračku klasu...

Sretan zbog gola Brazilu

- Jeste li vidjeli gol Brazilu?

To nas je pitao naš stari nogometni prijatelj Dani Olmo, kad nas je nazvao iz Leipziga. Poslali smo mu poruku, željeli smo porazgovarati za Uskrsni broj SN. Nije trebalo dugo, odmah se javio.

- Nema problema, uvijek. Sretan Uskrs svima u Hrvatskoj.

Zanimljivo, nazvao nas je baš u trenutku dok smo čitali izjavu legendarnog braniča Bayerna i reprezentacije Njemačke Philippa Lahma. Lahm je inače glavni direktor Eura koji će se ovog ljeta održati u njegovoj domovini. Kazao je Lahm da će Olmo biti najbolji igrač turnira.

- Vidio sam što je rekao, velika je to motivacija za mene. Bilo bi krasno da se to i dogodi, da dobro igram, a najvažnije je da moja reprezentacija napravi veliki rezultat na Euru.

image

Dani Olmo

Pedro Paulo Diaz/imago Sportfotodienst/profimedia

Pričali smo o toj utakmici s Brazilom, protiv kojeg je isporučio predstavu za Oscara.

- Dobro je bilo, baš je utakmica bila spektakularna. Mislim da smo mogli pobijediti. Baš sam zadovoljan što sam zabio taj gol, dobro se osjećam, dobro igram, samo da tako nastavim do Europskog prvenstva.

Kaže nam da se nada da će Španjolska biti još bolja na Europskom prvenstvu nego ona koju smo vidjeli protiv Brazila.

- Imam jako dobar osjećaj pred Euro. U redu, izgubili smo sada protiv Kolumbije i igrali neodlučeno s Brazilom. Međutim, igra je bila dobra, a imat ćemo još vremena da se pripremimo prije starta Eura. Stvarno imamo jaku reprezentaciju. Momčadska i individualna kvaliteta je vrhunska, tako da se nadam da ćemo na prvenstvu biti pravi, spremni za velika djela.

Uvijek neizvjesno

Vatreni su na Euru u skupini B sa Španjolskom, Italijom i Albanijom, a prvu utakmicu igramo baš s Furijom 15. lipnja u Berlinu.

- Najbolji mogući početak, zar ne? U 1. kolu odmah igraju dvije ponajbolje europske reprezentacije. Nama je baš drago što odmah na startu igramo protiv Hrvatske, da odmah vidimo gdje smo. Uostalom, to je moglo biti i finale Europskog prvenstva. I tko kaže da neće biti? Bilo bi sjajno da s Hrvatskom igramo prvu i posljednju utakmicu na prvenstvu. Te, naravno, da mi osvojimo naslov!

Kako vidi hrvatsku reprezentaciju? Neki stručnjaci kažu da su Vatreni već pomalo zašli u godine. Hrvatska će biti jedna od najstarijih reprezentacija na turniru, bi li to mogao biti uteg Dalićeve vrste?

- Nema to nikakve veze. Sjetim se finala Lige nacija protiv Hrvatske. Svi su predviđali da ćemo mi pobijediti, da smo favoriti. Ali završilo je 0:0 nakon produžetka. Dobili smo tek na jedanaesterce. Vaša reprezentacija ima ogromno iskustvo. Posebno se to pokazuje na velikim natjecanjima, na dva posljednja svjetska prvenstva bili ste drugi i treći, bolji ste bili od nas. Na prošlom Euru smo mi pobijedili u produžetku s 5:3 u osmini finala. Utakmice Španjolske i Hrvatske uvijek garantiraju neizvjesnost.

Neka Talijani budu treći

Tko će ovoga puta u osminu finala iz naše skupine?

- U osminu finala će prva dva iz svake skupine, te četiri od šest trećeplasiranih, tako da su šanse za prolazak skupine velike i za trećeplasiranu momčad. Držim da će u našoj skupini prva dva mjesta zauzeti Španjolska i Hrvatska. Talijani su, naravno, također moćni, uostalom, oni brane naslov prvaka Europe. Mogu oni biti treći, ali nikako ne treba podcijeniti Albaniju, koja je bila iznenađenje u kvalifikacijama. Uglavnom, naš, španjolski cilj je biti prvi u skupini. A stvarno imam san da se poklopi tako da na kraju, u finalu, zaigraju Španjolska i Hrvatska. Kao u Ligi nacija.

Što španjolska javnost očekuje od reprezentacije na Euru?

- Zapravo, o tome se još previše ne priča, ne piše. Tek se zahuktava priča. Sada se uglavnom u medijima i javnosti raspravljalo o naše dvije posljednje utakmice, s Kolumbijom i Brazilom. Ali vjerojatno se očekuje da osvojimo naslov prvaka Europe. S tim da ja živim u Njemačkoj, tako da zapravo i ne čitam previše španjolske medije.

image

Dani Olmo

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Tko je favorit za osvajanje Europskog prvenstva?

- Uvijek kad se priča o favoritima onda se prvo spominju Francuska, Španjolska... Međutim, domaćin Njemačka će biti iznimno jaka, sigurno spada u favorite. To su pokazale i ove dvije posljednje utakmice kad su pobijedili Francusku i Nizozemsku. Takvi turniri kao što je Europsko prvenstvo su zapravo kratka natjecanja na kojima moraš biti u najboljoj formi u pravom trenutku, tako da se u takvom sustavu natjecanja svašta može dogoditi. Eto, ja držim da će Španjolska biti u najboljoj formi i da mi možemo osvojiti. Mi uvijek možemo uzeti bilo koji naslov. Međutim, to što nas se svrstava u favorite ne treba značiti ništa, to se mora pokazati na utakmicama. Kada krene nokaut faza, dovoljan je samo jedan nešto lošiji dan, neki peh, nedostatak sreće i nema te više u natjecanju.

Jedni od favorita

Onda se kod te teme vratio na Hrvatsku.

- Po meni je i Hrvatska jedan od favorita. Ne govorim to iz kurtoazije, vidjet ćete. Ima Hrvatska igrača koji će biti sve bolji i bolji, postati još veće klase nego što su sad. Na Europskom prvenstvu mogu zablistati. Evo, tu prije svih mislim na Lovru Majera i Luku Ivanušeca, a o Jošku Gvardiolu je besmisleno pričati, sjajan je igrač. Vidim da se u vašu reprezentaciju vratio Pjaca. Nisam mogao gledati Hrvatsku na turniru u Egiptu, ali čitao sam da je Pjaca igrao dobro. On je pravi igrač, a jako sam sretan što je Majer bio najbolji igrač utakmice s Egiptom, volim njegov nogomet. Ma, Hrvatska ima jako dobru reprezentaciju. Osim ovih koje sam nabrojao, tu su Livaković, Petković, još jedan mladi igrač Josip Šutalo. A što kazati o Modriću, Kovačiću, Brozoviću? Kad startaju velika natjecanja, Hrvatska postaje najjača, najopasnija i najubojitija. To je posebna snaga Hrvatske, najbolji ste kad je najpotrebnije, dokaz su velika ostvarenja na svjetskim prvenstvima.

Olmo igra u RB Leipzigu, trenutačno petoplasiranoj momčadi Bundeslige. Njegove izvrsne igre za klub i španjolsku reprezentaciju pobudile su interes mnogih velikih klubova diljem Europe. Njegov menadžer Andy Bara imat će sigurno puno posla, moći će birati gdje će igrač koji je kao mlad došao u Dinamo i napravio veliku karijeru nastaviti pokazivati svoje nogometno umijeće. Englezi pišu da će Chelsea na ljeto krenuti u novu, tko zna koju po redu rekonstrukciju momčadi, u sklopu koje je jedna od glavnih meta baš Olmo. Olmo ima ugovor s RB Leipzigom do 30. lipnja 2027. i u tom ugovoru postoji klauzula prema kojoj ga bilo koji klub može dovesti ako plati 60 milijuna eura.

Konačno, zaista je vrijeme da taj bogodani igrač ode u veći klub od Leipziga, na napravi još jedan iskorak u karijeri. Ima 25 godina, sada je idealno vrijeme. Kad ga o tome pitamo, Olmo će kazati:

- Meni je fokus na Leipzigu i Bundesligi. Nema nas više u Ligi prvaka i Kupu, bitno je kako ćemo odigrati do kraja sezone.

Pitamo ga koliko je igrački napredovao otkad je otišao iz Dinama?

- Mislim da sam jako puno napredovao. Ali isto tako sam jako puno napredovao kad sam iz Barcelone došao u Dinamo. To se uvijek mora znati. Naravno, kad sam došao u Bundesligu, bilo je logično očekivati daljnji napredak. Tu sam stekao dodatno iskustvo, ne samo nogometno. Igranje u takvoj ligi donese ti i novo životno iskustvo, promijeniš neka razmišljanja, rekao bih da sam se promijenio ‘u glavi’. Jasno, tjelesni napredak je bio ogroman, zbog ritma igre, stalnih utakmica s velikim klubovima. Ipak je to liga Petice.

U osnovi kao u Dinamu

Na tu temu dodaje...

- Ali u osnovi sam isti igrač kakav sam bio u Dinamu. Radim praktički iste stvari, ulazim između linija, driblam, forsiram pas igru, pucam po golu. Sve je to isto kao kad sam bio u plavom dresu, samo što je to ovdje, s obzirom na kvalitetu igre, na višoj razini.

Hoće li Bayer Leverkusen osvojiti Bundesligu?

- Bayer igra jako dobro, ne mogu izgubiti utakmicu. Xabi Alonso je jako dobar trener. Puno se priča o njemu, o tome hoće li ostati i Bayeru ili će otići, iako se čini da će ipak ostati.

Vjerujem da ću i na Euru nositi taj broj

Pričali smo i tome kako je dobio ‘desetku‘ Furije.

- Nadam se da ću ‘desetku‘ nositi i na Europskom prvenstvu.

A zašto je ne bi nosio?

- Vidite, ja na svojoj poziciji imam najviše utakmica u španjolskoj reprezentaciji, odigrao sam ih 33. Kao igrač s najviše utakmica dobio sam dres s brojem 10. Tako je to kod nas. Ali taj broj je prije nosio Marco Asensio. Ako će on biti pozvan na Euro, onda će on imati više utakmica od mene, pa se može dogoditi da on odjene taj dres. Međutim, vjerujem da ću ostati s tom ‘desetkom‘.

Luka Modrić će uvijek napraviti razliku na terenu

Glavni igrač Hrvatske Luka Modrić približava se četrdesetoj. Hoće li moći biti nositelj igre Vatrenih, hoće li moći izdržati toliki broj utakmica ako Hrvatska dogura daleko?

- Modrić je klasa, na njega se uvijek mora računati. Luka će dati na svakoj utakmici sto posto, sve od sebe, baš uvijek će napraviti razliku na terenu. Bez obzira na to igra li više ili manje, kao što je trenutačno u Realu. Modrić je bio najbolji igrač svijeta i sad je među najboljima na svijetu, pustite njegove godine. Svi znaju što on može napraviti. Jako je bitan za Real i hrvatsku reprezentaciju. (do)

Olmova karijera

DINAMO ZAGREB

124 utakmice

34 gola

28 asistencija

5 naslova prvaka

3 Kupa

1 Superkup

RB LEIPZIG

142 utakmice

28 golova

33 asistencije

2 Kupa

1 Superkup

ŠPANJOLSKA

33 utakmice

8 golova

7 asistencija

1 Liga nacija

Linker
31. ožujak 2024 13:31