NIGEL KEENE/AFP/PROFIMEDIA Nigel Keene/Afp/Profimedia
DOMINIK LIVAKOVIĆ ZA SN

‘Rastanak s Dinamom bio je jako težak, a o novom transferu pisale su se neistine. Trofej Modrih? To ti je tak!‘

Jedinica Hrvatske govorila je o Euru, protekloj sezoni u Turskoj, ali i opuštenim temama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. svibanj 2024. 06:38

Dominik Livaković u nedjelju je okončao prvu sezonu u turskom Fenerbahčeu. Svladali su Istanbulspor 6:0, ali to im je bilo dovoljno samo za drugo mjesto u prvenstvu. Cilj da vrate titulu nakon deset godina nisu ispunili. Već u utorak priključio se Vatrenima u Rijeci, na pripremama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Pred njim je još jedno veliko natjecanje, u nacrtima izbornika Zlatka Dalića on je neupitna jedinica. O klupskim, reprezentativnim te još nekim temama govorio je u intervjuu za SN.

Neugodno iskustvo

Proveo je prvih godinu dana u inozemstvu. Kakvi su dojmovi, što je to novoga donijelo u njegovom životu, pitali smo ga.

- Posljednjih godinu dana bilo je dosta izazovno za mene. Odlazak iz Dinama, taj rastanak, bio mi je jako težak, s obzirom na toliko predivnih godina koje sam proveo u klubu. Dolazak u Fenerbahče je bila velika prekretnica u mojem životu. Svi znamo koliko je teška prva godina u novoj sredini, ali sretan sam kako su me svi prihvatili. Sezonu bih ocijenio vrlo dobrom, plasirali smo se na Euro, u Feneru smo postigli rekordan broj bodova, a osobno sam jako ponosan što sam bio sedmi u izboru Ballon d’Ora za najboljeg vratara, to je nešto što mi ostaje za cijeli život.

image

Dominik Livaković u dresu Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

Čega se sad najradije sjećate u toj prvoj sezoni u Istanbulu i Fenerbahčeu, a ima li nešto za što biste voljeli da ne postoji?

- Najradije se sjećam pobjede u derbiju, podrške navijača i atmosfere na utakmicama. Navijači Fenerbahčea su nevjerojatni, kao i navijači Dinama.

Nakon incidenata u Trabzonu pisalo se da ste uznemireni i da ste kazali kako želite napustiti Tursku. Kako je to točno bilo?

- Nitko ne želi biti u centru takvih negativnih događaja. Incident je bio vrlo neugodno iskustvo za sve nas, ali nismo dopustili da to utječe na našu na igru i nastavili smo dalje. Dosta toga se pisalo kad je bio moj transfer u pitanju, a dosta toga i nije bilo istina ili su bile neprovjerene informacije. Tako i nakon te utakmice u Trabzonu.

Jeste li odlučili što dalje, ostajete u Fenerbahčeu ili ste otvoreni i za druge opcije?

- Trenutačno sam fokusiran samo na Fenerbahče i želim dati sve od sebe za klub, kao i za reprezentaciju na Euru.

Ugovor u Turskoj vas veže sve do 2028. godine. No, postoji li neka liga u kojoj biste najviše voljeli igrati? Po kojem kriteriju to gledate?

- Borba za naslov je nešto što me najviše privlači, kao i većinu nogometaša. To su izazovi koje volim, to mi je jako bitno kad gledam na svoj nastavak karijere.

Važno je ostati pozitivan

Kako ste reagirali na dosta oštre kritike turskih novinara nakon nekih utakmica?

- Konstruktivne kritike su sastavni dio sporta i uvijek ih prihvaćam kao priliku za poboljšanje. Fenerbahče je velik klub koji se dosta prati i svaku utakmicu moraš biti na savršenoj razini. Ako si malo ispod toga, slijede kritike. Važno je ostati pozitivan i ne fokusirati se na neobjektivne kritike.

Koliko vam znači dolazak tijekom sezone trenera Sandra Žufića s kojim ste radili u Dinamu?

- Njegov dolazak mi je jako puno značio, u smislu treninga i pripreme za utakmicu. Ima sjajan prijateljski pristup prema golmanima te na taj način izvlači maksimalno iz nas.

image

Dominik Livaković

TOM DUBRAVEC Cropix

Vidjeli smo u emisiji Roberta Knjaza da ste upoznali Semiha Sentürka, strijelca gola za Tursku protiv Hrvatske u Beču 2008. godine. Zabio je u 122. minuti za 1:1, nakon što smo poveli pogotkom Ivana Klasnića u 119. minuti. Kako je izgledao vaš razgovor i što ste pričali o toj utakmici?

- Prisjetili smo te utakmice, svaki iz svoje perspektive. Rekao sam mu koliko me pogodio poraz Hrvatske, da sam bio na tribini i da mi je bilo loše zbog njega - prisjetio se Livaković koji je otkrio kako je povraćao cijelu noć.

Tada je bio klinac, imao je 13 godina, a ta utakmica ostala je i dalje najgora u sjećanju hrvatskih navijača svih vremena. Čak i gora od one s Portugalom u Lensu 2016. godine. Euro Hrvatskoj nije bio sretan, može li se to promijeniti u Njemačkoj? Što očekuje od hrvatske reprezentacije na Euru? Jesu li navijačka maštanja o novom finalu pa i trofeju nerealna ili smatra da imaju pravo sanjariti?

- Kao što nas je izbornik učio, važno je da idemo korak po korak i dajemo sve od sebe na svakoj utakmici, kao i na dosadašnjim natjecanjima. Najbitnija je prva utakmica i naravno proći skupinu, a onda je sve moguće - diplomatski je odgovorio.

image

Dominik Livaković

MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp

Dosta igrača Fenerbahčea bit će na Euru. Tko će najdalje dogurati?

- Teško je to reći. Ima dosta dobrih reprezentacija u Njemačkoj i teško je reći tko će doći najdalje. Želim im svima puno sreće!

Koliko su utakmice na velikim natjecanjima različite od “običnih”? Možete li opisati što je vama kao sudioniku drugačije na Svjetskom prvenstvu i Euru nego recimo kad se igraju kvalifikacije?

- Utakmice na velikim natjecanjima su takve da je svaki detalj bitan. Pritisak je veći jer znamo da je ulog veći i praktički moraš svaku utakmicu biti odličan. Ali naravno, i u kvalifikacijama je isto jer voliš svoju zemlju i želiš ju predstaviti na najbolji mogući način te odvesti na veliko natjecanje.

Tijesno sa Španjolcima

Koja vam je prva asocijacija na svakog od protivnika u skupini - Španjolsku, Albaniju, Tursku?

- Španjolska - tiki taka, Albanija - borbenost, Italija - strast. Uvjeren sam kako i oni imaju visoko mišljenje o nama.

Španjolska je prvi suparnik. Dobila nas je u finalu Lige nacija na jedanaesterce te ranije na Euru u produžetku. Znači li to da nam ne leži ili samo da je imala više sreće?

- Kad gledamo zadnje tri utakmice protiv njih, sve su bile dosta tijesne, nažalost dva puta je otišlo na njihovu stranu i to kad je bilo jako bitno, za četvrtfinale Eura i trofej u Ligi nacija. U toj finalnoj utakmici u Rotterdamu bilo smo nekako bolji, ali nismo imali sreće. Međutim, svakako je Španjolska jako kvalitetna reprezentacija i jako težak protivnik.

Koliko vam je značila podrška izbornika i svih u reprezentaciji nakon listopadskih utakmica u kojima je Hrvatska poražena od Turske i Walesa u kvalifikacijama, a pod povećalom su bili golovi koje ste primili?

- Međusobna podrška uvijek pomaže. Uz podršku je lakše ostvariti zajedničke ciljeve, a to smo pokazali nakon te dvije utakmice kad smo s puno samopouzdanja izborili Europsko prvenstvo.

image

Dominik Livaković

TOM DUBRAVEC Cropix

U Njemačkoj će biti puno hrvatskih navijača. I prije, i sada tek što je počelo okupljanje nacionalne vrste, o tome se puno govori. Koliko vama to znači i jeste li vi imali navalu za ulaznice? Idu li vaši prijatelji, obitelj, rodbina...?

- Podrška navijača nam je jako važna, pogotovo onakva kakvu smo doživjeli na Final Fouru Lige nacija. To nam daje dodatnu energiju. Dakako i moje itekako zanima Euro, prijatelji i obitelj planiraju doći na utakmice.

Dinamo je ponovno prvak, proslavio je to na Trgu bana Jelačića na velikoj fešti. Kako ste vidjeli sezonu Modrih, a posebno kako ste vidjeli nasljednika Ivana Nevistića?

- Dinamo je imao na kraju odličnu sezonu. Pokazali su šampionski gard kad je bilo teško. Cijelo vrijeme ga pratim, Dinamo ima posebno mjesto u mojem srcu. Proveo sam veliku većinu mladosti tamo i ostao sam jako povezan s ljudima. To ti je tak! - referirao se na stihove repera Ruđera Brkića, umjetnički Djerka Ulice, “To ti tak ide i to ti je tak, bum bum, klik klak, Dinamo prvak”, što je bio i jedan od hitova na proslavi na Trgu.

Nevistić je od kritiziranog postao hvaljen. Jedan od junaka titule.

- Neva je odličan golman, što je posebno pokazao u drugoj polusezoni kad je bio jedan od najvažnijih igrača za naslov, a znam koliko je teško kada moraš imati jednu dobru obranu. Što se često događa u Dinamu.

image

Dominik Livaković

GORAN MEHKEK Cropix

Nedavno je Dinamo pokrenuo kampanju za povratak Luke Modrića, kako gledate na to? Luka će ostati još jednu sezonu u Realu, ali tko zna, možda nakon toga..

- Pa tko ne bi volio vidjeti jednog od najboljeg igrača u povijesti nogometa ponovo u Dinamovom dresu? Ovih dana vidimo naslove o njegovom ostanku u Realu i svi moramo poštovati njegovu odluku.

Tko će osvojiti Ligu prvaka Real Madrid ili Borussia Dortmund. Čiji nogomet općenito najviše volite?

- Vjerujem kako će Real osvojiti Ligu prvaka, pogotovo radi Luke. Odmalena volim gledati Real Madrid i kao dijete sam navijao za njega.

Neuer drži nevjerojatnu konstantu

S današnjim znanjem, kad biste opet birali, biste li ponovno postali golman ili možda igrač?

- Ako sam drugi dan, nakon što sam se upisao na nogomet, postao golman, ne bi ni sada bilo velike dileme. Isto kao što je lijepo napadaču zabiti gol, tako je meni lijepo obraniti gol.

Tko su po vama trenutačno najbolji svjetski vratari?

- Ima puno kvalitetnih vratara, a Manuel Neuer drži nevjerojatnu konstantu. Izdvojio bih još Courtoisa, Edersona i Ter Stegena.

Protiv Olympiacosa u Konferencijskoj ligi obranili ste dva jedanaesterca. Još ranije u Kataru penali su vas proslavili, postoji li tajna za obranu udaraca s bijele točke?

- Za mene je važno ostati smiren, analizirati protivnike, a ponekad je potrebno i malo sreće. Međutim, ako je penal savršeno izveden, onda ga je teško obraniti - objašnjava Livaković. (da)

Život je puno ljepši od rođenja Joakima

Za vrijeme igranja u Turskoj dobili ste sina Joakima. Kako je to utjecalo na vas, što vam je promijenio u životu?

- Rođenje Joakima je najsretniji trenutak u životu moje žene i mene. Utjecalo je odlično, svaki dan ga jedva čekam vidjeti i buditi se pored njega. Život je puno ljepši od kad je on tu i kad smo svi skupa.

Ima li nešto u Istanbulu što biste voljeli preseliti u Zadar ili Zagreb?

- Svaki od ta tri grada ima nešto posebno i svaki od njih je lijep na svoj način.

Imate li neki savjet za mlade dečke koji žele postati vrhunski golmani. Što je najvažnije, čega se moraju držati?

- Jedini savjet za djecu je da igraju nogomet i uživaju u njemu, a što se tiče golmana, jama s pijeskom je moj savjet. Ja sam to radio kod nažalost pokojnih trenera Jakova Pinčića i Dede Nježića. (da)

Dosta se karta i igra PlayStation

Tko su vam najbolji prijatelji u reprezentaciji?

- Sa svima u reprezentaciji sam u sjajnom odnosu, a mogao bih istaknuti Vidu, Petka i Luku jer ih dugo poznajem.

Tko od reprezentativaca najviše općenito prati nogomet i smislu da zna najviše podataka iz sadašnjosti i prošlosti nogometa?

- Stvarno nas dosta zna dosta podataka iz sadašnjosti i prošlosti nogometa, a izdvojio bih Luku, Perišića, Kramarića i Sosu.

Ljudi se često pitaju s čime ubijate vrijeme dok ste u hotelu reprezentacije na velikom natjecanju. Koje su vaše zanimacije?

- Atmosfera je sjajna, dosta se karta. Osim toga igra se PlayStation i družimo kod fizioterapeuta - kaže Livaković. (da)

Linker
29. svibanj 2024 10:03