JOHN MACDOUGALL Afp
OPROŠTAJ BRANITELJA NASLOVA

VIDEO: Nemoćni Talijani nokautirani u Berlinu, Švicarci prvi četvrtfinalisti Eura

Pogodak Freulera i ‘projektil‘ Vargasa uništili su Azzurre
Piše: Slaven Kižlin/SNObjavljeno: 29. lipanj 2024. 19:52

ŠVICARSKA - ITALIJA 2:0 (Freuler 37., Vargas 46.)

ŠVICARSKA: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Rieder (od 71. Stergiou), Freuler⚽, Xhaka🟨, Aebischer - Vargas⚽ (od 71. Zuber), Embolo (od 77. Duah), Ndoye (od 77. Sierro)

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini🟨, Bastoni, Darmian (od 75. Cambiaso) - Barella 🟨 (od 64. Retegui), Cristante (od 75. Pellegrini), Fagioli (od 86. Frattesi) - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy🟨 (od 46. Zaccagni)

Pogotke pogledajte ovdje.


U prvoj utakmici osmine finala Švicarska je u Berlinu nadigrala Italiju i tako se plasirala u četvrtfinale. Švicarska nije puno mijenjala, umjesto požutjelog Widmera na mjestu desnog bočnog zaigrao je Ndoye, a umjesto njega na lijevo krilo ušao je Vargas. Spalletti je u odnosu na dvoboj s Hrvatskom promijenio čak šestoricu igrača, dok je Calafiori izostao zbog dva žuta, ostale promjene bile su jasan znak nezadovoljstva talijanskog izbornika onime što su njegovi igrači pokazali u dramatičnom ogledu protiv Vatrenih.

Tako su prve minute na ovom Euru dobili Mancini i El Shaarawy, dok su Cristante, Fagioli, Chiesa i Scamacca ušli umjesto Jorginha, Raspadorija, Pellegrinija i Reteguija.

image

Slavlje Švicaraca

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Početak utakmice protekao je u opreznoj igri, s inicijativom Švicaraca, koji su imali više loptu u nogama, međutim, na početku je obrana Italije uspješno otklanjala njihove napade. Već u 9. minuti problemi za Talijane, Barella je tražio pomoć liječnika, Spalletti je na zagrijavanje poslao Pellegrinija, na kraju je veznjak Intera nastavio s igrom, ali bilo je vidljivo da ima problema. Na prvo veliko uzbuđenje čekali smo do 24. minute, Aebischer je pronašao Embola koji je izašao sam na Donnarummu, vratar Italije čudesno je obranio pokušaj napadača Monaca. Dvije minute kasnije jedini pokušaj Italije, Chiesin udarac odbio je Akanji u korner.

Bolju igru Švicarci su naplatili pogotkom u 37. minuti. Ndoye je odigrao za Vargasa koji je ostao na lijevom krilu, on je malo pričekao, Freuler je utrčao u prazan prostor, primio je loptu desnom nogom i onda s lijevom s osam metara zabio u bliži kut nemoćnog Donnarumme.

U sudačkoj nadoknadi Švicarci su imali još jednu prigodu, Rieder je lukavo izveo slobodan udarac iskosa s desne strane, vratar Italije je uspio odbiti loptu u vratnicu od koje je otišla u korner.

image

Donnarumma nije mogao sve spasiti

RONNY HARTMANN Afp

U poluvremenu je Spalletti napravio jednu promjenu, nevidljivog El Shaarawyja zamijenio krvnik Hrvatske Zaccagni, no Švicarci su odmah u prvom napadu došli do drugog pogotka. Na lijevoj strani kombinirali su Aebischer, Xhaka i Vargas, potonji je ušao korak u šesnaesterac, te sjajno odmjerenim udarcem pogodio suprotne rašlje Donnarumme koji nije mogao spriječiti pogodak Augsburgova ofenzivca.

Totalno bezopasni Talijani umalo su došli do poklon pogotka u 50. minuti, Fagioli je nabacio loptu s poludistance, a Schär je glavom prevario Sommera, ali srećom po Švicarce lopta je pogodila vratnicu. Ni nakon toga branitelj naslova nije uspijevao stvoriti neku prigodu pred Sommerom, Švicarci su stali u blok i zatvorili prilaze prema svome vrataru. U 73. minuti Talijani su prvi puta uputili udarac u okvir gola, no Reteguijev pokušaj s 18 metara bio je preslab za Sommera.

image

Šokirani Talijani

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

U 74. minuti imala je Italija veliku prigodu, Cristante je uputio loptu iza leđa obrane, Zaccagni ju je produžio do Scamacce koji iz blizine pogađa vratnicu. Pitanje je bi li eventualni pogodak bio priznat, jer je situacija mirisala na zaleđe. Do kraja više nije bilo uzbuđenja, Švicarska je zasluženo prošla dalje.

Švicarska prolazi u četvrtinu finala Europskog prvenstva! Tamo će igrati protiv boljeg iz ogleda Engleske i Slovačke.

image

Ruben Vargas

RONNY HARTMANN Afp

KRAJ UTAKMICE


Prva ulaznica za najboljih osam Eura apsolutno zasluženo ide u ruke Švicarske! Ako se racionalno pristupi analizi susreta, može se doći do zaključka da iznenađenja zapravo nema. Italija je odigrala onako kako je igrala i cijelo prvenstvo - jalovo, bezidejno i usporeno - i zasluženo ispala sa smotre Starog kontinenta. Nakon današnje predstave Azzurra posrtaj Vatrenih protiv Italije samo još više boli...


90+1. Pokušaj Chiese, ako ga se može nazvati pokušajem, nije završio ni u gol autu, već ubacivanjem sa strane. Udarac koji opisuje današnju izvedbu Talijana...

90. 🕖

Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade u Berlinu.

86.

Spalletti vuče 'očajničke' poteze, u igru je sada umjesto Fagiolija ubacio Frattesija. Italija će do kraja igrati bez pravog zadnjeg veznog.

85. Jalovi pokušaji Azzurra, Pellegrini je sada opucao iz daljine, ali vjerojatno ni oni najoptimističniji Talijani nisu vjerovali da će ta lopta završiti u mreži.

83.

Nova velika šansa za Švicarce! Xhaka je precizno progirao Zubera koji je imao priliku staviti točku na i, ali je pucao malo pokraj desne vratnice.

Svjestan je Spalletti, čini se da Italija kućiletti...

image
FABRICE COFFRINI Afp

79. Pokušaj Švicaraca nakon dugo vremena, Freuler je dočekao loptu iz kornera i s ruba šesnaesterca zviznuo 'bombu' koja pak neće ući u konkurenciju za 'najbolje trenutke susreta'.

76. Okuražili su se sada Talijani i napokon uputili nekoliko udaraca, zadnji je pokušao Scamacca, ali njegov udarac iz voleja završio je visoko iznad vrata.

74.

Velika prilika za Azzurre, ispala je švicarska obrana, a kombinacija dvojca Zaccagni - Scamacca završila je udarcem potonjeg koji je odsjeo na vratnici.

73. Mlaku predstavu Talijana najbolje opisuje činjenica da su tek sada došli do prvog udarcau okvir gola, Retegui se okuražio i iz okreta pokušao matirati Sommera, završilo je pak u rukama švicarskog vratara.

Švicarski navijači dobro se zabavljaju. Val s tribine, čini se, nosi reprezentativce u četvrtinu finala!

image
RONNY HARTMANN Afp

68. Ušla je utakmica sada u neke mirnije vode, odnosno one u kojima Italija drži loptu u svojim nogama. Beskrajnim neprogresivnim dodavanjima Azzurri odaju dojam da do sutra ne bi poslali loptu u protivničku mrežu...

Ulaskom napadača Reteguija umjesto veznjaka Barelle, potpuno je jasno da Italija kreće u totalnu ofenzivu. U ogledu s Hrvatskom pokazali su da je ta ofenziva uglavnom bezidejna i usporena, sve dok u završnici nije došao trenutak inspiracije Calafiorija i Zaccagnija. Sada će im trebati i malo više od toga... Talijani su na pragu povratka kući.

image

Nicolo Barella (sredina)

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

64.

Iz igre je kod Talijana izašao danas poljuljani Nicolo Barella, a ušao Mateo Retegui.

63. Nakon dugo vremena posjed su preuzeli Talijani i dugo pokušavali pronaći rupu u švicarskoj obrani, ali završilo je neuspješnim pokušajem progiravanja, za koje su izabranici Luciana Spallettija prvi put na susretu zaradili zvižduke s tribina.

Ruben Vargas dosad je zabio sedam pogodaka za Švicarsku, a ovo mu je prvi na Euru. Nastupao je i prije tri godine, ali ostao "suh" u četiri odigrane utakmice.

image

Ruben Vargas

RONNY HARTMANN Afp

59. Ponovno Talijani neozbiljno pristupaju u obrani, sada je Ndoye imao sve vrijeme i prostor svijeta za uputiti udarac, koji je u konačnici, srećom za Azzurre, završio daleko od gola.

57. 🟨

Treći žuti karton u talijanskim redovima, opomenu je sada zaradio Mancini.

52.

Kakav poklon su sada zamalo dobili Talijani, iz ničega su skoro došli do smanjenja zaostatka! Schär je na jedan naizgled neopasan centaršut imao namjeru loptu glavom vratiti do Sommera, došlo je do nesporazuma, a lopta je odsjela na vratnici.

50. Ne zadovoljavaju se Švicarci sa samo dva pogotka prednosti, nastavčja se apsoultna okupacija talijasnkog šesnaesterca. Sada se u obećavajućoj prilici našao Embolo, međutim njegov pokušaj razigravanja u posljednji trenutak čisti talijanska obrana.

46. ⚽GOOOOL!

Švicarska vodi 2:0, strijelac je Ruben Vargas. Kakvo otvaranje iz snova za Švicarce, Vargasa Talijani kao da nisu ozbiljno shvatili, a on je fenomenalnim, odmjerenim udarcem s lijeve strane šesnaesterca pogodio neobranjivo u rašlje.

image

Slavlje Švicarske

AXEL HEIMKEN Afp

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

📣 Glas naroda:

"Sad se tek vidi kolko smo loši bili kad ovakvu jadnu Italiju nismo mogli dobiti." (Stjepan Trupeljak)

"Prije početka Europskog sam objavio da Italija nikad u povijesti nije slabija nego sad." (Josip Čuga Grganić)

"Talijanima bi zakonom trebalo zabranit igrat nogomet.Sporo, dosadno, teatralno gestikuliranje, prljavo..." (Zlatko Vrebac)

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Italija je nastavila s neuvjerljivim predstavama, a Švicarci s dominantnim izvedbama na ovogodišnjem Euru. Azzurri mogu biti sretni što na predah idu samo s jednim pogotkom zaostatka, promašaje Emboloa i Riedera uspjeli su preživjeti, ali pogodak Freulera u 39. minuti bio je neminovan. Prvi dio su pak obilježili brojni prekršaji i ozljede, doktori su radili prekovremeno, a jednom takvom prilikom nastradao je jedan od ključnih talijanskih igrača, Nicolo Barella. Možda se i u tome krije lošija izvedba Azzurra...

image

Švicarska - Italija

FABRICE COFFRINI Afp

45+1.

Velika prilika za Švicarce! Rieder je iznenadio Donnaarummu i iz slobodnog udarca pucao u prvi kut. Talijanski vratar na jedvite je jade to obranio i uz pomoć vratnice spasio svoju momčad.

45. 🕖

Igrat će se tri minute sudačke nadoknade u Berlinu.

45. 🟨

Novi požutjeli u redovima Azzurra, opomenu je zbog starta na Schäru zaradio El Shaarawy-

41. Novi šok za Talijane, Di Lorenzu je neugodno proklizala noga, upitno je hoće li desni bek moći nastaviti igru...

37. ⚽GOOOOL!

Švicarska vodi 1:0, zabio je Freuler. Sjajan je centaršut uputio Vargas, Freuler znalački primio i nezgrapnim volejem uspio matirati do sada izvrsnog Donnarummu.

image

Pogodak Freulera

JOHN MACDOUGALL Afp

35. 🟨

Prvi žuti karton na susretu zaradio je Barella, zbog opasnog starta na Riederu.

35. Švicarci nastavljaju plesti mrežu oko talijanskog šesnaesterca, ali za sada ne pronalaze način kako probiti gusti defenzivni blok Azzurra.

32. Rodriguez je dalekometnim projektilom pokušao iznenaditi Donnarummu, završilo je to ipak poprilično iznad gola.

image

Gianluigi Donnarumma

AXEL HEIMKEN Afp

28. Otvara se utakmica u Berlinu, Ndoye je sada u dva navrata prijetio s desne strane, a Talijani to čiste u zadnji trenutak.

26. Italija odgovara jednakom mjerom na drugoj strani, Chiesa je probio švicarsku obranu i uputio udarac, Akanji to požrtvovno blokira ispred svog gola.

24.

Stopostotna prilika za Švicarsku!

Embolo je izbio sam ispred Donnarumme, a fantastičnom se intervencijom istaknuo talijanski vratar. Azzurri kao da nisu ozbiljno shvatili ovaj pokušaj Švicaraca, prosvjedovali su da se radi o zaleđu, međutim ponovna snimka otkrila je da je jedan od talijanskih braniča zakasnio i ostavio Emboloa u dozvoljenoj poziciji.

21. Sada je i Xhaka tražio liječnike za pomoć, doktori su u poštenoj akciji u prvih 20-ak minuta... Nakon Barelle, očito i Xhaka ima problema. Uzeo je nekakvu tabletu i nastavio dalje.

image

Nicolo Barella

AXEL HEIMKEN Afp

19. Lukav pokušaj Italije, Barella je ranije izveo slobodni udarac i iznenadio Švicarce, međutim Di Lorenzo je loše reagirao i propustio snažno zahvatiti loptu. Ipak, i da je do pogotka došlo, isti bi bio poništen s obzirom da je naknadno dosuđeno zaleđe.

image

Šansa Di Lorenza

FABRICE COFFRINI Afp

16. Prvi puta je ozbiljnije na protivničku polovicu izašla Italija, Cristante je uputio prizemni centaršut, a Rodriguez u posljednji trenutak to očistio.

13. Festival prekršaja na startu susreta u Berlinu, Di Lorenzo je sada opasno ušao u Vargasa, kojemu se zbog istog pruža pomoć.

12. Barella se nakon kraće pauze vratio na teren, a za to se vrijeme nastavila okupacija talijanskog gola. Jedna od najvećih zvijezda Italije i dalje povremeno masira bedro, čini se da je situacija od maločas ostavila posljedice, što će probuditi strah u redovima Talijana... Barella je neizostavni veznjak, jedan od ključnih kotačića Spallettijeve postavke, njegov prerani završetak utakmice definitivno bi loše utjecao na Talijane...

Autentična gestikulacija Carla Ancelottija viđena je i na licu Luciana Spallettija

image
ODD ANDERSEN Afp

9. Problemi za Italiju već na samom početku, za preponu se uhvatio Barella i ostao ležati na travnjaku. Trenutno mu se pruža pomoć, a Spalletti je za to vrijeme poslao nekoliko 'alternativa' na uranjeno zagrijavanje.

6. Ndoye je 'prodao' jednu loptu u vlastitom šesnaestercu, mogla je to biti ozbiljna opasnost po švicarski gol, ali El Shaarawy je loše reagirao i propustio iskoristiti ponuđenu priliku.

4. Švicarska je preuzela posjed na otvaranju susreta i odmah u nekoliko navrata se približila protivničkom golu. Talijanska obrana za sada je oprezna i na nivou.

Dva igrača Italije prvi put gledamo na djelu od prve minute. To su stoper Mancini i dobro nam poznati Stephan El Shaarawy.

image

Stephan El Shaarawy

ALBERTO PIZZOLI Afp

1. Počela je utakmica!

Najavu piše: Robert Matteoni

Objektivno gledano Italija je uz punu dozu sreće i poklapanja raznih faktora ostvarila ulazak u osminu finala Eura 2024. Aktualni branitelj naslova iz 2021. godine ne djeluje tako uvjerljivo da bi s velikim optimizmom gledali prema dvoboju s iznenađujuće dobrom švicarskom reprezentacijom. No, u talijanskim medijima, u izjavama bivših igrača i mnogih trenera, osjeća se val pozitivnog raspoloženja prema reprezentaciji. Kao da je sretna i spretna golčina Zaccagnija podsjetnik na one turnire kada se Italija u skupinama mučila proći u fazu eliminacijskih borbi, a onda se pretvorila u borbenu i efikasniju škvadru...

Poslije 6.564 dana, kako su precizno izračunali novinari, Italija se vraća na Olimpijski stadion u Berlinu. Da podsjetimo, prije 18 godina na tom je mjestu reprezentacija Marcella Lippija osvojila naslov prvaka svijeta, i to protiv Zidaneove Francuske. Azzurri su bili bolji u izvođenju jedanaesteraca, u kojima nije sudjelovao Zidane, kojeg je isprovocirao Beppe Materazzi i Francuz ga je udario glavom (u trbuh!) i dobio crveni karton...

Te godine Talijani su ispraćeni u Njemačku kao otpisana vojska. Calcio se tek suočavao s novim skandalom, Calciopoli, odnosno otkriće da je ondašnji glavni operativac Juventusa, Luciano Moggi ustrojio paralelan mehanizam utjecaja na suce i suparnike. Afera koja će donijeti do povijesne odluke, prvog silaska (izbacivanja) Juventusa u Serie B i kazni za druge klubove odnosno uvođenje komesara Saveza, kao da je mobilizirala reprezentaciju. Ona je na Mundijalu u Njemačkoj, iako tretirana kao autsajder, zapravo pokazala snagu i prkos, te je naposljetku ostvarila četvrtu svjetsku titulu talijanskog nogometa.

Danas je selekcija Azzurra ipak nešto drugo. Manje kvalitete, nedostatak klasa (kao Del Piero, Pirlo, Totti...), ali kako kaže izbornik Luciano Spalletti, ovo je reprezentacija kojoj je forte u kolektivu. Na terenu i izvan njega isti momčadski duh...

Suparnik Azzurrima, kako svi ističu, iznenadio je na europskom turniru u Njemačkoj. Svojim stilom igre, čvrstim defenzivnim blokom, te brzim kontranapadima preko tri vrlo zanimljiva ofenzivca (Rieder, Embolo, Ndoye), Švicarci su demonstrirali što znači pragmatičnost. Imaju među najmanjim brojkama posjeda, dodavanja i dobivenih duela, ali su zato vrlo efikasni u manje šansi koje imaju u odnosu na druge.

Posebno je zanimljivo da je njihov izbornik Murat Yakin bio otpisan na kraju kvalifikacija jer su u Savezu znali da ga glavni igrači (kao Akanji) ne vole. Dok se tamošnja javnost zabavljala prepucavanjima, iza kulisa se vodila diplomatska misija kojom se htjelo ostvariti kompromis. Otići na Euro s nekim novim izbornikom bila bi prevelika dubioza, zato je Yakin ostao, a dobio je “tutora” iz Saveza. Dojam je da formula, barem na ovom turniru jako dobro funkcionira...

Talijani kao Talijani, kad im je najteže uvijek izvuku svoju priču o tradicijama, odnosno svjetskim i europskim naslovima. Tako se hrabre pred Švicarsku, uvjereni da će upravo to, tradicija, biti jasan faktor nužnog podizanja samopouzdanja igrača. Oni su bili gotovo potonuli nakon debakla (više zbog nemoći u igri nego rezultata 0:1) sa Španjolcima, ali onda ih je u posljednji trenutak spasio napadač Lazija Zaccagni. Njegov pogodak u Livakovićevu mrežu par sekundi prije kraja, činilo se izgubljenog dvoboja s Hrvatskom, kao da je revitalizirao grupu i njen duh. Gotovo su svi uvjereni da će se to vrlo jasno vidjeti već protiv Švicarske...

Luciano Spalletti, dosljedan sebi, stišava strasti, ali emitira pozitivan pogled na dvoboj u Berlinu, “poprištu velike pobjede talijanske nogometne povijesti”. Kao da priziva taj osjećaj veličine i kod ovih igrača, jer činjenica da su na “slabijoj” strani “turnirskog kostura” kod njih već potiče i pogled prema (očekivanim) Englezima...

Zasad Spalletti još nije prelomio s kojom će postavom na Švicarsku. Izvjesno je da u momčadi neće biti asistenta za gol protiv Hrvatske, stopera Calafiorija, koji je u tom dvoboju zaradio drugi žuti karton. Najvjerojatnije je da će u obrani s tri braniča (sustav 3-4-2-1) šansu dobiti Mancini. Dvije su opcije pristupa utakmici, a to će i onda odrediti izbore aktera, pogotovo u sredini terena. Dobrom igrom protiv Hrvatske Chiesa je opet pridobio povjerenje Spallettija, i sigurno će biti jedan od dva ofenzivca iza špice. Hoće li Barella biti s njim u paru, ili će ostati na šestici, ovisit će o izbornikovoj taktičkoj strategiji. Odmah napasti visoko Švicarce, ili igrati u srednjem bloku te privući “na čistinu” suparnika te ih kazniti u kontri, to je dvojba koja će onda biti i temelj izbora jedanaestorice.

U njoj vjerojatno neće biti Zaccagnija, bez obzira na ključan potez s Hrvatskom. Spalletti neće u postavu staviti previše igrača koji su fokusirani na ofenzivu, jer je trenutno najvažnije spoznati kako blokirati distribuciju suparnika prema brzonogim napadačima. Što bi moglo značiti da će Spalletti optirati za više provjerene kvalitete u veznom redu...
Kako god Talijani su nakon šokantnog spasa protiv Hrvatske uvjereni da će ta navala adrenalina biti prijelomni trenutak njihovog Eura i mogući početak drugačijeg turnira, natjecateljski kudikamo boljeg nego do sada...

Linker
29. lipanj 2024 21:02