ANGELOS TZORTZINIS Afp
LUDNICA U LEIPZIGU

VIDEO ‘Mister 59‘ odveo Tursku u četvrtfinale, Austrijanci u posljednjoj sekundi zapucali teški zicer

Utakmica između Austrije i Turske završila je rezultatom 1:2
Piše: Goran Čičin-Mašansker, Vito Tomas, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 02. srpanj 2024. 22:55

Austrija - Turska 1:2 (Gregoritsch 67./Demiral 1., 59.)

Leipzig, Red Bull Arena

AUSTRIJA: Pentz - Posch, Danso, Leinhart? (od 65. Wober), Mwene (od 46. Prass) - Seiwald, Sabitzer - Laimer (od 65. Grillitsch), Baumgartner, Schmid?(od 46. Gregoritsch⚽) - Arnautović

TURSKA: Gunok - Muldur, Bardakci, Demiral⚽⚽, Kadioglu - Yuksek?(od 58. Ozcan), Ayhan - Yilmaz, Kokcu?(od 83. Kahveci), Yildiz (od 77. Yokuslu) - Güler (od 77. Akturkoglu)

Pogotke pogledajte OVDJE.


Turska je u dvoboj s Austrijom ušla bez Calhanoglua i Akaydina, dvojice izuzetno bitnih igrača, i stručnjaci joj nisu davali prevelike izglede za prolaz među osam najboljih. Međutim, odgovornost su preuzeli drugi igrači, Turska se predstavila kao prava momčad, a njen heroj bio je Merih Demiral, osporavani stoper koji je s dva gola riješio pitanje pobjednika.

Austrija je na ovom prvenstvu bolje otvarala utakmice, ali u Leipzigu je scenarij bio drugačiji. Turci su krenuli furiozno i stigli do ranog vodstva koje je u velikoj mjeri usmjerilo događanja u prvom poluvremenu. Visok izlazak Turske kao da je iznenadio Austrijance, Vincenzo Montella očito je napravio dobar posao u taktičkoj pripremi utakmice. Dobro je zatvorio najopasnije suparničke pojedince, a rani pogodak donio mu je velik kapital i igračima povećao samopouzdanje.

Stoper Merih Demiral zabio je već u 58. sekundi i tako postigao drugi najbrži pogodak u povijesti Eura. Nakon ubačaja iz kuta kojeg je izveo mladi Güler vratar Pentz je spriječio autogol, no uspio je odbiti loptu samo do Demirala koji ju je iz blizine zakucao pod gredu.

image
JAVIER SORIANO Afp

Austrijanci su pokušali brzo odgovoriti pa je tako Baumgartner u 5. minuti skoro poentirao na drugoj vratnici nakon ubačaja iz kuta, a dvije minute kasnije Lienhart je visoko skočio, također nakon kornera, ali neometan nije uspio glavom smjestiti loptu u mrežu.

Güler je u 19. minuti izveo lukav potez, vidio je da je austrijski vratar napustio svog gol te ga je pokušao iznenaditi lobom, ali nije bio precizan.

Još jednom je u 26. minuti zaprijetio Demiral, nakon kornera je glavom poslao loptu malo iznad grede. Uspjela je Turska u drugom dijelu prvog poluvremena primiriti utakmicu i smanjiti ritam, te neutralizirati suparnika koji je najopasniju situaciju imao u sudačkoj nadoknadi kad je Baumgartner nakon ubačaja s desne strane poslao loptu pokraj vratnice.

U nastavku je Rangnickova momčad ubrzala igru i ubrzo stvorila veliku neugodnost pred turskim vratima. Igrala se 51. minuta kad je Posch izvrsno uposlio Arnautovića, ali je austrijski kapetan promašio zicer u situaciji jedan na jedan s vratarom Günokom.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

Razdoblje bolje igre Austrija nije iskoristila te je na drugoj strani stigla kazna. Güler je lijepo ubacio iz kornera, a Demiral je nakon nebeskog skoka glavom poentirao za povećanje turskog vodstva.

Ipak, Austrijanci se nisu imali namjeru predati, te su također iz prekida vratili nadu. Sabitzer je u 66. minuti izveo korner, Posch je glavom prenio loptu na drugu vratnicu, a Michael Gregoritsch je bio strijelac za 1:2.

Strašan je nakon toga bio pritisak Austrije, Turska se sve više povlačila te je uspjela zatvoriti sve prilaze svojim vratima. Priliku za izjednačenje propustio je Baumgartner koji je u 85. minuti glavom promašio okvir gola. Turska je mogla i do trećeg pogotka, ali je u 3. minuti nadoknade Pentz obranio zicer Yilmazu.

A onda je u 5. minuti dodatka Günok fenomenalno obranio udarac Baumgartnera i odveo Turke u četvrtfinale.

Nakon nekoliko uspavanki u utakmicama osmine finala napokon smo dočekali pravi nogometni spektakl. Turska i Austrija odigrali su susret dostojan ove razine natjecanja i do samog kraja na nogama držali navijače s obje strane, ali i one potpuno neutralne. S jedne strane Rangnickova mašina, karakterizirana visokim presingom i beskrajnim trkom njegovih igrača, a s druge poletnost i živahnost mlade turske reprezentacije pokazali su se kao savršen recept za fantastičnu utakmicu. Iako je, zabivši dva pogotka i zabilježivši nekoliko sjajnih defenzivnih intervencija, Demiral vjerojatno odigrao utakmicu života, u aspolutnog turskog heroja nestvarnom obranom u posljednjem napadu utakmice prometnuo se vratar Mert Günok.

KRAJ UTAKMICE

90+5.

Kakvom je obranom Pentz sada spasio Tursku!

Baumgartner je dočekao savršen centaršut u petercu, pucao glavom sam ispred gola, ali onda se ukazao nestvarni Pentz! Teško je riječima opisati veličinu i zahtjevnost ove obrane...

90+4.

Nova prilika za Tursku!

Yilmaz je sada mogao staviti točku na i te poslati Tursku u četvrtfinale, ali njegov je udarac nevjeorjanto obranio Pentz.

90+1. Austrijancu idu na sve ili ništa, svjesni toga koliko su blizu eliminacije, a turski braniči herojskim intervencijama spašavaju svoj gol!

90. ?

Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89.

Što propušta Yilmaz!

Išao je sam s desne strane put austrijskih vrata, mogao je vratiti loptu u sredinu i vjerojatno riješiti utakmicu, ali se odlučio na udarac i loptu poslao nebu pod oblake.

Bore se Austrijanci, ali pogotka još nema...

image
ADRIAN DENNIS Afp

86. Dvije minute kasnije - novi pokušaj glavom Baumgartnera. Ovoga puta loptu je dočekao iz kornera i pucao malo iznad gola.

84. Nova prijetnja pred turskim golom, sada je Baumgartner požrtvovno skočio i uputio udarac glavom, ali Demiral ga je 'uznemirio' dovoljno da taj udarac završi pokraj vrata.

83.

Nova zamjena u turskim redovima, umjesto Kokcua u igru ulazi Kahveci.

81. Potpuna ofenziva Austrije, bacaju sve snage u napad. Sada su u nekoliko navrata ozbiljno koturali po turskom šesnaestercu, ali bez konkretnog učinka.

77.

Montella vuče promjenu, iz igre vadi Gülera i Yildiza, a ubacuje Akturkoglua i Yokuslu.

75. Grillitsch je sada osjetio prostor i mogućnost da okuša sreću s distance, ali završilo je to tek u rukama Gunoka.

72. Otvarala se sada obećavajuća situacija za Tursku, Yilmaz je u konačnici dobio loptu u austrijskom šesnaestercu, ali odluka da uputi povratnu loptu, a ne udarac, pokazala se lošom.

69. Nastavlja Gregoritsch 'terorizirati' tursku obranu, sada je ponovno pobjegao stoperima i neometan dočekao centaršut, ali ovoga puta udarac glavom bio je preslab i neopasan po Gunoka.

66. ⚽GOOOOL!

Austrija smanjuje na 2:1, zabio je Gregoritsch.

Sjajan, po udžbeniku uigran pogodak Austrijanaca! Posch je dočekao loptu iz kornera, prebacio na drugu vratnicu, a Gregoritsch tamo zakucava loptu u mrežu za smanjenje prednost i potpuno vraćanje neizvjesnosti.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

65.

Nove dvije izmjene Rangnicka, iz igre izlaze Laimer i Lienhart, a ulaze Grillitsch i Wöber.

63. Lienhart je srušio Gülera na sredini terena, Turci prosvjeduju i traže drugi žuti, isključujući crveni karton za austrijskog stopera, ali glavni sudac Artur Soares Dias se ne oglašava.

59. ⚽GOOOOL!

Novi pogodak Turske, za 2:0 ponovno zabija Demiral!

Turski stoper nastavlja sa senzacionalnom predstavom. Arda Güler je ubacio iz kornera, a Demiral potpuno nadvisio svoje čuvare i glavom sigurno zabio za eksploziju na tribinama.

58.

Prva izmjena kod Turske, izašao je Yuksek, a ušao Ozcan.

55. Drugi put u pet minuta sam ispred Gunoka izašao je Arnautović i promašio. Sreća za austrijskog napadača što je sada dosuđeno zaleđe pa pogodak svakako ne bi vrijedio.

54. Opasno sada žive Turci, Posch je sada pokušao udarcem s desetak metara, no u bloku je bio danas raspoloženi Demiral.

53. Prilika za prilikom Austrijanaca, sada se Laimer našao u izglednoj situaciji na rubu šesnaesterca, ali pucao je prilično nezgrapno te je završilo na sigurnoj udaljenosti od turske mreže.

52. ?

Druga opomena u austrijskim redovima, požutio je sada Lienhart.

51.

Stopostotna prilika za Austrijance!

Arnautović je dočekao priliku sam ispred Gunoka, ali turski vratar uspio je obraniti njegov udarac i spasiti svoju momčad.

image
ADRIAN DENNIS Afp

50. Već drugi put nakon što je ušao u igru Gregoritsch je dočekao sjajan centaršut u protivničkom šesnaestercu, sada je pucao glavom, ali na žalost Austrijanaca preslabo.

47. Odmah po izlasku iz svlačionice prijete Austrijanci. Sabitzer je istrčao do jedne lopte na desnoj strani i ubacio, udarac Gregortischa ide malo pokraj gola. Ipak, suci su naknadno označili gol-aut, s obzirom da je lopta prethodno prešla aut liniju i izašla van dozvoljenih granica.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Ralf Rangnick se na predahu odlučio za dvije izmjene, umjesto Mwenea i Schmida ušli su Prass i Gregoritsch.

Nevjerojatnom otvaranju svjedočili smo u Leipzigu, s obzirom da je Demiral već u prvoj minuti Tursku doveo u vodstvo i postigao drugi najbrži pogodak u povijesti Europskih prvenstava, odnosno najbrži u nokaut fazi europskih smotra. Krenula je nakon toga potpuna ofenziva Austrije, upravo ona svojstvena njima, popraćena visokim presingom, a vjerojatno ni Turci ne znaju kako su taj period preživjeli bez primljenog pogotka. Uslijedio je potom period u kojem smo ipak bili uskraćeni prilika, ali visoko postavljeni ritam zadržao se do samo kraja poluvremena te će se po svemu sudeći nastaviti i u drugom dijelu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+1. Schmid je sada iskoristio veliki prostor na desnoj strani i ubacio prizemnu loptu, Turci su loše reagirali te je do udarca uspio doći Baumgartner. Ipak, kao i da je austrijskog veznjaka iznenadila lopta te je loše šutirao u konačnici.

45. ?

Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42. ?

Yuksek ruši Baumgartnera na sredini terena i shodno tome zarađuje žuti karton.

39. Pokušala je Austrija kroz sredinu u nekoliko navrata probiti Tursku, no završavalo je redovito s krivo poslanim dodavanjima i odbijancima koje su pokupili turski igrači.

Izabranici Vincenza Montelle za sada se dobro drže.

image
JAVIER SORIANO Afp

35. Kao da je kratki osvrt nakon pola sata igre poslužio kao 'komentatorsko prokletstvo', igra se u zadnjih nekoliko minuta poprilično primirila.

33. Nastavlja pritiskati Austrija, sada je s visoke udaljenosti pokušao Sabitzer, ali udarac je završio tek u turskom bloku.

30. Pravu ljepoticu navijači na stadionu u Leipzigu gledali su u prvih pola sata, Austrijanci i Turci igraju pravi run'n'gun nogomet te je najveće čudo što smo do sada vidjeli tek jedan pogodak.

26. Yilmaz je sada napravio dar-mar na desnoj strani, s nekoliko minijatura izbacio više austrijskih igrača. Turskoj se otvaral obećavajuća prilika, ali ubačaj Yilmaza nitko nije dočekao te je propuštena izgledna prilika.

25.

Novi veliki pokušaj Demirala! Dočekao je ubačaj iz kuta i nadvisio svog čuvara, ali udarac glavom bio je ipak za malo previsok.

23. Istrošili su se malo Austrijanci, nemoguće je bilo zauvijek držati ritam iz prvih dvadeset minuta, a time je loptu u noge prisvojila Turska i krenula po drugi pogodak.

image
JAVIER SORIANO Afp

19. Hrabar pokušaj mladog Arde Gülera, sjajnim je driblingom izbacio nekoliko austrijskih igrača i pokušao udarcem s centra iznenaditi Pentza, međutim 'završni potez' bio je poprilično neprecizan, a time i neopasan.

18. S neutralnog gledišta pravi je užitak gledati visoki austrijski presing koji ih karakterizira cijeli turnir. Za sada to Turci 'nekako' preživljavaju, ali čini se kao da je pitanje vremena kada će popustiti i njihova obrana.

14. Nakon što su im se pogotkom u prvoj minuti smrtno zamjerili, Austrija je od primanja pogotka krenula s potpunom okupacijom turskog šesnaesterca i pravo je čudo što nismo vidjeli ekspresno poravnjanje rezultata... Sada se nakon dugo vremena protivničkim vratima približila Turska, ali austrijska obrana bila je spremana i na vrijeme očistila loptu.

Pogodak su burno proslavili i turski navijači.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

11. ?

Što Baumgartner radi Turcima... Sada je 'luđački' probio sredinu i sjurio se put protivničkog šesnaesterca, prisiljen ga je bio srušiti Kokcu i zaraditi žuti karton.

7. Nastavlja prijetiti Austrija, sada je do udarca glavom nakon ubačaja iz kuta došao Lienhart, ali završilo je malo iznad gola.

5.

Nova velika prilika za Austrijance!

Lopta izvedena iz kornera lejulala je uz crtu, Baumgartner je to pokušao dotaknuti u mrežu, ali Demiral se, nakon što se upisao u strijelce, istaknuo i sjajnom defenzivnom intervencijom i spriječio brzo izjednačenje.

3. Kakvo otvaranje u Leipzigu!

Pokušali su Austrijanci ekspresno odgovoriti, Baumgartner je pucao s dvadesetak metara, završilo je malo pookraj gola.

1. ⚽GOOOOL!

Turska vodi 1:0, Demiral je zabio nakon 57 sekundi!

Ubacili su Turci iz kornera, došlo je do velike gužve u petercu, Austrijanci su s crte uspjeli očistiti prvi pokušaj, ali na odbijancu je bio Demiral koji tu loptu zakucava u mrežu za savršeno otvaranje utakmice.

image
JAVIER SORIANO Afp

1. Počela je utakmica.

20.55 Vrijeme je za nacionalne himne.

20.45 Igrači obje momčadi završili su sa zagrijavanjem, a posebnu je pozornost na terenu zaplijenio Arda Güler, 19-godišnje čudo od djeteta u koje Turci danas polažu velike nade.

image
EMIN SANSAR/AFP/PROFIMEDIA Emin Sansar/afp/profimedia

20.25 Navijači su spremni za veliki okršaj.

image
ANGELOS TZORTZINIS Afp

image
JAVIER SORIANO Afp

Leipzig danas trese prava crveno-bijela groznica, a 'show' su u satima uoči utakmice ipak ukrali navijači Turske.

Izbornik Austrije, do sada najveće senzacije na Euru, Ralf Rangnick, u odnosu na utakmicu s Nizozemskom napravio je tri izmjene u sastavu. Najviše, pak, u oči upada činjenica da, u slučaju da izbore četvrtfinale, čak osmorici austrijskih igrača prijeti suspenzija, zarade li žuti karton protiv Turske.

Najavu piše: Slaven Kižlin

Austrija i Turska danas će u Leipzigu zaključiti utakmice osmine finala Eura. Imat će obje reprezentacije veliku podršku s tribina, a prognoze govore da je momčad Ralpha Rangnicka u prednosti.

Austrija je u skupini s Francuskom i Nizozemskom zauzela prvo mjesto, dok su Turci bili drugi iza Portugala. Rangnick je složio momčad u kojoj se za sada ne vidi izostanak dvaju važnih igrača, Davida Alabe i Xavera Schlagera, koji su propustili Euro zbog ozljeda, a tek treba vidjeti kako će Turska izgledati bez Hakana Calhanoglua. Montella mora danas sastaviti momčad bez veznog igrača Intera koji je skupio dva žuta kartona.

- Rangnickov utjecaj na momčad je ogroman. Stvarno je uspio učiniti puno i promijeniti toliko stvari nabolje. Mi igrači to dosta primjećujemo unutar momčadi. On i njegov trenerski tim rade na visokoj razini. Zaista smo sretni što ga imamo. Već je promijenio mnoge stvari i mislim da se dobro vidi njegova prepoznatljivost u našim igrama - izjavio je David Alaba, koji se nalazi s reprezentacijom u Njemačkoj.

Rangnick je napravio od Austrije prepoznatljivu momčad, koja igra većinu vremena presing i time znatno narušava suparničke postavke igre. Izgubila je Austrija uvodnu utakmicu u skupini protiv Francuske, no nakon toga su svladali Poljsku i Nizozemsku, te tako zauzeli prvo mjesto u skupini, a očekivanja javnosti su sve veća.

- Svjesni smo da su očekivanja sve veća, ali ne dopuštamo da nas to omete. Važno je ostati usredotočen. Imamo svoja očekivanja, svoje zahtjeve. I želimo ih ispuniti, naravno. Malo je reći da je sljedeća utakmica vrlo posebna za nas, ali također želimo uživati ​​u ovom trenutku na neki način i ne izgubiti ovu opuštenu atmosferu koju imamo unutar momčadi - dodao je Alaba.

Zanimljivo da su se ove dvije reprezentacije susrele prije nešto više od tri mjeseca, u Beču je bilo čak 6:1 za Austriju, no nitko u austrijskom momčadi neće se previše osvrtati na to.

- Možemo jako daleko, jako daleko. Imamo potencijal, imamo kvalitetu unutar momčadi. Znamo koliko možemo biti jaki ako igramo kao cjelina. To smo više puta dokazali u prošlosti, pa i ovdje na Euru. Međutim, znamo da to nije lako. Znamo da je za uspjeh potrebno mnogo više. Zato igramo utakmicu po utakmicu i fokusiramo se na to kako bismo isporučili ono zbog čega smo došli - zaključio je Alaba.

Turci su u skupini svladali Gruziju, potom su poraženi od Portugala u dvoboj u kojem su izgledali podređeno, da bi u posljednjem nastupu slavili protiv Čeha. No, tu su pobjedu platili s drugim žutim kartonom Calhanoglua i Akaydina. Bio je to dvoboj s rekordnim brojem kartona, sudac Istvan Kovacs pokazao je čak 18 žutih i dva crvena kartona. Zeki Celik, desni branič Rome i Turske, s velikim respektom priča o Austriji.

- Oni su vrlo čvrsta momčad koja presingom natjera suparnika na pogrešku. U prijateljskoj utakmici nismo mogli odgovoriti na njihov pritisak. Ovo više vidim kao još jednu utakmicu, a ne priliku za osvetu. Želimo pobijediti u ovoj utakmici, neka bude 1:0 za nas. Moramo ih eliminirati i ići naprijed - kaže 27-godišnji branič, koji vjeruje da će Vicenzo Montella pronaći način kako odgovoriti na presing Austrije.

- Naš izbornik voli raditi na taktici i treninzi su vrlo intenzivni. Budući da igram u Italiji poznajem druge talijanske trenere i svi oni daju veliku važnost taktičkoj disciplini i rade izvrsne analize. Njegov odnos s nama su jako dobri.

Dakle, u Leipzigu ćemo vidjeti dva sasvim različita pristupa nogometu, visoki presing Austrije i taktičku raznolikost Turske koju pak temperament ponekad previše ponese. Stoga sada moraju biti smireniji žele li u četvrtfinale.

Linker
06. listopad 2024 12:20