RONNY HARTMANN Afp
SADA JE SLUŽBENO

Postigao gol za četvrtfinale Eura pa proslavio ekstremističkim simbolom, UEFA nije imala milosti

Demiral je gol protiv Austrije proslavio gestikulirajući simbol turskih Sivih vukova
Piše: SN, HinaObjavljeno: 05. srpanj 2024. 13:29

Kao što smo već pisali, UEFA je kaznila Judea Bellinghama zbog kontroverzne proslave gola hvatanjem za međunožje u osmini finala Eura 2024. u Njemačkoj. Sada je stigla i kazna za turskog reprezentativca Meriha Demirala.

Demiral je gol protiv Austrije proslavio gestikulirajuči simbol turskih Sivih vukova, fašističke organizacije povezane s ekstremnom desnicom u Turskoj.

Za svoje grijehe Demiral je suspendiran na dvije utakmice zbog koketiranja s ekstremističkim eimbolima, a to znači da propušta ogled s Nizozemskom u četvrtfinalu, ali i polufinale, ako Turska uspije proći u tu fazu natjecanja.

Erdogan poručio kako zbog sukoba oko "vučjeg pozdrava" dolazi na EURO

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je kako ga je sukob oko "vučjeg pozdrava" potaknuo da prisustvuje susretu četvrtfinala EURO-a između Turske i Nizozemske u nedjelju u Berlinu.

"Pita li se itko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla? Merih (Demiral) je tom gestom pokazao svoje uzbuđenje," rekao je Erdogan novinarima u četvrtak na letu iz Kazahstana.

"Naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje službenike te se poduzimaju potrebni koraci. Idemo pobjedom napustiti teren i proći u sljedeći krug. Ako se ne dogodi nešto izvanredno, odlučili smo otići na utakmicu," prenose turski mediji predsjednikovu izjavu.

Branič turske nogometne reprezentacije Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice nakon geste koju je napravio nakon pobjede njegove momčadi u osmini finala EURO-a protiv Austrije.

Turski branič, koji je zabio oba gola, je pobjedu proslavio "vučjim pozdravom", odnosno simbolom "Sivih vukova", pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost "turske rase".

Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad "Sivih vukova" u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova smatralo je pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivo i kako je riječ o ksenofobiji.

Linker
23. rujan 2024 18:57