Navijači napuštaju King Baudouin stadion

 JOHN THYS Afp
Kaos u Bruxellesu

Navijači pušteni sa stadiona, Šveđani ispraćeni uz policijsku pratnju, evo koje su opcije za nastavak susreta

Usprkos tragediji, mora se postaviti pitanje kada će se navedena utakmica nastaviti i odigrati
Piše: SNObjavljeno: 17. listopad 2023. 05:59

Utakmica Belgije i Švedske u sklopu F skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj prekinuta je na poluvremenu nakon što su igrači odlučili da neće nastaviti s igrom, a razlog je krvavi pohod u centru Bruxellesa. Počinitelj je počinio dva ubojstva automatskom puškom nepunih šest kilometara od King Baudouin stadiona. Igrači, kao i navijači, zadržani su na stadionu koji su organizatori u suradnji s policijom označili kao sigurnije mjesto nego izlazak na ulicu. Ipak, nekoliko minuta prije ponoći procijenjeno je da se situacija malo smirila i navijači i igrači su uz visoke mjere osiguranja pušteni sa stadiona, a švedska nogometna reprezentacija je uz policijsku pratnju stigla do zračne luke.

Usprkos tragediji, sa sportske strane mora se postaviti pitanje kada će se navedena utakmica nastaviti i odigrati.

Europska nogometna federacija navodi da se preostalo vrijeme mora odigrati što je prije moguće, po mogućnosti sljedeći dan. Ukratko, u idealnom scenariju drugo poluvrijeme između Belgije i Švedske bit će nastavljeno u utorak, što baš u ovim trenucima i ne djeluje kao izgledna opcija. Ako takav rasplet situacije neće biti moguć, tada će se morati donijeti službena odluka. Na radaru bi trebala biti prva moguća praznina u međunarodnom kalendaru.

Reprezentacija Belgije na rasporedu ima prijateljsku utakmicu protiv Srbije, koja bi se trebala igrati 15. studenog, pa postoji pitanje može li se ta utakmica otkazati? Ta opcija se čini neizvedivom, kad uzmemo u obzir da Švedska u sljedećoj reprezentativnoj stanci mora odigrati još dvije utakmice - protiv Azerbajdžana (16. studeni) i Estonije (19. studeni). Ono što treba izdvojiti je da su ti susreti s rezultatske strane nebitni. Švedska je sigurno već ispala s Europskog prvenstva, dok su se Belgijanci i Austrijanci već plasirali.

image

Švedski reprezentativci čekaju zeleno svjetlo za odlazak sa stadiona

JOHN THYS Afp

Propozicije također nalažu da bi se utakmica teoretski trebala igrati na istom stadionu. Ako okolnosti to zahtijevaju – kao što je trenutno slučaj sa sigurnošću - može se predložiti alternativa. UEFA tada mora odobriti drugi stadion. Osim toga, opet u slučaju hitnosti, može se odlučiti da se utakmica odigra bez prisutnosti gledatelja.

Važna stavka u vezi budućeg odigravanja utakmice je ta da se susret mora odigrati s istom jezgrom igrača. Ne mogu se dodati drugi internacionalci koji nisu bili prisutni u sastavu 16. listopada. Glavni primjer je suspendirani igrač Belgije, Onana, koji je zaradio isključenje u utakmici s Austrijom. Njemu nikako nije dopušteno igrati to drugo poluvrijeme, čak i ako bi se utakmica odigrala za nekoliko tjedana, nakon još jedne međunarodne utakmice. Njegova suspenzija vrijedi za susret između Belgije i Švedske.

Linker
03. svibanj 2024 03:13