Kylian Mbappe

 FRANCK FIFE Afp
NEVJEROJATAN PODVIG

Mbappé je čisti fenomen: To što je superstar napravio u nemilosrdnoj pobjedi nisu uspjeli ni Messi i Ronaldo

Sjajna izvedba okrunjena hat-trickom u jednoj je domeni istisnula dva najuspješnija nogometaša
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 19. studeni 2023. 10:10

Nogometni je svijet proteklo (drugo) desetljeće aktualnog stoljeća uglavnom "potrošio" na besciljne rasprave - je li bolji igrač Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo? I - tko je od njih bolji golgeter?

Danas takve polemike postaju suvišne. Spomenuta su gospoda zakoračila u ozbiljne godine (Messi je u lipnju proslavio 36., a Ronaldo još u veljači 38. rođendan). Izvjesno je da su "stari dečki" svoje najljepše golove već zabili i najbolje utakmice odavno odigrali. Uostalom, nogometni je sport postao sastavnicom show-bussinessa, a njegovo je temeljno pravilo da stalno potražuje neka nova lica...

Za Kyliana Mbappéa ne možemo reći da je novo lice, ali je značajno mlađi od Messija i Ronalda. Krilni napadač Paris Saint-Germainea i francuske reprezentacije za mjesec dana će imati 25 godina. Njegovi će biografi sugestivno napomenuti kako je dečko rođen u obitelji francuskih imigranata (otac mu je iz Kameruna, a majka iz Alžira) – rođeni pobjednik. Rođen je, naime, 1998. U godini kada je Francuska postala svjetskim prvakom u nogometu.

U svijetu sportske menažerije Mbappé je "vlasnik" drugog najvećeg transfera u povijesti nogometnog sporta (iza Brazilca Neymara, kojega je PSG platio Barceloni 222 milijuna eura): pariški je klub 2017. za 18-godišnjeg klinca "iskrcao" Monacu 180 milijuna eura!

Spomenuta svota i danas je aproksimativna vrijednost Kyliana Mbappéa na Transfermarktu (jedino još Norvežanin Erling Haaland doseže istu "cijenu koštanja"). Zanimljivo, kritičari, koji analiziraju deset najvećih transfera u povijesti nogometa (Neymar, Mbappé, Dembele, Coutinho, Felix, Griezmann, Fernandez, Grealish, Ronaldov transfer u Juventus, Hazard), jedinstveni su u uvjerenju da je od svih grandioznih investicija jedino Mbappé vratio svaki uloženi cent.

U subotu je francuska reprezentacija ostvarila rekordnu pobjedu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. "Tricolori" su u Nici porazili Gibraltar 14-0! Za postignuti hat-trick i prigodnu izvedbu protiv, ipak, skromnog protivnika, Mbappé je u izvješćima ocijenjen "desetkom". No, brojni fanovi zvijezde PSG-a na društvenim mrežama ističu jedan detalj, koji naglašava "fenomen Mbappé". Protiv Gibraltara Kylian Mbappé je postigao 300. gol u karijeri. Mjesec dana prije 25. rođendana. To nije uspjelo niti Messiju niti Ronaldu...

Linker
03. svibanj 2024 16:35