Ruben Vargas

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
HARVEY NORMAN JUNAK DANA

Brz je i nepredvidljiv, a trenere nekad zna iznervirati: Ovo je čovjek koji je Talijane poslao kući

Riječ je o igraču koji potezom može odlučiti utakmicu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. lipanj 2024. 23:27

Još uvijek aktualni europski prvaci Talijani putuju kući nakon osmine finala, a kada ih već još ranije nije na odmor poslala Hrvatska, učinila je to sjajna Švicarska, koju je u pobjedi 2:0 individualnim učinkom predvodio 25-godišnji Ruben Estephan Vargas Martinez.

Krilni napadač je u završnici prvog poluvremena imao asistenciju za strijelca vodećeg pogotka Remu Freulera, a onda mu je samo 30 sekundi drugog dijela bilo dovoljno da sam, super preciznim udarcem desnicom s lijeve strane, probuši Donnarumminu mrežu i osigura Švicarcima prvi trijumf nad Italijom nakon 31 godine čekanja.

Vargas se odavno udomaćio na njemačkom tlu jer još od 2019. igra u dresu Augsburga, gdje je došao iz matičnog Luzerna. Rođen je u obližnjem gradiću Adligenswilu, otac mu je iz Dominikanske Republike, otočne države u Karipskom moru, a majka Švicarska, te u sebi nosi kombinaciju gena brzine poznatih atletičara iz očevog zavičaja i mirnoće i staloženosti tipičnog Švicarca.

Za reprezentaciju Švicarske debitirao je 8. rujna 2019. u kvalifikacijskoj utakmici za prošlo Europsko prvenstvo protiv Gibraltara, a u 47 dosadašnjih nastupa postigao je i osam pogodaka. Ovo mu je drugi put da je sa suigračima izborio četvrtfinale Eura, a i 2021. imao je značajnu ulogu u dvoboju osmine finala s Francuskom. Bila je to sjajna utakmica u kojoj su Francuzi imali prednost 3:1, ali su je prosuli u završnici primivši dva gola, pa su nakon produžetaka i jedanaesteraca slavili Švicarci, a Vargas je bio jedan od strijelaca u raspucavanju.

Riječ je o igraču koji potezom može odlučiti utakmicu, brz je i nepredvidljiv, dobrog i preciznog udarca, a trenere tek ponekad zna iznervirati kada zaboravi na obrambene zadatke. No, ova Švicarska djeluje moćno, igraju presing kao rijetko tko na turniru, stalno su u pokretu, mijenjaju pozicije i napadaju, a Vargas je definitivno jedan od najjačih aduta izbornika Murata Yakina.

Švicarski navijači su u potpunoj euforiji, uvjereni da je ovo njihova zlatna generacija, koja će ih voditi do finala u Berlinu i da na tom putu na njihovoj strani ždrijeba nemaju suparnika, kojeg se treba bojati. U četvrtfinalu čekaju pobjednika utakmice Engleska - Slovačka.

Linker
29. lipanj 2024 23:27