Danny Makkelie u razgovoru s Modrićem

 GABRIEL BOUYS Afp
NIJE SAMO OSAM MINUTA

Šef Uefinih sudaca otkrio zašto su potjerali Makkelieja: ‘Trebao je vidjeti tu situaciju‘

"VAR? Savršena intervencija, ali mi više volimo da sudac to vidi na terenu", rekao je Rosetti
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. lipanj 2024. 09:41

Poznat je razlog zašto je Danny Makkelie, glavni sudac utakmice Hrvatska - Italija, skinut s liste arbitara za nastavak Europskog prvenstva. Corriere dello Sport prenosi kako mu je Uefina sudačka komisija zamjerila to što nije vidio Frattesijevo igranje rukom nego je kazneni udarac dosudio tek nakon VAR intervencije.

- Savršena VAR intervencija, ali mi više volimo da suci pojedine situacije na terenu vide odličnim postavljenjem - rekao je šef Uefinih sudaca Roberto Rosetti.

S popisa sudaca za nastavak turnira uz Makkelieja skinuti su i Guida i to ne zbog njegovih eventualnih propusta nego uz objašnjenje kako nema smisla imati dva talijanska suca s Italija još uvijek u igri, a Orsato je glavni kandidat za utakmicu finala potom Manzano, Kruzaliak i Kovacs.

Rosetti je analizirao dosadašnjih 36 utakmica na Europskom prvenstvu ističući dva moguća kaznena udarca, ne toliko jasna da zaslužuju intervenciju VAR-a, ali dovoljna da se kaže da su bile granične situacije. Dodao je i kako poruka lansirana prije početka Europskog prvenstva daje plodove te da suradnja suca i kapetana funkcionira. Analiziran je i Donnarummin žuti karton na utakmici protiv Španjolske. Naime, talijanski kapetan otišao je predaleko od gola, a Jorginho je već bio u razgovoru sa sucem zbog čega je pitanje ima li smisla, uz ovakva pravila, vratara postaviti za kapetana?

Inače, na aktualnom Europskom prvenstvu dosuđen je isti broj prekršaja kao i na prošlom (808, odnosno 22,4 po utakmici), s puno više žutih kartona (njih 166 ili gotovo 5 po utakmici u usporedbi s posljednjim Eurom kada ih je u grupnoj fazi pokazano 98, odnosno 2,7 po utakmici, 2021.), uz jedan crveni karton više (3 - 2). Zabilježeno je i 20 VAR intervencija ili jedna intervencija svakih 1,8 utakmica.

Linker
29. lipanj 2024 09:43