KAI SCHWOERER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
PAMIĆ ZA SN

‘Dalićeva ideja je skroz čudna i nelogična, taj igrač uopće nije u natjecateljskoj formi‘

Igor Pamić analizirao je dosadašnju predstavu Vatrenih na Euru u Njemačkoj
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. lipanj 2024. 19:06

Zanos i optimizam kojima su se hrvatski navijači oboružali na putu za Euro naglo su splasnuli. Samo jedan osvojeni bod iz susreta sa Španjolskom (0-3) i Albanijom (2-2) postaje razlog preispitivanja tog i takvog optimizma. Objektivno, i prije početka Europskog prvenstva bilo je dvojbeno kako će Modrić energetski izdržati zahtjevni turnir, koliko je Brozovićeva igra devalvirala odlaskom u Saudijsku Arabiju, može li Perišić doseći natjecateljsku razinu forme, hoće li posljednja linija biti standardizirana.

- Prije svakog velikog natjecanja pumpa se atmosfera. Međutim, utakmice su pokazale da mnoge stvari u hrvatskoj reprezentaciji ne funkcioniraju. Sada se postavlja pitanje koliko nas je zavarala pobjeda protiv Portugala uoči početka turnira. Mislim da bi priprema za utakmicu sa Španjolskom bila identična i da smo izgubili u Lisabonu. Mi smo dvoboj sa Španjolcima započeli kako smo jedino i mogli, s osnaženim defenzivnim blokom. Tako smo prije dvije godine dobili Brazil na Svjetskom prvenstvu. No nogomet je u međuvremenu postao brži, a naši igrači stariji i sporiji. Kada osvijestiš tu spoznaju, onda moraš i tražiti neka taktička rješenja kojima ćeš kompenzirati uočene nedostatke. Protiv Španjolske smo se tješili da smo poraženi od boljeg suparnika, ali onda je došla Albanija. U taktičkom smislu, prvo poluvrijeme s Albancima predstavljalo je veliki cirkus - smatra bivši hrvatski reprezentativac Igor Pamić.

image

Igor Pamić

ROBERT FAJT Cropix

Simptomatično je da su problemi u igri hrvatske momčadi tijekom oba susreta bili naglašeniji u prvom poluvremenu. Sugerira li ta činjenica da priprema za utakmicu nije bila adekvatna?

- Apsolutno se pogriješilo u pripremi utakmice. Posebice ove druge, s Albanijom. Posve je nelogično da nakon loše utakmice sa Španjolskom naš stručni stožer posloži manje agresivnu momčad. Meni je bilo logičnije da Petković igra protiv Španjolske otpočetka, a Budimir protiv Albanije. Taktički smo izgledali skroz dezorijentirano. Primjerice, Juranović je ulazio u sredinu, a Majer ostajao široko. Ideja s Perišićem na bekovskoj poziciji skroz mi je čudna i nelogična jer je evidentno da Perija nije ulovio natjecateljsku formu.

image

Zlatko Dalić

JUSTUS STEGEMANN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Na kraju moramo biti zadovoljni rezultatom jer Albanija je poslije prvog poluvremena mogla imati prednost 3-0. U nastavku je to izgledalo bolje. Mogla se prepoznati i ideja igre. Sučić je donio okomitost, a Modrić i Kovačić su dobili smislenije uloge.

No prevagu je u konačnici donio Budimir. Da on nije ušao u igru, vjerojatno do danas ne bismo zabili gol. Meni je neshvatljivo da mi kod našeg vodstva 2-1 ostavljamo Šutala u situaciji jedan na jedan sa suparničkim napadačima. To nije ozbiljan nogomet.

Prije samo dva tjedna riječ "senator" u vokabularu hrvatskog nogometa imala je uzvišen prizvuk. Danas ima posve negativnu konotaciju. Jesu li tzv. senatori (igrači s najviše iskustva u hrvatskoj reprezentaciji) i najveći krivci za opskurne igre i razočaravajuće rezultate na Euru? Sve je više komentatora koji propitkuju (a što se donedavno smatralo bogohulnim) - treba li Modrić biti u početnoj momčadi protiv Italije?

- Osobno bih svaku utakmicu započeo s Modrićem. On je prebitan igrač za cijelu momčad. Stoga je važno igru i taktiku podrediti njemu, omogućiti mu da se što manje troši u defenzivnim zadacima.

Dalić mora riješiti nered u igri

U utakmici Italije i Albanije mogla se prostim okom uočiti razlika u kvaliteti suparnika. U srazu Hrvatske i Albanije teško se mogla razlučiti distinkcija između "favorita" i "autsajdera".

- Sve to stoji, ali u završnici utakmice s Albanijom mogli smo uočiti da su i Talijani itekako ranjivi. Imat ćemo dovoljno prostora za napadačke akcije. Nije naš problem Italija. Naš najveći problem je Hrvatska. Ako organizaciju igre dovedemo na željenu razinu, šanse za uspjeh rastu.

Livaković kaže da nam odgovara situacija u kojoj nema prostora za kalkulacije. Cijela se priča svodi na uzrečicu: sve ili ništa!

- Svaka čast Liviju, ali priprema se uvijek svodi na iznalaženje strategije kako ćeš protivnika pobijediti, a ne odigrati na bod. Reprezentacija nas je mnogo puta uvjerila da je najjača kada je najpotrebnije. Vjerujem da će to pokazati i protiv Italije. No prije toga Dalić mora riješiti uočeni nered u igri svoje momčadi.

Linker
21. lipanj 2024 19:11