JOHN MACDOUGALL Afp
EUROCAST

VIDEO: ‘Imamo nedostatak koji se zaboravlja, a Dalić je jednu stvar trebao napraviti kako to radi i Ancelotti‘

U novom izdanju Eurocasta u gostima su nam bili nogometni trener Branko Karačić i novinar SN Mislav Znaor
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 21. lipanj 2024. 10:45

Koliko Hrvatska može imati koristi od onoga što smo vidjeli na utakmici između Španjolske i Italije? Furija je pobijedila s 1:0, ali to je trebala biti i puno uvjerljivija pobjeda jer su Španjolci potpuno dominirali utakmicom i samo je Donnarumma spasio Talijane od većeg poraza.

Španjolci su sada osigurali prvo mjesto u skupini, a Hrvatska će upravo protiv Talijana u ponedjeljak tražiti svoj put u osminu finala Europskog prvenstva. Što Zlatko Dalić može implementirati iz viđenog u sinoćnjoj utakmici? Ima li Hrvatska kadar koji može napraviti nešto slično? Koga treba staviti u prvu postavu da bi dobila na prodornosti? Odgovore na ta pitanja u novom izdanju našeg Eurocasta dali su nam nogometni trener Branko Karačić te novinar Sportskih novosti Mislav Znaor.

- Mislim da smo snažniji i kvalitetniji otpor dali Španjolcima nego Talijani. Spaletti je taktičar, ali sve znanje se jučer pokazalo nedovoljnim. Španjolska je s novim izbornikom, uz sve što ima, dobila jedno novo znanje i okomitost i tranziciju koju smo mi imali u Katru. Nevjerojatno da se Talijani koji su izvrsni taktičari nisu mogli suprotstaviti. Mislim da su pogodili s De la Fuenteom i ne vidim tko se, osim Francuske, može suprotstaviti njima. Očekivali smo da se Hrvatska mora samo pojaviti pa ćemo uzeti medalju, ali ispostavilo se da nismo tako loši bili protiv Španjolske - kazao je u uvodu Karačić, dok se Znaor nadovezao:

- Slažem se s Brankom da ih jedino Francuska može srušiti. I slažem se da smo bili bolji nego Talijani protiv Španjolske.

Koliko još može dati Hrvatska?

- Poznato je da smo nacija koja ide iz eurforije u očaj. Vjerovali smo im da mogu ići do kraja. Moramo pružiti bolju partiju i uz malo sreće možemo opet do kraja.

Jesu li vas iznenadili Talijani?

- Malo me iznenadilo. Kao što kaže Branko, Spaletti je vrhunski taktičar i bio je razočaran. Mislim da je sad tek shvatio koliko je Italija daleko od vrha. Vidjeli smo jučer kako se može pobijediti Italija, no to nije putokaz za Hrvatsku jer to naši igrači možda ne mogu izvesti. Treba igrati visoki pritisak i biti odmah na lopti, ali teško da mi to možemo - ustvrdio je Mislav.

Kako protiv Azzurra?

- Želimo i vjerujemo da možemo pobijediti. Nemamo brze igrače za tranziciju i moramo kroz igru doći do situacije da kaznimo protivnika. Tužni smo što igrači u sredini ne pružaju partije od prije pet godina, ali koliko su nam sreće donijeli kroz godine... Ne možemo ići na tranziciju. Tu slijedi velika opasnost jer ako moramo kroz pasove doći do prilike, a imamo nesigurnu i neiskusnu zadnju liniju, a Talijani će čekati jer im neriješeno odgovara i tu možemo doći u probleme. Hoćemo li dočekati svoj trenutak i imati inspirirane igrače kao ranije? Mislim da će se igrati taktički i čekati priliku da kazniš protivnika - poručio je Karačić.

Znaor je mišljenja kako bi Stanišić i Erlić trebali krenuti od prve minute.

- Italija je protiv Španjolske odigrala ispodprosječnu utakmicu koja im se više neće ponoviti. Teško nas je uspoređivati jer Vatreni ne mogu ono što može Španjolska. Teško je reći tko mora biti u napadu. Mislim da bi Budimir mogao više dati, jer je Petković manje okretan i Talijani će ga zatvoriti. Mislim da je važnija sredina i da Dalić mora računati samo na igrače koji su na 150 posto. Očekujem radikalne promjene. Mislim da upadaju Stanišić i Erlić. Također smatram ako Mario Pašalić krene od prve minute, da i Stanišić može igrati uz njega. Mislim da su Pašalić i Stanišić dobitna kombinacija. Brozović bi trebao biti out, a Sučić od prve minute. Osobno bih stavio i Baturinu i dao mu veću ulogu. Nemamo što izgubiti.

Karačić se osvrnuo i na Marcela Brozovića koji je trenutačno miljama daleko od prave forme.

- Brozović je toliko dao Hrvatskoj i toliko je bitan. Znamo da u S. Arabiji nema naboj i intenzitet kao u Interu. Bolje je izgledalo kada je Broz izašao, a Sučić ušao. Budimir je vrlo bitan da radi pritisak i da im ne da mirnoću. Imamo puno kvaliteta, ali i jedan nedostatak koji se zaboravlja. Naši bi svi igrali mali nogomet, a nemamo igrača koji puca s poludistance. Kovačića se malo previše kritizira, ne zaboravimo gdje je sve igrao. Pa nismo pametniji od svih tih trenera. Ni Broz, ni Kova, ni Modrić nemaju šut s distance. To nam jako fali. No, možemo pričati što želimo sa strane, ali Dalić i igrači znaju tko bi trebao igrati. Nije lako eliminirati igrače koji su toliko dali za Hrvatsku, ali da se moglo razgovarati o minutaži prije Eura kao na primjer Ancelotti.

Može li im trener reći da više pucaju?

- Sigurno da mogu na treningu i to ponavljati, ali izgubili smo samopouzdanje i iz straha idemo dati prvom do sebe da ne bude grešaka. To je alibi igra.

Linker
21. lipanj 2024 12:50