ANTE CIZMIC Cropix
EUROCAST

‘Da je njega imala na terenu, Hrvatska ne bi primila onaj gol. A jeste li čuli što je Dalić vikao Majeru?‘

U novom izdanju Eurocasta u gostima su nam bili Marko Lozo i Robert Šola
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. srpanj 2024. 14:14

Čekanju je došao kraj. Nakon nekoliko dana pauze danas se igraju prve dvije četvrtfinalne utakmice Europskog prvenstva u nogometu. Program kreće s pravim šlagerom, utakmicom između Njemačke i Španjolske.

- Španjolska je do sada bila apsolutno najbolja ne turniru, a Njemačka je bila među 3-4 momčadi tako da je to definitivno finale prije finala. Ove dvije momčadi su igrale u finalu 2008. godine i tada je krenula vladavina te španjolske generacije koja je trajala zaključno s 2012. Možda je i ovo ta generacija koja bi mogla vladati sljedećih nekoliko godine. Međutim, Njemačka ima izvanrednu reprezentaciju s malo drukčijim stilom igre. Španjolci igraju s puno posjeda, ali i s jako puno trke, dubine i udaraca, nezgodni su ih kad ih se napadne, a Nijemci vole napadati. Rekao bih da je Španjolska bolja, ali Njemačka je s druge strane jako dobra - ima domaći teren, zanos i dobro formiranu momčad. Posebno u Musiali i Gündoğanu ima arsenal fantastičnih igrača - rekao je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola u novom izdanju našeg Eurocasta.

Nakon toga na travnjak će izaći još dvije velike reprezentacije, Francuska i Portugal.

- Ta prva utakmica će biti jako moderna, a ova bi mogla biti staromodna. Žao mi je Portugala jer imaju puno vrhunskih igrača od 26-27 godina, a Cristiano Ronaldo i Pepe su možda prevelik uteg ovoj reprezentaciji da ne naprave vrhunski rezultat. Mislim da bi oni puno više pomogli momčadi da su na klupi Portugala, da ih se tu i tamo uvede te da budu na pomoći izborniku. Nisam siguran da Nunez ne bi zabio više od Cristiana Ronalda. Što se Francuske tiče, da Mbappé ne igra Portugal bi imao više šanse, ali s njim u momčadi, iako ne igra najbolje s maskom, prednost ipak dajem Francuskoj - kaže nogometni trener Marko Lozo.

Lozo je bio u Njemačkoj, gledao nekoliko utakmica među kojima sve utakmice Hrvatske. Detaljno je u cijelom podcastu analizirao igru ‘Vatrenih‘, a ovo je rekao o igri protiv Albanije:

- Kako Albanija igra u niskom bloku, očekujemo da smo pripremili nešto za probijanje tog bloka. Međutim, ostao sam šokiran da smo igrali s Perišićem koji je bio izoliran na lijevoj strani koji je više puta ulazio u sredinu nego što je stajao na širini i išao jedan na jedan. S druge strane su Dalić i Ćorluka već do 20. minute više puta Majeru govorili da se diže više u dubinu. Nemoguće mi je da izbornik Španjolske Yamalu u 20 minuta 15 puta viče ‘dubina, dubina‘. To ne postoji. Postoje principi igre, svaki od igrača zna koja je ideja igre i kako napadati. To su sve mehanizmi koji su se trebali uigrati - istaknuo je Lozo i dodao:

- Panika u zadnjih 10 minuta je bila neshvatljiva. Želimo napadati na 2:1, silom pokazati da smo bolji i stvaramo velike rupe u centrali. Tu se vidjelo koliko je važan Brozović. Ja sam rekao da ako ne bude Brozović igrao protiv Italije mi ćemo imati ozbiljnih problema. U bilo kojoj defenzivnoj tranziciji kad ne igra Broz su velike rupe. To se vidjelo protiv Albanije nakon 2:1. On je čovjek koji drži stabilnost između dvije linije. Smatram da mi ne bismo primili gol da je Brozović bio na terenu. On je imao svojih problema u fazi napada. Međutim, mislim da on nije ključ naše loše igre u fazi napada, ključ su bili naši ostali vezni igrači koji su premalo dolazili u šesnaesterac.

Što je Lozo još rekao o Vatrenima, što o sucima na Euru i zašto je na SP-u u Rusiji bilo bolje nego sada u Njemačkoj, ali i detaljnu analizu četvrtfinalnih utakmica pogledajte u cijelom Eurocastu:

Linker
03. listopad 2024 20:14