Slavlje nogometaša Slovenije

 IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Igor Kupljenik/mi-press/shutterstock Editorial/profimedia
NA KORAK DO EURA

Euforija u susjedstvu! Cijela nacija slavi veliku pobjedu: ‘S ovim igračima ne vidim granicu‘

‘Odlučujemo sami o sebi, i to me veseli. Međutim, svi moramo čvrsto ostati s obje noge na zemlji‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. listopad 2023. 21:01

Slovenija je nadomak plasmana na prvo veliko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva 2010. godine. Izvjesno je da će se Slovenci nakon velike subotnje pobjede nad Finskom (3:0) u Ljubljani plasirati na europsku smotru na kojoj su prvi i posljednji put sudjelovali davne 2000. godine.

- Sve smo dali u ovu utakmicu. Svi u reprezentaciji, od igrača i trenera pa do fizioterapeuta, svi smo se fokusirali na samo jedan cilj, a to je pobjeda. Još jednom smo pokazali da smo momčad visoke kvalitete. No, za uspjeh je potrebno više od igrača ili ekipe. Važni su svi oko nas, navijači, naša publika. Znali smo da će Stožice biti rasprodane, to nam je dalo posebnu energiju. I u Sjevernu Irsku idemo s pobjedom u mislima – rekao je Petar Stojanović, bivši branič zagrebačkog Dinama.

Vjerojatno najvažniji lik u priči o uspjehu slovenske reprezentacije je izbornik. Da je Matjaž Kek odličan trener, spoznali su ljubitelji nogometa u Hrvatskoj u vrijeme dok je uspješno vodio Rijeku s kojom je prekinuo dugogodišnju Dinamovu dominaciju te osvojio i naslov prvaka. Sada se 62-godišnji Mariborčanin ponovno potvrđuje u ulozi izbornika, u kojoj je bio i prije 13 godina kad je odveo Sloveniju na SP u Južnoj Africi.

- Odlučujemo sami o sebi, i to me veseli. Međutim, svi moramo čvrsto ostati s obje noge na zemlji – poručio je Kek nakon subotnjeg slavlja.

Na gostovanju u Finskoj Slovenci su izgubili 2:0, te su nakon pobjede u Ljubljani ostvarili bolji međusobni omjer, što može biti presudno u slučaju istog broja bodova. Osobito dobro odigrali su Kekovi nogometaši u prvom poluvremenu dvoboja u Stožicama, kad je kapetan Jan Oblak ostao bez pravog posla među vratnicama.

- Pravi pristup, poštivanje taktičkih zamisli i ideje igre, momci su odigrali vrlo dobro poluvrijeme. Je li ono bilo idealno ili ne, o tome ne mogu pričati, ali reći ću da s ovim igračima ne vidim granicu. Energija je bila prava, to se prenijelo na tribine, a kad smo na terenu malo zastali, ta nam se energija vratila. Vrlo sam zadovoljan s prvih 45 minuta - kazao je Kek.

image

Matjaž Kek

IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Igor Kupljenik/mi-press/shutterstock Editorial/profimedia

Priznao je da mu se u nastavku neke stvari nisu previše svidjele.

- Malo smo se povukli, iako smo trebali ići po još jedan pogodak. Razgovarat ćemo o dvije, tri izgubljene lopte, jer smo time suparniku omogućili da nas napadne na nepostavljenu obranu. Zamjene koje smo napravili pomogle su nam da opet vratimo kontrolu, tu je bila važna uloga Jasmina Kurtića, a treći gol predstavljao je nagradu za našu filozofiju. Mi igramo za gol više, a ne da budemo moderni ili da zadovoljimo publiku. Jednostavno, imamo individualnu kvalitetu – smatra slovenski izbornik.

Sve u svemu, Slovenci su mogli biti jako zadovoljni, dugo već nisu bili u ovako dobroj situaciji kad je reprezentacija u pitanju.

- Pobijedili smo zasluženo, s dovoljnom razlikom i u sjajnom ambijentu te smo napravili korak više prema ostvarenju našeg cilja. I sve to protiv suparnika koji nas je nadigrao u Finskoj. Zadovoljni smo reakcijom publike i nekim stvarima koje smo radili na terenu. O protivniku nismo previše razmišljali, fokusirali smo se na naše kvalitete i na naš način igranja nogometa. Uspjeli smo u većoj mjeri. Bili smo svjesni kvalitete finske reprezentacije i stvari koje možemo preokrenuti u svoju korist – analizirao je Kek.

image
JURE MAKOVEC Afp

S dva pogotka u prvom poluvremenu u junaka se prometnuo Benjamin Šeško. Prvo je realizirao kazneni udarac kojeg je izborio Andraž Šporar, potom je iskoristio asistenciju istog igrača te zabio i drugi gol kojim je riješeno pitanje pobjednika.

Sjajni mladi napadač ima tek 20 godina, a s lakoćom rješava utakmice na velikoj sceni. Još kao kadet otišao je Šeško iz Domžala u RB Salzburg, a ljetos ga je za 24 milijuna eura kupio RB Leipzig. Za Sloveniju je debitirao u lipnju 2021. godine te je u dosadašnja 23 nastupa postigao devet pogodaka. U aktualnom kvalifikacijskom ciklusu dosad je Šeško zabio četiri gola.

- Nije ovo priča o Oblaku, Šešku ili Keku, nego priča o grupi igrača i timu stručnjaka s druge strane igrališta. Ta komunikacija je jasna. Energija koju daju ljudi oko mene treba biti usmjerena i akumulirana u određenim dijelovima. Mi punimo jedni druge. Činjenica je da smo zajedno već dugo vremena, iza nas je puno treninga i razgovora. Do kraja kvalifikacija imamo još tri utakmice i bitno je da odlučujemo sami o sebi, to je ono što smo željeli, a ja želim da nastavimo igrati hrabro i u sljedećoj utakmici. Izgledali smo loše u Helsinkiju, bilo je neophodno preuzeti odgovornost. Momci su odigrali savršeno – zaključio je Matjaž Kek.

Tablice omogućuje Sofascore
Linker
28. travanj 2024 16:25