ANTE CIZMIC Cropix
VISOKORIZIČAN DVOBOJ

Englezi strahuju od zloglasnih srpskih huligana: ‘Oko 500 ljudi željnih nasilja otputovat će u Njemačku‘

Njemačka policija od petka će započeti s privremenim provjerama duž granica zemlje
Piše: SNObjavljeno: 10. lipanj 2024. 16:37

Njemačka policija vjeruje da će grupa od oko 500 srpskih huligana pokušati izazvati incident na utakmici Engleske i Srbije na Euru 2024.

Peter Both, šef policije u Gelsenkirchenu, rekao je da će biti izazov presresti grupu prije nego što se uspiju sukobiti s engleskim navijačima u gradu na zapadu Njemačke, piše britanski The Guardian.

Engleska igra protiv Srbije u nedjelju navečer u 21 sat po lokalnom vremenu u Veltins Areni, matičnom stadionu Schalkea koji posljednjih sezona igra u Drugoj Bundesligi.

Očekuje se da će 40.000 engleskih navijača otputovati na utakmicu zajedno s oko 5.000 do 8.000 srpskih navijača za utakmicu koju je UEFA označila kao "visokorizičnu" nakon konzultacija s policijom u Njemačkoj, Srbiji i Velikoj Britaniji.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Obje su strane izjavile da njemačka policija trenutno nema “konkretne obavještajne podatke ili konkretne informacije”, ali vjeruje da će “oko 500 srpskih huligana željnih nasilja otputovati u Njemačku, ali mi to ne znamo točno, samo nagađamo. Međutim, to je trenutno naš najveći problem. Pretpostavljam da će nam najveći izazov biti identificirati nasilne, remetilačke skupine u ranoj fazi i odvojiti ih od miroljubivih navijača koji poštuju zakon. To će biti naš najveći izazov."

Više od 1.000 njemačkih policajaca bit će u nedjelju na oprezu, uz podršku promatrača huligana i jedinice za razbijanje nereda. Vjeruje se da vodeni topovi neće biti potrebni, ali će svakako biti u pripravnosti.

Više od 1.600 navijača iz Engleske kojima je izrečena zabrana dolaska na stadione bili su prisiljeni predati svoje putovnice policiji u periodu od 4. lipnja do finala 14. srpnja kako bi se osiguralo da ne dođu na utakmice u Njemačkoj.

Njemačka policija ima izvrsnu suradnju s vlastima Ujedinjenog Kraljevstva i mnogim će poznatim huliganima iz Engleske biti onemogućeno putovanje. Ipak, očekuje se će se nekoliko njih dokopati Njemačke.

Koordinacija sa srpskom policijom, doduše, ne teče tako glatko:

"Nije tako dobra kao suradnja s Engleskom, ali je u redu", rekao je šef policije Both.

image
PAUL ELLIS Afp

Njemačka policija od petka će započeti s privremenim provjerama duž granica zemlje. Engleskim navijačima bit će dopušteno piti u Veltins Areni, ali ne i na tribinama i bit će ograničeni na kupnju dva pića odjednom.

Both je dodao:

“Surađivat ćemo sa svim engleskim navijačima otvorenog uma i očekujem od svih mojih kolega da se prema njima ponašaju pošteno i korektno, a mi ćemo intervenirati samo u slučaju bilo kakvog kriminalnog ili javnog sigurnosnog incidenta.”

Organizatori Eura 2024. također su zabrinuti zbog opasnosti od terorističkog napada. U cijelom Gelsenkirchenu bit će zabranjena uporaba dronova na dan utakmice, a policija ima sustav koji može srušiti sve bespilotne letjelice.

“Teroristi žele stvoriti strah. Poručujemo svim našim gostima - nemojte dopustiti da se to dogodi. Uživajte u svom boravku u Njemačkoj, a njemačke vlasti su dobro pripremljene.”

Linker
24. rujan 2024 01:22