Igrači i navijači HSV-a, kluba u kojem igra Mario Vušković

 Sebastian Räppold/matthias Koch/imago Sportfotodienst/profimedia
DNEVNIK NAVIJAČA BY POLI

Stižu Vatreni, a po gradu silne poruke podrške našem igraču: ‘Nevjerojatno što su mu napravili‘

Na putu do stadiona nije teško primijetiti silne naljepnice na kojima piše “Free Vušković”
Piše: Niko Matičević iz HamburgaObjavljeno: 17. lipanj 2024. 22:15

HSV, odnosno Hamburger Sport-Verein, jedan je od najvećih klubova u Njemačkoj. Sa šest osvojenih naslova su peti najuspješniji klub u povijesti Bundeslige. Ispred njih su jedino Bayern, Nürnberg, Borussia Dortmund i Schalke.

Klub iz Hamburga je uz uspjehe u domaćoj ligi dva puta igrao finale Lige prvaka, točnije Europskog kupa. U ono prvo u sezoni 1979./1980. ih je uveo hrvatski trener Branko Zebec. No tada se nisu okrunili titulom prvaka Europe jer je s 1:0 bolji bio Nottingham Forest. Do trofeja su stigli tri godine kasnije u Ateni kada su s 1:0 svladali Juventus uz gol legendarnog Felixa Magatha.

HSV trenutno proživljava najgore dane svoje povijesti. Nakon što su 2018. prvi puta ispali iz Bundeslige, u nju se nisu uspjeli vratiti. Svake sezone su pri vrhu drugog ranga, ali nikako da naprave potreban korak. Sol na ranu je ovosezonski ulazak mrskog im gradskog rivala St. Paulija u Bundesligu.

Strah od terorizma

S obzirom na to da Hrvatska svoju drugu utakmicu Europskog prvenstva protiv Albanije igra upravo na HSV-ovom Volksparkstadionu, odlučili smo otići do stadiona u nadi da ćemo odraditi “Stadium tour” i uživo vidjeti zdanje koje prima nešto više od 57 tisuća ljudi.

Nakon sat vremena duge vožnje javnim prijevozom stigli smo do stadiona koji oduševljava na prvi pogled. Nemoguće je zamisliti da se na takvom stadionu igra drugi rang nekog natjecanja. Činjenica da čak pola stadiona na kojem se igra Europsko prvenstvo pripada drugoligašima, nezamisliva je bilo gdje drugdje osim u Njemačkoj.

image

Sigurnosne ograde na prilazu stadionu

NIKO MATIČEVIĆ

Na našu žalost, po dolasku u krug stadiona zaustavio nas je čovjek koji nam je rekao da se za vrijeme Europskog prvenstva ne može obići stadion. Napravljeno je to, kako kažu, iz sigurnosnih razloga i zbog straha od terorizma.

Nezahvalnu situaciju iskoristili smo da pitamo gospodina iz HSV-ovog osiguranja što misli o “slučaju Vušković”. Nekadašnji igrač Hajduka Mario Vušković je zbog dopinga, podsjetimo, suspendiran na dvije godine i nogometu se može vratiti tek 15. studenog 2024., dok mu ugovor s Hamburgom ističe na ljeto 2025.

"Olić je bio zvijer"

Cijeli slučaj je bio pun čudnih okolnosti pa nas je zanimalo što netko tko je to doživio iz prve ruke misli o svemu tome. Naš je sugovornik bio vidno uzrujan.

- Nevjerojatno je što su napravili jednom mladom nogometašu. Zbog svoje greške su mu praktički uništili karijeru. Uvjeren sam da Vušković nije kriv, već da je došlo do pogreške. Uostalom, da je 100% kriv, sigurno bi dobio strožu kaznu. Ovo je bilo nešto između. Nadam se da će na kraju dokazati svoju nevinost, ali ne znam kako će se vratiti nogometu - rječit je bio zaposlenik HSV-a.

image
FRANK RUMPENHORST Dpa Picture-alliance Via Afp

Slučaj je na kraju završio na Sportskom arbitražnom sudu gdje se i dalje čeka presuda. Vušković je i dalje mlad te se može vratiti nogometu, ali ova situacija će sigurno ostaviti posljedice.

Navijači Hamburga i sami klub su mu puno puta izrazili podršku, a na putu do stadiona nije teško primijetiti silne naljepnice na kojima piše “Free Vušković”. Prije rastanka, morali smo upitati za još neke Hrvate koji su nosili dres HSV-a.

image

Poruke podrške Vuškoviću

NIKO MATIČEVIĆ

- Ivica Olić je bio zvijer. Kakav je to igrač... Sigurno jedan od najboljih koje sam gledao na ovom stadionu. Kada je otišao u Bayern slomio mi je srce, ha-ha. Mladen Petrić mi se isto sviđao. Vi Hrvati imate takvih igrača na bacanje - zaključio je naš sugovornik.

Po Hamburgu je večeras i dalje bilo teško pronaći navijače Hrvatske i Albanije, koji će očito tek sutra doći u grad.

Linker
17. lipanj 2024 22:25