Zlatko Dalić

 Anp/alamy/alamy/profimedia
VEĆ IMA LISTU U DŽEPU

Dalić na Euro vodi više igrača nego što smo mislili? Čeka se ‘amen‘ Uefe, ovo je mogući popis Vatrenih

Vatreni se okupljaju 26. svibnja u Zagrebu, dakle dan nakon zadnjeg kola HNL-a
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. travanj 2024. 14:16

Izbornici reprezentacija sudionica ovoljetnog Europskog prvenstva u Njemačkoj imali su u Düsseldorfu tradicionalan sastanak kakav se organizira uoči velikih natjecanja, ali s jednom specijalnom temom - hoće li na Euru reprezentacije u rosteru moći imati 23 ili 26 igrača. Na summitu koji je održan ovog ponedjeljka većina izbornika bila je za to da na Europsko prvenstvo smiju voditi 26 igrača, međutim, nisu bili jedinstveni, neki su protiv toga. Konačnu odluku donijet će UEFA.

Europska nogometna federacija je ranije ustvrdila kako će se sastavi reprezentacija sastojati od 23 igrača, ali je nakon zahtjeva dijela izbornika, od kojih su medijski najistaknutije istupili Ronald Koeman (Nizozemska) i Gareth Southgate (Engleska), objavila kako je spremna saslušati prijedlog o 26 na radionici u Düsseldorfu. Prijedlog je na stolu, većina je za 26 igrača, ali nisu svi.

UEFA je zasad tek kazala kako će razmotriti i donijeti konačnu odluku. Čim je dopustila da se otvori ta tema, te kako je većina izbornika bila za to, logika govori da bi mogla prihvatiti taj plan, no to tek treba vidjeti. Izborniku hrvatske reprezentacije Zlatku Dalić bi odgovaralo da može na Europsko prvenstvo voditi 26 igrača.

Vjerujemo da Dalić već u džepu ima listu s 26 igrača te još pokojim u pričuvi.

image

Luka Modrić i Zlatko Dalić

KHALED DESOUKI Afp

U Kataru nisu svi bili za to, primjerice Francuz Didier Deschamps govorio je kako nema potrebu voditi 26 igrača, ali ih je ipak uzeo 25. UEFA je htjela čuti koliko stručnjaka je za širu, a koliko za užu listu. FIFA je za Katar kazala kako su 23 igrača obvezna, a do 26 dopušteno, pa je svatko mogao odlučiti kako je želio.

Dojam je da Dalić računa na 26, kao i da već ima ispisana njihova imena. Dakako, izbornik je više puta pokazao kako nije imun ako netko zaigra vrhunski i natjera ga da razmisli o njemu, a jasno da će oni koji imaju prednost morati ostati zdravi i biti spremni za izazove Eura.

image

Zlatko Dalić

Nick Potts/pa Images/profimedia

Na inicijalni popis za turnir odigran u Kairu stavio je 25 imena, no bila su četvorica vratara. Iako je Dominik Kotarski jako dobar, ipak je u hijerarhiji tek četvrti. Barem je dosad tako bilo. Tih 24, dakle bez Kotarskog, su vratari Livaković, Ivušić i Labrović, obrambeni Juranović, Stanišić, J. Šutalo, Erlić, Vida, Pongračić, Gvardiol i Sosa, veznjaci Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Vlašić, Mario Pašalić, Baturina i Ivanušec te napadači Budimir, Petković, Kramarić, Perišić i Pjaca.

Kasnije je s pretpoziva dodao Marca Pašalića, a tu je i Luka Sučić koji se vratio nakon ozljede. To je tih 26 za koje očekujemo da će činiti Dalićev roster. Kako je bilo ozljeda, naknadno je za Egipat aktiviran i Ćaleta-Car, šansu čekaju i igrači poput povratnika Oršića, Sigura, More, Barišića, eventualno i Petar Sučić koji je stekao pravo nastupa, moguće još neki, ali ipak ovog trena iz drugog plana.

Na UEFA-i je odluka hoće li amenovati proširenje kadra na 26 igrača, ako to ne učini, hrvatski izbornik imat će težak posao koga izostaviti. Ako se ne umiješaju ozljede, jer odavno već Vatreni nisu bili svi na broju. Lijepo bi bilo da se to dogodi baš na Euru.
Vatreni se okupljaju 26. svibnja u Zagrebu, dakle dan nakon zadnjeg kola HNL-a, te odmah idu u riječki hotel Hilton gdje će boraviti na pripremama. Zbog toga je uzvrat finala Kupa s 30. svibnja pomaknut na 22. svibnja, a u tom kontekstu mogli smo čuti da izbornik računa na petoricu igrača iz Rijeke i Dinama.

Linker
16. travanj 2024 14:29