Luka Modrić i Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC Cropix
SPEKTAKL U CARDIFFU

Dalić i društvo došli su po ‘oprost grijeha‘, Velšani imaju jasnu poruku: ‘Došli ste moliti u krivu crkvu‘

Na gostovanju se nikako ne smije ponoviti Vatreno izdanje iz Osijeka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. listopad 2023. 13:48

Vatreni su u Cardiff sletjeli po “oprost grijeha”, Opus Arenu trebali su krstiti pobjedom i utakmicom koja će ući u anale osječkog i hrvatskog nogometa, a dobili su lekciju nakon koje u Walesu polažu ispit za Euro u Njemačkoj. Ako Hrvatska danas slavi, nećemo više nimalo sumnjati u plasman na kontinentalnu smotru, iako on neće biti formalno osiguran, čak ni bod nije loš, ali ukoliko još jednom padne sve će biti na tržištu.

Dvaput su Vatreni bili u Walesu u posljednjih deset godina, nisu to bile nimalo jednostavne utakmice, iako imaju pobjedu i remi. Nije nam suđeno da ovdje osiguramo veliko natjecanje jer Dalićevim izabranicima to nije uspjelo niti 2019. te su morali na popravni sa Slovačkom.

Golem motiv

Neće se dogoditi niti danas jer poraz s Turcima uzeo je šansu za to, ali Hrvatska mora pokazati golem motiv, izdanje od četvrtka ne smije se ponoviti.

Luka Modrić i društvo reprezentacija su, istina, sada dodatno ranjena u napadačkom dijelu, koja je bila sposobna “anestezirati” i “kirurški obraditi” najbolje na svijetu, učinila je to unatrag godine dana Brazilu, Nizozemskoj i dobrim dijelom Španjolskoj, pa je za mnoge bilo šokantno što jednako nije napravila Turskoj. Svatko ima pravo na jedan loš dan, ali ne i na dva u četiri dana, za dobiti Wales trebat će daleko više energije, odlučnosti i jasnoće u igri.

image

Trening Vatrenih

TOM DUBRAVEC Cropix

Na Poljudu s Walesom nije bilo završnog udarca i zato su gosti oteli bod, s Turcima nije bilo ni početne snage, podosta se komentiralo kako neki igrači nisu u pravom tonusu jer nedostaje im jak natjecateljski ritam, to može biti problem, ali za Cardiff nije izgovor, iako su se brojne kritike slike potkrijepljene baš nedostatnom formom dijela Vatrenih.

U Walesu su Hrvati dočekani prijateljski, s golemim respektom i divljenjem zbog zvjezdanih imena Modrića, Kovačića, Gvardiola..., ali i s jasnom porukom: “Ako se kod nas mislite pokajati i iskupiti, u krivu ste se crkvu došli moliti”.

Wales je također hendikepiran jer nema imena s naslovnica poput Brennana Johnsona i Aarona Ramseya, no pršti od vjere u svoje snage, iako je jasno da nema ekipu kakve su ga predstavljale u posljednjih desetak godina na dva Eura i Mundijalu u Kataru. To je danas radna i ratnička momčad lišena asova. Velški nogomet lagano je zaronio u krizu i ne bi se Hrvatska trebala baviti dobročinstvom da ga baš ona vadi iz mulja.

Prosjek Championshipa

Njihove klupske perjanice Cardiff i Swansea, koje su nekad bile u Premier ligi, sad su prosjek Championshipa. Jedino ako dobiju imaju realne šanse izboriti Euro, njima ide zadnji vlak i to mora stvoriti dozu pritiska. Većinom su to igrači iz drugog ranga engleskog nogometa željni dokazivanja i potvrđivanja, ali kad je s Vatrenima sve u redu razlika u klasi nije sporna.

image

Trening Vatrenih

TOM DUBRAVEC Cropix

Zlatko Dalić najavio je promjene u ekipi, no nije sklon radikalnim rezovima, treba očekivati da će okosnica biti kao u susretu s Turcima, no s nekim korekcijama. Prvenstveno je za Vatrene bitno da uđu u susret čvršće, agresivnije, energičnije i borbenije, kao i da se obrana poštima jer radi se o kvalitetnim igračima kojima očito tajming nije idealan.

Najgora muka Hrvatske jest što mora ponovno igrati kvalifikacije koje su u glavama svih već bile riješene. Glavno je pitanje bilo koliko će navijača u Njemačku, tko će i kako nabaviti i koliko ulaznica, a sad nakon Turske tek valja izboriti plasman. Oblak iluzija da Vatreni išta mogu lako i bez stresa se rasplinuo ali, pobogu, pa Hrvatska ima kvalitetu da to odradi. No, treba je večeras pokazati...

Vatreni su godinama demonstrirali da su opasni kockari, često su im se ponavljale rezultatske amplitude i “ovisnici”, ima li lijeka za to? Tri boda bila bi najbolja terapija.

Linker
27. travanj 2024 15:17