Foto: Damir Krajac / CROPIX
MENADŽERSKI POGLED

DINAMO SE NAŠAO U ZAČARANOM KRUGU 'Da Dinamo sad i dovede nekog dobrog igrača ili više njih, što oni mogu jamčiti? Da će Modri prestići Rijeku?'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. siječanj 2017. 19:33

Situacija u Dinamu trenutačno je ovakva. Momčad je prepuna mladih, talentiranih igrača, a klub pokušava pronaći pojačanja na inozemnom tržištu. No, Modri su se, na neki način, našli u začaranom krugu. Imaju određenu svotu za potrošiti, imaju puno igrača pod povećalom, međutim, teško se definitivno odlučiti za ijednoga. Tragaju za čovjekom koji bi bio ‘kapitalac’, ali, takav košta, a opet ništa ne jamči.

- Cijene su na globalnom svjetskom tržištu porasle, to je trend i na to svi moraju biti pripravni - govori menadžer Miroslav Bičanić, koji je također uvjeren da to znači da će Dinamo teško dovesti neko veliko pojačanje.

- Zimski prijelazni rok iz više je razloga kompliciran, pogotovo za klubove poput Dinama. Jer, vrlo je malo igrača kojima istječe ugovor, nemoguće je praktički dovesti nekoga bez odštete, ponuda na tržištu je mala pa to također utječe na rast cijena. U ovom trenutku treba imati i novca, ali i sreće da s tim novcem pogodiš pravog igrača, a to nije lako.

S druge strane, iako je iza njih rezultatski lošija jesen u HNL-u i ne baš pohvalni nastupi u Ligi prvaka, Dinamovi igrači drže cijene. Štoviše, ona i raste. Primjer Benkovića za kojega već sad Dinamo može dobiti desetak milijuna eura, Ćorića koji je također meta europskih velikana, govori da je i dalje pravi kapital, zapravo, već sad u Petevljevoj svlačionici.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Dinamovim igračima, pogotovo mlađima, cijena nije pala, jer se radi o talentiranim, dobrim igračima. I koji nastavljaju Dinamovu tradiciju, svi u Europi znaju da se ovdje rađaju kvalitetni igrači i zato su ih spremni i platiti. Ali, to je isto posljedica toga globalnog poskupljenja, rastu cijene i Dinamovim igračima, ali rastu i onima koje Dinamo želi kupiti.

Vani ih i dalje cijene

Iako još ima vremena za dovođenje i popunjavanje svlačionice, činjenica je da Dinamo dosad još nije kupio nijednog igrača, govori koliko je teško pronaći pravo pojačanje, pogotovo zimi. Čak i da dođe igrač koji je neko ime, ali ga Dinamo i plati nekoliko milijuna, to ništa ne mora značiti.

- Recimo da Dinamo čak sad i dovede nekog dobrog igrača, ili više njih, mogu li oni išta jamčiti? Jesu li oni garancija da će Dinamo prestići Rijeku? Nisu. Dok oni dođu, prilagode se, počnu igrati i biti prevaga, prođe već pola prvenstva - misli, pak, menadžer Damir Jozić, koji upravo u činjenici da Dinamovi igrači, unatoč takvoj turbulentnoj jeseni, drže cijenu, vidi najveće klupsko bogatstvo.

- Nije to slučajno. Jer, veliki klubovi sve prate i znaju, oni Ćorića, Benkovića, Sosu... ne gledaju kroz slabiju polusezonu, već kroz tu Dinamovu školu i tradiciju. Naime, sve ovo što radi Dinamova škola u zadnjih 10 godina, to mora biti temelj izgradnje momčadi. Ako jedan United već sad misli dati 10 ili 12 milijuna eura za Benkovića, on zna zašto to radi. On u njemu vidi Lovrena, Modrića, Kovačića, Jedvaja, Mandžukića..., igrače koji su se višestruko isplatili klubovima koji su ih doveli iz Dinama. Vidite sad Brozovića, recimo, Inter ga je doveo i na njemu će opet zaraditi. To je zato što igrači u Dinamu prolaze puno toga, sve moguće pritiske, borbe, medije, kritike... i van odlaze spremni za mnoge izazove. Sve su to razlozi zašto i dalje drže cijenu i zašto ih vani cijene - govori Jozić i također naglašava da bi baš to trebala biti nit vodilja proljetnog Dinama.

Zagreb, 080117.
Stadion Maksimir, terensa umjetnomtravom.
Prozivka i trening igraca GNK Dinamo na pocetku priprema za nastavak sezone.
Na fotografiji: Ante Coric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Najbolji put, i jedini koji je dosad dao rezultate, jest uzdanje u vlastite igrače. Dinamo ima kvalitetu, mislim da i ovi igrači mogu stići Rijeku, ako se napravi dobra momčad, dobra škvadra. Puno se toga promijenilo odlaskom Zorana Mamića, momčad je bila malo šokirana i sad se diže. To ne ide preko noći, no, mislim da vjerom u te dečke, uz dobar rad, Dinamo može na proljeće i bez dovođenja pojačanja izvana napraviti pravi rezultat.

I, kako vrijeme odmiče, sve se više čini da će Dinamov put i krenuti u tom smjeru. Pravog igrača stvarno nije lako kupiti i uklopiti, kupovati samo da se pokaže da se nešto radi - nema smisla. Ako se već dosad nije napravilo ništa na tom polju, onda, ajmo klinci - igrajte!

Linker
19. rujan 2024 07:17