Foto: Goran Mehkek / CROPIX
VATRENE DVOJBE?

DINAMO DALIĆU DAJE JOŠ JEDNOG REPREZENTATIVCA? As Modrih pojavio se na hrvatskom nogometnom nebu poput meteora, a igrama je dokazao da zaslužuje poziv

Je li se Dinamov krilni igrač sjajnim igrama nametnuo i hrvatskom izborniku?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 15:21

Iako je svojedobno igrao za U-21 vrstu i demonstrirao brzinu još u zaprešićkom Interu, Mislav Oršić (26) lani se na hrvatskom nogometnom nebu pojavio poput meteora. Najbolje od njega je što to nije bio izdvojeni bljesak. Još u Južnoj Koreji, gdje je krenuo od druge lige i stigao do Ulsana, eksperti su zamijetili igrački napredak, a ovog ljeta demonstrira najvažnije - kontinuitet.

Stalno opasan

U Budimpešti je Oršić ponovno bio opasan, nerijetko nezadrživ, potvrdio se kao jedan je od trojice-četvorice najboljih igrača Dinama. Probio se i dodao Bruni Petkoviću za 2:0, izborio kazneni udarac... Brz, ubojit, pucač s obje noge, napadač koji jednako traži asistenciju i šut, usto i požrtvovan i odgovoran. Kad bi imao tehniku i igračku pronicljivost Danija Olma spadao bi među krila svjetske klase, no i ovako, sa 26 godina, Oršić je Dinamovo jako oružje.

Na Groupama Areni jurio je pokraj Gerge Lovrencsicsa, mađarski reprezentativni branič osjećao se kao putnik na stanici vlaka koji se ne zaustavlja. Dok se na utakmici nacionalnih vrsta Ivanu Perišiću uredno “ukrcao za vrat”, za Oršićem je mogao samo baciti laso.

Je li zaslužio da ga Zlatko Dalić pozove među Vatrene?

Vjerojatno ste nekad stekli dojam da vas podsjeća na nekog iz modre povijesti? Starije možda asocira na Štefa Deverića kao plavokosog lijevog krila iz čuvene 1982. godine iako je po igračkim karakteristikama prije Boro Cvetković. Jer Štef je bio španer kojem se lopta ljepila za nogu, a Boro okomit i prodoran. Ima u njemu nešto od Mihaela Mikića i Igora Cvitanovića, a više nego bilo kome nalik je Ivici Oliću. Svi su oni bili reprezentativci, izbornik ne bi pogriješio ni da na popis stavi Mislava Oršića. Premda se ne može reći da je “izrezani” netko od njih jer svaki ima osobnost i posebnost. Na svoj je način jedinstven.

Olmo je dočekao...

Najveća brana danas mu je konkurencija u nacionalnoj vrsti. Lijevo krilo omiljena je rola Ivana Perišića, Josipa Brekala i Ante Rebića. I oni su prisiljeni po potrebi na “povlačenje na pričuvni položaj“. Na desno krilo, centarfora ili klupu. Oršić objektivno ne može računati i ne bi bilo realno da dobije mjesto u startnoj postavi Vatrenih, no nađe li se na rubu, među onima koji zatvaraju listu 23 ili 25, nitko se neće začuditi. U četiri kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka ima dva gola i tri asistencije. U formi je, raspoložen i spreman. Kod svakog protivnika s kojim se sastajemo u skupini za Euro vjerojatno bi bio u kadru, možda i u prvih 11. Dalić ga dosad nije zvao niti najavljivao da će ga priključiti, ali izbornik šuti i priprema popis za ponedjeljak 19. kolovoza. Hoće li na njemu biti novo ime? Ili ipak još ne? Dani Olmo dočekao je Španjolsku, ali takve usporedbe nisu potrebne jer on je u Dinamu posebna klasa.

Koliko god nerijetko na terenu akcije rješavao individualno, Oršićev učinak ipak je najčešće proporcionalan izvedbi ekipe. Kad je protivnik jači, poput Benfice, ili je dobro taktički postavljen kao Ferencvaros u Zagrebu, Oršić puno teže dolazi do izražaja. Nema takav prolaz kao ovog utorka kad su se Modri razmahali. Kao što kroz nastup momčadi i pristup, taj kolektivan naboj koji je reprezentaciji u ožujku nedostajao, treba gledati komparaciju Perišića i Oršića na Groupama Areni protiv Lovrencsicsa.

ORŠIĆEVI KONKURENTI

Ivan Perišić (30, Bayern)

UČINAK U VATRENIMA

82 utakmice, 23 pogotka

VRIJEDNOST:

30 milijuna eura

Ante Rebić (25, Eintracht)

UČINAK U VATRENIMA

28 utakmica, 3 pogotka

VRIJEDNOST:

40 milijuna eura

Josip Brekalo (21, Wolfsburg)

UČINAK U VATRENIMA

6 utakmica

VRIJEDNOST:

10 milijuna eura

Linker
12. svibanj 2024 17:06