KRAJ VLADAVINE?

Blatter gubi podršku, Figo i Van Praag kucaju na vrata vječnog predsjednika Fife

Vrlo je izvjesno da će konačnu prevagu dati 54 članice Uefe, koja se nije opredijelila za svog čovjeka, ali javno oponira Blatteru
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 09. ožujak 2015. 13:20

“Osjećam vaš poziv, čujem kako mi govorite: ‘Molimo te, ostani naš predsjednik’. Moja misija nikada neće završiti , vaša podrška mi je signal što moram učiniti…”

Tako je u rujnu prošle godine zborio Sepp Blatter. Ganutljivo obraćanje čelnika Fife referiralo se na Kongres u Săo Paulu, gdje mu je pet od šest nogometnih konfederacija (sve osim Uefe) obećalo glasove u lovu na peti predsjednički mandat.

Nekoliko mjeseci i tri protukandidata kasnije, čini se da 78-godišnji Švicarac više ne uživa ujedinjenu podršku sa svih kontinenata. Već je sam ulazak Luisa Figa, Michaela van Praaga i Alija bin Al-Husseina u utrku zakomplicirao Blatterovu misiju očuvanja faraonskog statusa, a najnovije informacije iz Južne Amerike svjedoče da demokracija u Fifi neće biti samo mrtvo slovo na papiru.

Povjerenje koje je vječni vladar svjetskog nogometa prijašnjih godina dobivao automatizmom - bilo je, naime, dovoljno da stane za govornicu i poruči nešto u stilu “moramo ići zajedno prema budućnosti” - ovog je puta izostalo. Iako se najavljivalo da će Blatter na Kongresu COMNEBOL-a u Paragvaju dobiti službenu potporu, to se nije dogodilo.

U dnevni red uopće nije bila uvrštena točka o izborima u Fifi, što se tumači kao znak da oko predloženog kandidata nije postojao konsenzus. U Blatterovoj tvrđavi zapuhali su neki novi vjetrovi, stara garda predsjednika prepustila je mjesto mlađima koji, čini se, imaju drugačiju viziju. Premda je politika u Fifi pouzdana otprilike kao hrvatske predizborne ankete, previranja u COMNEBOL-u ipak su signal da Blattera čeka žestoka bitka za novi četverogodišnji mandat. Radilo se o prvom većem kongresu nakon objave kandidatura, a u Paragvaju su bila i sva trojica izazivača aktualnog predsjednika.

- Imao sam sastanke s više predsjednika nacionalnih saveza, kao i s predsjednikom COMNEBOL-a, i stekao jako dobar osjećaj - otkrio je Michael van Praag, inače prvi čovjek Nizozemskog nogometnog saveza.

Nakon viđenog u Asunciónu, optimističan je i Luis Figo.

- Svakim danom sve više vjerujem u svoje šanse. U J. Americi sam imao priliku predstaviti svoje ideje za budućnost Fife. Sve je prošlo vrlo pozitivno, kaže legendarni Portugalac, kojega su osim njegove zemlje podržali Danska, Poljska, C. Gora, Makedonija i Luksemburg.

I Van Praag i Figo pripremili su teren za glasove iz Azije i Afrike prijedlogom da broj reprezentacija na SP-u povećaju s 32 na 40. S druge strane, Sepp Blatter kao u igri “Rizik” računa da su ti kontinenti, plus Oceanija, već njegovi.

Savezi ne moraju glasati kako im sugeriraju čelnici konfederacija, ali praksa je takva da podrže istu osobu.

Vrlo je izvjesno da će konačnu prevagu dati 54 članice Uefe, koja se nije opredijelila za svog čovjeka, ali javno oponira Blatteru. Upućeniji tvrde da je moguć scenarij prema kojem će se dva od tri protukandidata neposredno prije izbora 28. i 29. svibnja povući kako bi podržali trećeg i time stali na kraj 17-godišnjoj vladavini ekonomista iz Valaisa.

Linker
18. rujan 2024 12:15