POBJEDA U 89. MINUTI

BELGIJA - RUSIJA 1-0 Malo poznati Origi junak furiozne belgijske završnice!

Divock Origi zabio je za vodstvo Belgije nakon odlične povratne lopte Hazarda koji je prošao po desnoj strani te s ruba korner linije izvrsno asistirao
Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 22. lipanj 2014. 19:40

Belgija i Rusija nisu oduševile na otvaranju Svjetskog prvenstva, ali su se Crveni vragovi za razliku od Zbornaje već na startu Mundiala osladili prvom pobjedom. No, Marc Wilmots nije bio zadovoljan svim pojedincima iz prve utakmice, pa je Dembelea, Chadlija i Vertonghena očekivano zamijenio Fellainijem, Vermaelenom i Mertensom.

Fabio Capello ponovno je iznenadio rusku javnost, njegova je momčad još jednom zaigrala zatvoreno (4-1-4-1), sa samo jednim napadačem ( Kokorin), dok su klase poput Keržakova i Dzagojeva ponovo završile na klupi. Današnji cilj talijanskog stratega bio je - ne izgubiti, pa plasman u osminu finala tražiti preko Alžira.

Prvim dijelom dvoboja na Maracani dominirao je - Dries Mertens! Krilni napadač koji je poentirao za vrijednu pobjedu nad Alžirom, radio je veliku pomutnju na lijevom boku ruske obrane. Nes(p)retni Kombarov nije imao rješenja za hitronogog Mertensa koji je u prvih 45 minuta čak tri puta (20., 22. i 36. minuta) napravio veliki nered preko njegove strane. Rusija

Rusija je svoje napadačke akcije ponajviše gradila preko Kanunikova koji je dugo “mučIo” Alderweirelda. A belgijskog braniča u 26. minuti spasio je i njemački sudac Brych koji se nakon njihovog duela u kaznenom prostoru nije odlučio za najstrožu kaznu.

Zanimljiva priča ove utakmice svakako je i Thomas Vermaelen koji se ozlijedio - na zagrijavanju. Ipak, kapetan Arsenala odlučio je nastupiti, pa je u 31. minuti sam zatražio izmjenu.

Najveća engima u igri Belgije ponovo je bio Romelu Lukaku! Stasiti napadač Evertona u reprezentativnom dresu djeluje blijedio, potpuno neprepoznatljivo.

- Jednostavno ne razumijem. Kako takva igračina može igrati tako slabo. U Belgiji je definitivno prestatičan - poručio je negdašnji engleski reprezentativac i komentator BBC-a Martin Keown.

Pedantni statističari odmah su izračunali kako je Lukaku na ovom Mundialu samo jednom taknuo loptu u suparničkom šesnaestercu u 115. minuta provedenih u igri. I naravno izgubio je...

A onda u samom finišu prvoga dijela (44. minuta) do vodstva je trebala - Rusija. Rastrčani Glušakov probio se lijevim bokom, ubacio s poludistance loptu pred vratar Belgije, gdje je Kokorin glavom tukao pored gola.

Rusija je u nastavku zaigrala agresivnije, krenula žešće prema vratima Belgijanaca. A Crveni vragovi i dalje su bili neprepoznatljivi. Dapače, u nastavku se “ohladio” i Mertens, pa Marc Wilmots nije imao drugog izbora nego mijenjati. Prvi je na klupu morao Lukaku (ušao Origi), a stasiti napadač Evertona nije nimalo bio zadovoljan takvom odlukom svog izbornika.

Kako je utakmica odmicala, Rusi su igrali sve bolje. Pritiskali Belgiju, tražili pobjedonosni pogodak.

A veliku prigodu za pobjedu, i veliki korak prema drugome krugu, Rusija je imala u 81. minuti. Ješčenko je prizemno šutirao s desne strane, Courtois bio nemoćan, ali je njegov udarac otišao pored vratnice. Belgija je odgovorila tri minute kasnije, Mirallas je iz slobodnog udarca zatresao vratnicu.

1:0 - Origi (89)

Hazard je prošao lijevim bokom, povratnom loptom pronašao Origija koji sa šest metara snažnim udarcem donosi Belgiju nove bodove...

Belgija je tako stigla do druge pobjede u skupini, a ovoga puta slavlju Crvenih vragova svjedočila je i belgijska kraljevska obitelj...

BELGIJA - RUSIJA 1-0

Kraj utakmice!

90.+2 minuta - Opet odlična prilika za Belgiju! Hazard (kako li je taj samo živnuo u zadnjih deset minuta!) je krasno proigrao Mirallasa koji izbliza puca ravno u ruskog vratara.

89. minuta - GOOOOOL!! Napadač Lillea, 19-godišnji Divock Origi zabio je za vodstvo Belgije nakon odlične povratne lopte Hazarda koji je prošao po desnoj strani te s ruba korner linije izvrsno asistirao!

86. minuta - U tri minute smo vidjeli više uzbuđenja nego u cijeloj utakmici! Hazard se piruetom oslobodio ruske obrane na nekih desetak metera od gola i zatim pucao pokraj vratnice.

84. minuta - Vratnica!!! Mirallas je iz slobodnog udarca s 20 metara prizemnom loptom pogodio okvir Akinfejeva!

81. minuta - Napokon šansa! Ješčenko se našao u najboljoj prilici drugog dijela, ali je s lijeve strane ruba kaznenog prostora pucao pokraj belgijskog gola.

79. minuta - Reakcije na "ljepotu" utakmice slijevaju se Twitterom. Gary Lineker upravo je komentirao da je utakmica toliko dosadna da sudac ni sprej nije trebao koristiti.

76. minuta - Gdje je nestao Mertens? U prvom dijelu poharao je lijevu stranu ruske obrane poput uragana, a sad ga nema nigdje.

73. minuta - Eto, i Usain Bolt se slaže s nama. Upravo je tvitao da mu je prespora utakmica.

71. minuta - Samedov je na centru gurnuo loptu za Glušakova koji je pokušava stići, no lopta je prebrza za njega. S druge strane, nama utakmica prolazi u "slow motionu".

69. minuta - Vidjeli smo belgijskog kralja i kraljicu na tribinama Maracane, što trenutno predstavlja vrhunac našeg doživljaja u drugom dijelu.

66. minuta - Čekamo da se dogodi nešto uzbudljivog, ali stanje na terenu ne obećava neki spektakl.

62. minuta - Za Rusiju izlazi Kozlov, ulazi Ješčenko.

58. minuta - Origi pada u kaznenom prostoru nakon blagog kontakta s ruskom obranom, ali sudac ne svira penal. Naravno, kad se ne zove Nishimura. Prije toga je Fajzulin atraktivno škaricama zaprijetio golu Beligije, ali avaj, bez učinka.

57. minuta - Prva izmjena na utakmici - za Belgiju izlazi Lukaku, koji evidentno nije sretan odlukom trenera, ušao je Origi.

54. minuta - Prvi bolji pokušaj u drugom dijelu, Glušakov je pucao s lijeve strane na gol Courtoisa. Dojam je da je mogao postići više dodavanjem prema sredini kaznenog prostora gdje su čekala čak tri njegova suigrača.

Kraj poluvremena: Vrlo otvorena utakmica u prvom dijelu - malo je inicijativa bila na belgijskoj strani, malo na ruskoj. Na kraju poluvremena Rusi, inače konkretniji u prijetnjama po gol, su promašili najbolju priliku za vodstvo. S druge strane, neumorni Mertens je ubio volju za životom Komabrovu na lijevom boku te konstantno prijeti golu Akinfejeva.

44. minuta - Kakva prilika za Rusiju! Kokorin na deset metara od belgijskog gola neometan dočekao ubačaj s desne strane te zatim glavom pucao iznad vratnice. Rusi će žaliti za ovom prilikom, najboljom na utakmici...

43. minuta - Dva dupla pasa su Rusi odigrali na desnom krilu, ali opet Kompany pravovremenom intervencijom zaustavlja akciju. Rusi trenutno ostavljaju bolji dojam na terenu.

40. minuta - Kokorin je potegnuo kontru, ali ga je nasuprot dočekao Kompany te Rus izvlači deblji kraj u ovom duelu.

36. minuta - Mertens naprosto ne staje - jadnog Kombarova je prošao po stoti put na utakmici i samo je pravovremena rekacija Akinfejeva spriječila da njegov centaršut ne dođe do Lukakua.

30. minuta - Kanunikov je potegnuo s 25 metara, Courtois brani snažno upućeni udarac.

29. minuta - Samedov je s desne strane centrirao za lijevu korner zastavicu (iznenađujuće precizno).

26. minuta - Kanunikov pada u šesnaestercu Belgije, ali sudac se nije oglasio.

22. minuta - Bez imalo dvojbe najopasniji pojedinac susreta, Mertens, ponovno se zaletio prema ruskom golu i pucao malo iznad prečke. U svakom slučaju, dotični toliko često prolazi da je na ruskom lijevom boku napravio propuh.

17. minuta - Alderweireld je s desne strane visoko ubacio za Fellainija, no ovaj nije stigao na loptu koja je prošla malo pokraj vratnice.

14. minuta - Mertens je lošim dodavanjem upropastio kontru Belgije. Našao se na desetak metara od gola, malo s desne strane, te išao na asistenciju umjesto da puca.

12. minuta - Najbolja prilika na utakmici! Fajzulin je pucao sa 18 metara, ali Courtois odbija u korner.

11. minuta - Zasad gledamo mirnu utakmicu, bez konkretnih prilika na bilo kojoj strani.

4. minuta - Mertens se probio u kazneni prostor Rusije i malo je driblinzima mučio Kokorina, što u konačnici nije rezultiralo prijetnjom po gol Akinfejeva.

2. minuta - Kanunninkov je sebičnošću upropastio potencijalno dobru kontru Rusije

Maracana je, naravno, prepuna navijača.

Utakmica je počela!

Postave:

BELGIJA: Courtois, Alderweireld, Vermaelen, Kompany, Witsel, De Bruyne, Fellaini, Lukaku, Hazard, Mertens, Van Buyten

RUSIJA: Akinfeev, Kozlov, Ignashevich, Kanunnikov, Glushakov, Kokorin, Berezutskiy, Shatov, Samedov, Fajzulin, Kombarov

Linker
28. rujan 2024 20:39