Tom Dubravec / CROPIX
NEDOSTATAK GOLOVA

ANALIZA 'BIJELIH' ŠPICA Hajduk od Ante Vukušića nije imao izrazitog golgetera

Hajduk nema namjeru nabavljati novoga napadača ako se na tržištu ne ukaže nešto povoljno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. prosinac 2014. 15:05

Odlazak Time Abduholikova iz Hajduka nije neočekivana stvar. Uzbekistanski napadač imao je ugovor na godinu dana s opcijom produžetka za još godinu i pol, no nije zadovoljio struku Hajduka i morao je otići. Vijest je to koja nije nimalo uzburkala javnost, jer je to bilo očekivano. U prošloj sezoni imao je devet nastupa uz jedan pogodak, a ove je sezone nastupio samo jednom u prvenstvu. Međutim, odlazak Uzbekistanca otvara temu oko napadača Hajduka. Od Ante Vukušića nije Hajduk imao izrazitoga golgetera, a on je otišao u kolovozu 2012. godine. Nastupio je Vukušić i u sezoni 2012/13. u kojoj je prije odlaska u pet nastupa postigao tri pogotka. Od tada je u Hajduku igralo i još uvijek igra čak 14 napadača s čijim učinkom smo se pozabavili. Hajduk, kako sada stvari stoje, nema namjeru nabavljati novoga napadača ako se na tržištu ne ukaže nešto povoljno. Bijeli će se izgleda zadovoljiti sadašnjim napadačima, a to su: Anton Maglica, Jean Evrard Kouassi, Sandro Gotal i Artem Milevskij. Osim njih, Bijeli još imaju mladoga Elvira Malokua te Marka Bencuna. Tek eventualni odlazak nekoga od napadača, najprije Kouassija, mogao bi struku bijelih natjerati da nabave nekoga igrača na toj poziciji.

Ako gledamo samo ovu polusezonu, najbolji strijelac oda napadača je Gotal koji je u 16 nastupa zabio sedam pogodaka. Najbolji strijelac ukupno je Mijo Caktaš koji na kontu ima osam pogodaka, čak šest iz jedanaesteraca. Gotal je u sezonu krenuo kao krilni napadač dok je trener Igor Tudor preferirao sustav 4-3-3, no Gotalu očigledno više odgovara igrati u sustavu 3-5-2 gdje njegove golgeterski sposobnosti više dolaze do izražaja i kada se ne mora trošiti u vraćanju natrag na krilu i pratiti suparničkoga beka. Drugi napadač ove sezone je Kouassi koji je u 16 utakmica dao šest pogodaka, no i na njegov učinak je utjecala promjena sustava. Sada igra lijevoga beka, pa izostaje njegov golgeterski učinak, a dojma smo da i ne koristi izgledne prilike kao što bi to trebao jedan napadač. Pamtimo neke promašene zicere, no Kouassi je još mlad, tek mu je 20 godina. Nominalno prvi napadač, Anton Maglica, dao je četiri pogotka što je za prošlosezonskoga najboljega strijelca (12 pogodaka) premalo, no valja istaknuti da je Osječanin imao ozljeda i nastupio u deset od 19 prvenstvenih utakmica. Posebna priča je Milevskij, on je dao dva pogotka ove sezone, ali je svojim ulascima, lijepim potezima i asistencijama davao impuls ostalim napadačima. Doveden je Milevskij na početku sezone kao iskusan napadač, ali se pokazalo da je bio nespreman te je dobio mjesec dana da se podigne u formi. Odigrao je malo za drugu momčad i nakon pripreme s kondicijskim trenerom Borom Peyrekom, vratio se u prvu ekipu kao džoker. Razlog zbog kojega Hajduk ne namjerava uzimati napadača leži u činjenici što se od Milevskoga puno očekuje u nastavku sezone. Trebao bi proći pripreme i biti još moćniji, iako i ovako može dosta. Ne razmišlja se ni o povratku Tomislava Kiša koji je u drugoj ligi pravi stroj za golove u momčadi Gorice. On je na posudbi, no po svemu sudeći trebao bi nastaviti karijeru u slovenskoj Gorici.

Maloku, koji je krilni napadač, može biti rješenje u ofenzivi, no on je još na razmeđi druge i prve momčadi, pa je zbog toga nezadovoljan. Najavila je obitelj Maloku da želi iz Hajduka, ali i da Elviru nije ispod časti da igra za drugu momčad, samo da se pravilno razvija. Ove polusezone imao je Maloku šest nastupa i jedan pogodak protiv Lokomotive. Za drugu momčad je u devet nastupa zabio tri pogotka. Vrijeme radi za njega, jer mu je tek 18 godina.

Linker
18. rujan 2024 03:57