EMILIA CLARKE

Zvijezda ‘Igre prijestolja‘ otkrila je da joj nedostaje dio mozga: ‘Nevjerojatno je da uopće mogu govoriti‘

- Tražila sam od medicinskog osoblja da me puste da umrem, otkriva glumica

Emilia Clarke

 Bbc/Planet/Profimedia/Bbc/Planet/Profimedia

Poznata engleska glumica, zvijezda serije ‘Igra prijestolja‘, Emilia Clarke otkrila je da joj nedostaje dio mozga nakon operacija kojima se podvrgnula zbog dvije aneurizme.

- Količina moga mozga koja više nije upotrebljiva...nevjerojatno je da mogu govoriti, ponekada artikulirano, i živjeti život potpuno normalno bez ikakvih posljedica, govori 35-godišnja glumica u BBC-evoj emisiji ‘Sunday Morning‘.

- Mali dio moga mozga nedostaje što me uvijek nasmije, dodaje.

Nakon što je 2011. završila snimanje prve sezone popularne serije, Clarke je pretrpjela puknuće svoje prve aneurizme što je dovelo do moždanog udara i subarahnoidalnog krvarenja.

Zbog straha za zdravlje, glumica je morala na operaciju mozga zbog koje se nije mogla sjetiti svog imena.

- Patila sam od stanja koje se zove afazija, što je posljedica traume koju je moj mozak pretrpio, napisala je 2019. za The New Yorker.

- Tražila sam od medicinskog osoblja da me puste da umrem. Moj posao, cijeli moj san o tome kakav bi moj život bio usredotočen je na jezik, na komunikaciju. Bez toga sam bila izgubljena, otkriva.

Nakon mračne i teške borbe s bolešću, glumici se stanje počelo poboljšavati jer je afazija bila privremena.

- Poslana sam natrag na intenzivnu njegu i nakon otprilike tjedan dana afazija je prošla. Mogla sam govoriti, napisala je.

No 2013. ponovno se suočila s aneurizmom koju je trebalo liječiti operacijom.

Iako joj je bila ‘obećana relativno jednostavna operacija‘, Clarke je rekla da je druga bila još mučnija od prve.

- Kada su me probudili, vrištala sam od boli. Postupak nije uspio. Imala sam veliko krvarenje i liječnici su jasno rekli da su moje šanse da preživim neizvjesne ako ponovno ne operiraju, prisjeća se glumica.

Nakon što se potpuno oporavila, Clarke je odlučila upotrijebiti svoju platformu kako bi pomogla drugima koji su doživjeli slična iskustva. Tako je pokrenula dobrotvornu organizaciju SameYou za prikupljanje novca za osobe koje su preživjele ozljede mozga i njihove voljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:11