LIJEPE, A OPAKE

Zloglasne kraljice kartela: Iza opasnih muževa stoje još opasnije supruge koje ne prežu ni pred čim

Udaju se za narkobosove s 18 godina, planiraju bijeg iz zatvora i razmeću se oružjem - to su kraljice kartela!

María Guadalupe López Esquivel

 Kcs/Kcs Presse/Profimedia

Supruga meksičkog trgovca drogom Joaquina Guzmana, poznatog kao El Chapo, Emma Coronel Aispuro osuđena je na tri godine zatvora nakon što je priznala sudjelovanje u krijumčarenju moćnog kartela Sinaloa.

Iako se na njih gleda kao na "majke, kćeri i sestre, od kojih se očekuje da su drage, ljubazne i imaju majčinske osjećaje", no supruge trgovaca drogom imaju i mračnu stranu.

Ovo su neke od južnoameričkih kraljica droge koje su poznate po svojim opasnim i glamuroznim životima.

Emma Coronel Aispuro

Emma Coronel Aispuro vjerojatno je jedna od najpoznatijih kraljica kartela.

Opasna ljepotica iz Kalifornije priznala je na sudu da je sudjelovala u krijumčarenju heroina, kokaina, marihuane i metamfetamina tijekom najmanje šest godina. Također je priznala da je bila uključena u pranje novca i transakcije sa stranim trgovcima narkoticima te da je pomagala svome suprugu da pobjegne iz meksičkog zatvora 2015. godine.

Emma je rođena za taj posao s obzirom na to da je njezin otac Meksikanac bio trgovac drogom, a na jednoj od njegovih zabava 2006. upoznala je El Chapa. Tada joj je bilo 17 godina. Vjenčali su se kad joj je bilo 18, a njemu 50 godina. Emma je 2011. godine rodila njihove blizanke Mariu i Emali.

Na sudu je izjavila da osjeća "istinsko žaljenje zbog štete koju je nanijela" te je zamolila "sve građane ove zemlje" da joj oproste.

image

Emma Coronel Aispuro

Kena Betancur/AFP

Kraljica Pacifika

Narkokraljica Pacifika, Sandra Ávila Beltrán, toliko je legendarna da je o njoj napisana pjesma. "Što je ruža ljepša, to joj je trnje oštrije", glasi stih pjesme iz 2004. godine. Ona je također rođena u kriminalu - ne samo roditelji, već su joj se i baka i djed bavili krijumčarenjem droge.

Sandra je svoj nadimak dobila nakon što je 2001. otpremila 10 tona kokaina na floti čamaca s tunom iz Meksika u Kaliforniju. Vlasti su ga zaplijenile i Sandra je nestala.

Udala se za dva policajca koji su se pridružili kartelima, a obojica su ubijeni u meksičkim narko-ratovima.

image

Sandra Ávila Beltrán

Ho/Mexican Federal Police/Afp

La Negra

Jessica Oseguera kći je El Chapova rivala Nemesia Oseguera Cervantesa, poznatog i kao El Mencho. Dan nakon što se Chapova supruga pojavila na sudu, Jessica, koju nazivaju La Negra, dobila je dvije i pol godine zatvorske kazne jer je pomagala ocu u pranju novca kroz različite poslove, uključujući sushi restorane, odmaralište i tvrtke koje su se bavile proizvodnjom tekile.

El Mencho, koji je na listi najtraženijih trgovaca, vodi Jalisco kartel nove generacije u Meksiku. Ovaj brutalni lanac uključuje grupu od 5000 ubojica čiji je "zaštitni znak" slanje odrubljene glave neprijateljima i otapanje njihova tijela u kiselini.

Jessica, koja je majka dvoje djece, inzistirala je na tome da ona nije bila uključena u posao s drogom te je sucu čak poslala pismo: "Žalim zbog svega što sam učinila, a što je prouzročilo bilo kakvu štetu."

Njezino visočanstvo

Brazilka Valeska Pereira Monteiro (27) uhićena je u rujnu dok je uživala na odmoru. Optužena je za kontrolu financija jedne bande u Ceari. Nadimak 'Njezino visočanstvo' dobila je jer je svoj 'krvavi novac' trošila na raskošna putovanja i luksuzni način života. Ovo nije prvi put da ju je uhvatila policija. Godine 2014. uhvaćena je dok je vodila bandu koja je pljačkala kuće i druge nekretnine u Fortalezi.

Prošle je godine uhvaćena jer se bavila računovodstvom za jednu kriminalnu bandu u Rio de Janeiru te je bila prisiljena nositi narukvicu za elektronički nadzor oko noge, koju je strgala u travnju i postala bjeguncem.

La Catrina

Kad je imala samo 21 godinu, Maria Guadalupe López Esquivel, koju još nazivaju La Catrina ili Dama smrti, ubijena je u sukobu s policijom. Ona i nekoliko članova njezina odreda smrti sukobili su se sa snagama sigurnosti u gradu La Vocandi u središnjoj meksičkoj državi Michoacán. La Catrina je ubijena, a šestero napadača je uhićeno nakon što su otvorili vatru na vojsku i policiju.

Ona se umiješala u narko-svijet nakon što se zaljubila u narkobosa Miguela Fernandeza, poznatog po nadimku M2. Napustila je normalan život srednje građanske klase kako bi živjela s njim i drugim kriminalcima u Aguilli 2017. godine. Bili su dio kartela El Mencho koji protiv El Chapova kartela Sinaloa borio za prevlast.

image

María Guadalupe López Esquivel

Kcs/Kcs Presse/Profimedia

La Dona

Luz Irene Fajardo Campos vodila je međunarodni lanac trgovine drogom uz pomoć svoja dva sina. Koristila je dva pseudonima - La Comadre i La Madrina, koja su označavala veliku šeficu. No, za razliku od nekih kolegica, ona nije rođena u obitelji narkošefova. Baš naprotiv, imala je prilično idilično djetinjstvo u Meksiku, a sve se promijenilo dok je bila tinejdžerica jer su se tada krijumčari droge preselili u to područje.

U posao s drogom ušla je kroz prodavanje iste na ulicama Kalifornije, što je dovelo do toga da su je deportirali natrag u Meksiko tijekom 90-ih. Otamo je započela svoju karijeru dugu tri desetljeća, a govorilo se i da blisko surađuje s El Chapovim sinovima.

Slala je 30 kilograma kokaina tjedno u SAD, a također je unajmljivala pilote i kupovala mlažnjake kako bi prenijela drogu prije uhićenja.

Ubrzo nakon što je uhvaćena, njena dva sina su ubijena, a njihova raskomadana, izgorjela tijela ostavljena su u vozilu. Bilo joj je to oštro upozorenje da ne surađuje s istražiteljima. Irene je osuđena na 22 godine zatvora zbog krijumčarenja droge, a navodno se njezino mentalno zdravlje vrlo brzo pogoršalo dok je boravila iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:51