ŽESTOKI PROTUNAPAD

Zgroženi Del Toro žučno stao u obranu Scorsesea: ‘Da mi Bog skrati život kako bi produžio njegov, prihvatio bih‘

Nakon članka u kojem je kritiziran rad slavnog redatelja, njegov kolega žestoko je uzvratio autoru teksta, dodavši kako bi dao život za Scorsesea

Martin Scorsese

 Dia Dipasupil/Getty Images/Profimedia

Slavni redatelj Martin Scorsese bio je tema itekako kontroverznog teksta časopisa The Critic u kojem se tvrdi kako oskarovac nije ni približno talentiran kao što brojni filmofili tvrde. Sporni je članak privukao veliku pozornost tvrdnjama poput one da se "Scorsese lijeno afirmirao kao redatelj mafijaških filmova kao svog osnovnog poziva", te su ga dodatno proglasili i "neravnomjerno nadarenim".

U tekstu se išlo toliko daleko i s neutemeljenim tvrdnjama kako se "niti jedan studio ne usuđuje reći ‘ne‘ redatelju koji je većinu svoje karijere proveo boreći se za financiranje svojih fimova". Kako je bilo i za očekivati, članak je izazvao popriličan bijes unutar filmske zajednice, no malo tko je regairao s toliko strasti kao Guillermo del Toro. Poznati je redatelj na svom Twitter profilu u petak kritizirao članak i branio Scorseseovu ostavštinu i s umjetničke strane, ali i kao zagovornika kinematografije.

"Vrlo, vrlo rijetko ovdje objavljujem bilo što kontradiktorno, ali količina zabluda, aljkavih netočnosti i neprijateljskih pridjeva koji nisu potkrijepljeni stvarnim obrazloženjem je uvredljiva, okrutna i nedobronamjerna. Ovaj ih je članak nagomilao, ali po koju cijenu?", započeo je žučno svoj post del Toro i nastavio jednako pasionirano: "Da budem jasan: da Bog ponudi da mi skrati život kako bi produžio Scorseseov, prihvatio bih dogovor. Ovaj čovjek razumije kinematografiju. Brani kinematografiju. Utjelovljuje kinematografiju. Uvijek se borio za umjetnost i protiv industrije. Nikada nije bio ukroćen i ima čvrsto mjesto u povijesti."

Del Tora je posebno zasmetalo što je autor teksta odbio govoriti o Scorseseovu djelu u pozitivnom svjetlu. Umjesto toga, smatra kako je sve sveo samo na prigovaranje bez da je svoje argumente potkrijepio stvarnim činjenicama.

"Veći dio članka sliči na okrivljavanje Picassa da ‘nije dobio pravu perspektivu‘ ili Gauguina jer je ‘drečav‘. Ako napadate ove kamene temeljce, trebali biste to obrazložiti - secirati rad i tako izgraditi svoju poziciju, a ne samo davati mišljenje s ‘napadačkim‘ pridjevima", naglasio je del Toro i u konačnici potpuno zgrožen člankom napisao kako ga je sadržaj natjerao da se zabrine za budućnost popularne kulture u cjelini.

"Kada čitam djela poput ovog usmjerena na jednu od najdobroćudnijih sila, kao i jednu od najmudrijih, osjećam potrese nadolazećeg kolapsa kulture. I pitam se: ‘S kojim ciljem?‘ ...i nađem se na gubitku", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:35