POVRATAK HALJINE

Zbog scene u "Kruni" u modi je haljina koju je Diana nosila kad je Charles priznao nevjeru

Danas vjerojatno takva haljina ne bi prošla jer je vrlo teatralna, smatra naš poznati stilist Borut Mihalić

Elizabeth Debicki

 Splashnews.com/Splash/Profimedia

Mala seksipilna crna haljina, u povijesti mode poznata i kao "osvetnička", a koju je princeza Diana nosila te večeri kada je Charles prvi puta javno priznao svoj preljub - ponovo je u fokusu svjetskih medija. Naime, snima se nova sezona Netflixove hit serije "kruna", a glumica Elizabeth Debicki koja će portretirati tragično preminulu princezu na setu se pojavila upravo u njoj i sličnost je frapantna.

Hrabra haljina

Fotoreporteri su Debicki uhvatili na snimanju u Hyde Parku u replici koktel haljine od svilenog krepa s bočnim pojasom grčke dizajnerice Christine Stambolian koja je Dianu stajala 900 funti. Kršeći kraljevski protokol kao i Lady Di u scenu izlazi iz auta u toj raskošnoj haljini s otvorenim ramenima koja je sezala tik iznad bedra i imala duboki dekolte sa kopijom ogrlice od safira, dijamanata i bisera koju je princeza nosila te večeri. Princeza je original dala izraditi koristeći broš od safira i dijamanata koji joj je poklonila kraljica kao vjenčani dar.

Podsjetimo, riječ je o događaju u noći u lipnju davne 1994. godine kada je princeza Diana trebala je prisustvovati zabavi koju je časopis Vanity Fair organizirao u londonskoj galeriji Serpentine. Iako je prvotno planirala nositi elegantan model modne kuće Valentino, u posljednji tren je promijenila svoju odluku te je u ormaru naišla na malu crnu haljinu grčke dizajnerice Christine Stambolian koju prije nije nikad nosila jer joj se činila isuviše seksi čak i za modernu princezu.

Ovo priznanje izazvalo je medijsku pomamu u kojoj su mnogi doživjeli Dianinu odjeću kao njen način da se "izdigne iznad kaosa" (od tud i etiketa "osvetnička haljina"). Ta pripijena haljina starinskog dekoltea kakav su nosile francuske kurtizane u operi, rekla je, složili su se kritičari, snažnije od bilo kojih riječi upravo ono što je Diana htjela poručiti britanskim medijima - ja sam konačno slobodna, samouvjerena, seksi žena sa životnim iskustvom i nema tog muškarca zbog kojeg ću ostati kod kuće i ponižena plakati. Bio je to prkosan izbor koji se široko tumačio kao oblik osvete.

image

princeza Diana

Martin Keene/Pa Images/Profimedia

Nakon smrti princeze prodana je na aukciji škotskom kolekcionaru Graemeu Mackenzieju, dok su novci iskorišteni za nekoliko dječjih dobrotvornih organizacija koje je Diana podupirala.

Raskrstila s Charlesom

Diana je crnom haljinom obilježila i početak i kraj odnosa s kraljevskom obitelji.

Naime, par se formalno razveo tek u kolovozu 1996. godine, Dianina potez uzima se kao simbolički završetak njezina odnosa s kraljevskom obitelji. Ostali članovi kraljevske obitelji nisu bili suviše oduševljeni njezinim modnim odabirom budući da je crna boja kod aristokracije vezana za trenutke žalovanja.

Ova haljina na sebi ima neku patinu vremena, kaže nam Borut Mihalić, poznati hrvatski modni kritičar i stilist. Danas se možda ne bi nosila jer je dosta teatralna, ali u ono vrijeme takve haljine su bile aktualne. Kada pogledamo 90-te, govori, haljina se bavi tjelesnošću i sva je stegnuta, zapravo to je popularno u Americi i Britaniji pod nazivom "body contour dress".

- Da pojasnim, to je haljina koja naglašava liniju tijela, ima otvoren gornji dio, zapravo cijeli dekolte i taj mali šlep koji je simboličan, iznad koljena je i asimetrična, kaže.

Borut nam je komentirao i nakit od bisera, princeza je tada osjećala bol, ali ju je možda prezentirala na drukčiji način.

- Tu su i biseri koji mogu označavati suze, iako se ona jako dobro prikazala, kao nasmijana, vesela žena koja izlazi iz auta i ide na humanitarnu večer u galeriju.

Haljina pokazuje jedan dio vremena, svakako bi danas takva haljina malo drukčije izgledala, ali imala bi sličnosti. Umjesto ovih nabora na boku, možda bi bile neke druge opcije, ovaj šlep vjerojatno ne bi bio. Meni to izgleda kao haljina koju žena obučena kad joj je dosta svega, sredi se i ne mari za ništa. To je nekakav trenutak gdje se žene saberu s problemima i krenu dalje sa svojim životom, zaključuje Borut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:40