ISPALA S POPISA

Vremešna dvorska dama nije ljuta: ‘Shvaćam zašto nisam dobila poziv za krunidbu. To je razumna odluka‘

S popisa uzvanika na Charlesovoj svečanosti, ispala je lady Pamela Hicks, koja je svjedočila nizu važnih događaja za monarhiju

Lady Pamela Hicks

 I-images, Pacificcoastnews/Pacific Coast News/Profimedia/I-images, Pacificcoastnews/pacific Coast News/profimedia

Među 2000 uzvanika na krunidbi britanskog kralja Charlesa III. u Westminsterskoj opatiji, neće biti lady Pamele Hicks. Veliko je to iznenađenje jer je vremešna gospođa, koja je upravo napunila 94. godine, doista važno ime u monarhiji. Ona je bila djeveruša na vjenčanju kraljice Elizabete II., bila je uz nju kada joj je umro otac i postala je kraljica, bila je na njezinoj krunidbi i jedna je od osoba iz najužeg kruga prijateljica, jedna od njezinih dvorskih dama i pouzdanica dugogodišnje vladarice.

Njezina kći India (55), modna dizajnerica i spisateljica, oglasila se nakon što su mediji počeli intenzivno komentirati izostanak poziva lady Pameli. Ona je na društvenim mrežama potvrdila da lady Hicks doista nije dobila pozivnicu, a usput je objasnila kako je njezina majka reagirala na činjenicu da za nju nema mjesta na velikoj svečanosti.

Objasnila je kako su Hicksovi primili poruku od jednog od osobnih tajnika kralja Charlesa koji im je objasnio "da će ova krunidba biti puno drugačija od kraljičine. Umjesto 8000 gostiju, broj uzvanika je sveden na samo 1000, da bi se smanjio financijski i svaki drugi teret za državu."

- Kralj nas je s ljubavlju, toplo pozdravio i ispričava se. Svjesni smo da on smatra da će uvrijediti mnoge članove obitelji i prijatelje s tom listom, no moja majka uopće nije uvrijeđena. - rekla je India Hicks koja je Charlesovo kumče i bila je djeveruša na njegovu vjenčanju s princezom Dianom, 1981. godine. Naprotiv, komentirala je odluku riječima: "To je jako, jako razumna odluka. S velikim zanimanjem pratit ću sve što se bude događalo." Pozivnice su poslane prema zaslugama, a ne prema društvenom statusu.

image

India Hicks i Lady Pamela Hicks na pogrebu kraljice Elizabete

Mark Stewart/pool/Shutterstock Editorial/Profimedia/Mark Stewart/pool/shutterstock Editorial/profimedia

Ipak, mnogi na Otoku smatraju da je lady Pamela, koja je na posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete bila u invalidskim kolicima, trebala dobiti svoju pozivnicu. Ona je jedna od rijetkih u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je imala prilike biti na toliko važnih događaja za monarhiju, pravi je "svjedok vremena" i to bi trebalo cijeniti. Također, prema riječima njezine kćeri, usprkos godinama i problemima sa zdravljem, njezino pamćenje je netaknuto.

Lady Pamela kćer je lorda Louisa Mountbattena. Obitelji Windsor i Mountbatten dugo su i čvrsto povezne, u službenim papirima nekolicina muških članova kraljevske obitelji koristi oba prezimena. Lord Mountbatten bio je ujak i očinska figura princa Philipa, supruga kraljice Elizabete koji je u jednom trenutku i službeno uzeo prezime Mountbatten. Poginuo je u atentatu koji je izvela IRA 1979. godine, a Charles ga je kasnije nazvao "djedom kojeg nikad nisam imao". Pamela Hicks bila je djeveruša na vjenčanju princa Philipa i princeze Elizabete 1947. godine. Čak je bila s njima u Keniji 1952. godine, kada je preminuo kralj George V., a 25-godišnja Elizabeta postala kraljica.

image

Kraljica Elizabeta i princ Philip s lady Pamelom Hicks 1954. godine na Malti

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

- Sjećam se da sam je zagrlila, čvrsto, a onda sam pomislila: "Oh, pa ona je sada kraljica!", pa sam se duboko naklonila. - rekla je jednom prilikom lady Hicks.

Njezino sudjelovanje u bitnim događajima za monarhiju obrađeno je i u seriji "Kruna", gdje lady Pamelu glumi Lily Travers.

image

Gillian Anderson, Hugh Bonneville i Lily Travers u sceni iz ‘Krune‘

Kerry Monteen/Everett/Profimedia/Kerry Monteen/everett/profimedia

Iako će biti raskošna i svečana, krunidba kralja Charlesa bit će mnogo skromnija od krunidbe njegove majke prije 70 godina. Osim znatno kraćeg popisa gostiju, kralj i kraljica-supruga Camilla imat će crkveni obred od samo 60 minuta, dok je onaj za kraljicu Elizabetu trajao tri sata. U Westminsterskoj opatiji bit će dio članova kraljevske obitelji, odabrani predstavnici iz šire društvene zajednice i dobrotovornih ustanova, kao i predstavnici kraljevskih obitelji iz svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:23