POHVALNA PROMJENA

Vogue slavi izdizanje afričkih modela: Po prvi put na naslovnici osvanulo 9 crnih ljepotica

Britansko izdanje časopisa Vogue otkrilo je svoju naslovnicu za veljaču, na kojoj 9 crnkinja "redefinira što znači biti model"

manekenke za naslovnicu Voguea

 Instagram

Britansko izdanje najprestižnijeg modnog časopisa Vogue otkrilo je svoju naslovnicu za veljaču, na kojoj devet crnkinja "redefinira što znači biti model".

U glavnim su se ulogama našle Adut Akech, Amar Akway, Majesty Amare, Akon Changkou, Maty Fall, Janet Jumbo, Abény Nhial, Nyagua Ruea i Anok Yai u upečatljivoj modnoj priči koju je snimio Rafael Pavarotti, a stiliirao sam urednik britanskog Voguea Edward Enninful.

Ujedno, to je prvi put da je Vogue okupio grupu crnih žena ove veličine za naslovnicu. Izdanje za veljaču slavi izdizanje afričkih modela i razgovara s nekima od njih o tim promjenama na "karti mode", a žene su snimljene u konceptu zatamnjenog svjetla. Na jednoj fotografiji modeli sjede na zelenoj sofi i nose žarke boje što je u kontrastu sa slabim osvjetljenjem, no na naslovnici svih devet manekenki ima crna odijela.

Na pitanje koja je pozadina odluke o potpuno crnačkoj i potpuno afričkoj naslovnici, Edward Enninful, inače rođen u Gani, a kasnije preselio u zapadni London, je odgovorio: "Vidio sam sve te nevjerojatne modele diljem Afrike koje su bile tako živahne i pametne. Ove djevojke redefiniraju što znači biti model u svijetu visoke mode. Moramo se potruditi da ove djevojke potraju. Tužno je i srce mi se slama kad vidim djevojke koje na svom usponu odjednom počnu nestajati. Moramo uložiti u njih, njegovati ih i podržavati s editorijalima, reklamama, revijama. To treba biti zaokret od 360 stupnjeva. Alrk Wek nije slučajno postala Alek Wek. Bila je grupa nas koja je stajala iza djevojaka poput nje i gurala ih naprijed. To moramo učiniti u svim našim različitim ulogama. Dovesti te djevojke i onda ih odbaciti nakon jedne sezone? To mora prestati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:32