NAJVEĆI MODNI DOGAĐAJ

VIDEO: NIKAD VIĐENO IZDANJE MET GALE Čak je i ledena kraljica Voguea napravila potez koji se ne pamti i izazvala kolektivni uzdah pred ekranima

 

Prvi ponedjeljak u svibnju dan je kada se održava Met Gala, kada se showbizz elita okuplja u njujorškom muzeju Metropolitan pod strogim okom Anne Wintour, glavne urednice američkog Voguea.

Modni urednici tada padaju s nogu od posla ocjenjujući kombinacije slavnih, danima se analiziraju najbolji i najgori outfiti, a pojavi se i pokoja ozbiljna, dubinska analiza događanja. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, priča se preselila u cyberspace. Otvorenje izložbe koja tematski obilježava ekskluzivnu gala večer u slavnom muzeju, “About Time: Fashion and Duration” (O vremenu: moda i trajanje), pak, odgođeno je za kraj listopada.

Umjesto 600 uzvanika na gala večeri, redom zvijezda koje Wintour osobno probire, a svaka pozivnica ima cijenu od oko 30.000 dolara, cijeli je svijet imao priliku virtualno sudjelovati u ovom događanju.

Na YouTube kanalu magazina Vogue od ponedjeljka ujutro dopunjuje se ekskluzivni sadržaj - niz video pričica iz arhiva Met Gale, podsjećanja na mnoge senzacionalne, raskošne, ekscentrične modne kombinacije iz 72 godine postojanja večeri kojoj je glavni cilj prikupljanje sredstava za njihov Odsjek za modu (Costume Institute).

Vrhunac ovogodišnje priče nije bila Lady Gaga s četiri outfita ili Rihanna s kardinalskom mitrom na glavi nego "A Moment With the Met" (Trenutak s Metom), live obraćanje Anne Wintour gledateljima uz nastup Florence Welch iz benda Florence & the Machine, dakako, iz njihovih domova.

Wintour, na glasu kao vrlo hladna osoba, bila je poprilično emotivna, a skidanje sunčanih naočala koje su njezin zaštitni znak na početku obraćanja gledateljima izazvalo je kolektivni uzdah pred monitorima. On je, doduše, zasigurno bio mnogo slabiji nego što su to organizatori mislili.

Naime, broj onih koji su uživo pratili prijenos te onih koji su snimku pogledali nakon objave, u prvih 12 sati jedva je stigao do 75,000, a kanal ima čak 7,6 milijuna pretplatnika. Više je komentara dobio nastup Florence (i cvjetne tapete iza njezinih leđa) nego Anna Wintour.

Jedna od najmoćnijih žena svijeta mode progovorila je o teškim vremenima, te pozvala sve da, koliko mogu (i nekoliko dolara je velika stvar, rekla je) pomognu radu Muzeja, ali i inicijativi Common Thread, Voguea i Udruge američkih modnih dizajnera.

Cilj je prikupljane novčane pomoći za ljude koji se na bilo koji način bave modom i kojima je pandemija ugrozila egzistenciju. Do sada su prikupili pet milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:31