LICEMJERJE

Upozoravao na globalno zatopljenje, a u dva mjeseca potrošio 116.000 $ na gorivo za svoj privatni avion

- Užasnut sam globalnim zagrijavanjem - istaknuo je Spielberg tijekom intervjua 2018. i onda učinio puno toga da mu pridonese

Steven Spielberg

 Abc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Privatni zrakoplov Stevena Spielberga od lipnja je, tijekom 16 putovanja, potrošio mlaznog goriva u vrijednosti više od 116 tisuća dolara, unatoč prethodnim upozorenjima slavnog holivudskog redatelja o globalnom zatopljenju, piše New York Post.

Brojke su vjerojatno podcijenjene jer baza podataka nije izračunala metriku goriva i udaljenosti za najmanje tri putovanja Spielbergovim mlažnjakom. Da bi ova situacija bila još bizarnija, Spielberg je ranije izjavio da ga je globalno zatopljenje “prestrašilo” i da ne razumije ljude koji “opušteno idu kroz život” ne mareći za njihov utjecaj na okoliš.

- Užasnut sam globalnim zagrijavanjem - istaknuo je Spielberg tijekom intervjua 2018. godine za svoj film "Ready Player One".

- Globalno zatopljenje je znanstvena stvarnost. To nije politički trik. To je pravi dio stvarne, mjerljive i kvantificirajuće znanosti - objasnio je Spielberg i naglasio da ćemo se morati suočiti sa sudbinom ako danas ne učinimo nešto po tom pitanju.

Dodao je da "svi moraju biti odgovorni" za svoju ulogu u klimatskim promjenama.

- Kada niste svjesni nečega što bi moglo predstavljati opasnost za vašu djecu i unuke, onda samo bezbrižno idete kroz život s limenkama aerosola i radite svakakve stvari koje oštećuju ozon - rekao je Spielberg.

U više od desetak putovanja, Spielbergov mlažnjak prešao je 3589 milja od Westhamptona u New Yorku do Amsterdama u Nizozemskoj 29. lipnja, potrošivši gorivo u vrijednosti od 21.183 dolara i ispustivši 32 tone ugljičnog dioksida, prema Celebrity Jetsu. Zrakoplov je zatim otputovao u Rotterdam, prije nego što se vratio u Westhampton 1. srpnja, sagorijevajući još 24.685 dolara vrijednog goriva i ispustivši dodatnih 38 tona ugljika.

Također, mlažnjak je letio od Westhamptona do Van Nuysa u Kaliforniji 11. srpnja, od Westhamptona do Knocka u Irskoj 21. srpnja i od Teterboroa u New Jerseyu do Van Nuysa 4. kolovoza. Posljednje zabilježeno putovanje bio je kratki let u četvrtak navečer iz Martha‘s Vineyarda, Massachusetts, za Teterboro.

Sveukupno, Spielbergov mlažnjak ispustio je najmanje 179 tona ugljičnog dioksida tijekom posljednja dva mjeseca. Usporedbe radi, prosječni Amerikanac ima godišnji ugljični otisak od 16 tona, a prosječni globalni otisak je četiri tone po osobi.

Dok je većina putovanja i potrošnje goriva zabilježena, baza podataka nije izračunala podatke za nekoliko letova uključujući dva leta od Van Nuysa do Chicaga i od Chicaga do Martha‘s Vineyarda.

Spielberg nije jedina holivudska slavna osoba koja je upozoravala na globalno zatopljenje istovremeno vozeći se privatnim zrakoplovima. Fox News Digital izvijestio je prošli tjedan da je glumac Leonardo DiCaprio išao na više putovanja na fosilna goriva u posljednjih nekoliko godina dok se zalagao za ekstremne mjere za borbu protiv klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:51